Saturday, July 27, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Dordogne mini review by Zapdim

Η Dordogne είναι μια επαρχία της Γαλλίας, κοντά στο Μπορντό. Ταυτόχρονα είναι και ο τίτλος του παιχνιδιού των στούντιο UN JE NE SAIS QUOI και UMANIMATION, υπό την αιγίδα και παραγωγή της Focus Entertainment.

Το παιχνίδι είναι ένα narrative artistique adventure δημιούργημα, απλοϊκό, χαλαρωτικό, δίχως πολλούς και σύνθετους μηχανισμούς. Ο παίχτης ξεκινά χειριζόμενος τη Mimi μια κοπέλα η οποία κληρονομεί το σπίτι της γιαγιάς της και προσπαθεί να θυμηθεί τί συμβολίζει γι αυτή η εν λόγω ιδιοκτησία. Έτσι, μέσα από τις αναμνήσεις της, θα ζήσουμε τη μικρή ηρωίδα να περνά ένα καλοκαίρι με τη γιαγιά της στην επαρχία της Dordogne. Παρότι η αρχή είναι δύσκολη, η πορεία θα φανερώσει τη βαθύτερη σύνδεση που έχουν οι δυο γυναίκες. Περιπέτεια, νέες γνωριμίες, φιλίες θα ξεδιπλώσουν την ανάγκη της Mimi για κοινωνικοποίηση με τις ομορφιές της επαρχίας, μακριά από τους ρυθμούς της πόλης όπου κατοικεί με την οικογένειά της. Συνάμα θα ανακαλύψει τις δυσκολίες των σχέσεων της γιαγιάς με το γιό της και πατέρα της Mimi, όπου και θα διαμορφώσουν μια νέα κοσμοθεωρία της μικρής εξερευνήτριας για το πως να αντιμετωπίζει τη ζωή. Σε αυτό θα βοηθήσει το όλο περιβάλλον, ξένο στην αρχή κι απωθητικό, που με την εξέλιξη όμως της ιστορίας μας, θα γίνει κομμάτι της ζωής της Mimi. Την ίδια στιγμή το παιχνίδι θα επαναφέρει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον παίχτη στην πραγματικότητα της ενήλικης Mimi και τα συναισθηματικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ελέω των δύσκολων οικογενειακών σχέσεων της, κυρίως με τον πατέρα της.
Το gameplay του Dordogne είναι όπως προείπαμε απλουστευμένο. Εξάλλου η μεγάλη επικέντρωση του ενδιαφέροντος είναι αφενός στην όμορφη ιστορία, αφετέρου στα πολυσύνθετα συναισθήματα που προκαλεί. Χαρα, ενθουσιασμός, λύπη, φόβος, ελευθερία, ζωντάνια είναι λίγα από τις συναισθηματικές εμπειρίες που θα βιώσει τόσο η μικρή Mimi όσο και ο παίχτης που θα ταυτιστεί μαζί της. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα μαζέψουμε και κάποια κολέκτιμπλς, τα οποία θα μας χρησιμεύσουν προκειμένου να συμπληρώσουμε το άλμπουμ αναμνήσεών μας. Θα δώσει έτσι στον παίχτη το κίνητρο να “σεργιανήσει” στα γραφικά μέρη της Dordogne.

Τα γραφικά είναι πανέμορφα καθώς αποτελούνται από ζωγραφιές νερομπογιάς, όπου και θα θαυμάσουμε πανέμορφα τοπία της Γαλλικής επαρχίας, πλούσια φύση και ήρεμες στο μάτι αποτυπώσεις χλωρίδας και υδάτινου στοιχείου. Αυτές οι όμορφες οπτικές σε συνάρτηση με τους διαφωτιστικούς, αν κι όχι τόσο συχνούς διαλόγους μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών του παιχνιδιού, θα μας μεταδώσουν μια ομαλή και συνάμα έντονη ροή εξέλιξης των γεγονότων.

Το Dorodogne θαρρώ πως θα είναι ένα deja vu για τους περισσότερους από εμάς. Στις 4 ώρες που διαρκεί το εν λόγω γκειμ, θα ταυτίσουμε δικές μας αναμνήσεις και βιώματα από ανέμελα καλοκαίρια στο χωριό με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, με αυτές της Mimi. Το παιχνίδι αποπνέει μια χαλαρότητα, μια ζεστασιά, μια αγάπη για τη φύση και την περιπέτεια, θίγοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων και τις συναισθηματικές ανασφάλειες. Είναι μια πολύ αξιόλογη παραγωγή, ένα ενδιαφέρον “βιβλίο” των παιδικών μας χρόνων.

 Zf5b9R{D.