Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

TINTIN Cigars of the pharaoh – Review by NikF


Για τους φίλους των κόμικ ο νεαρός Βέλγος δημοσιογράφος Τεντέν είναι ένας χαρακτήρας αρκετά γνώριμος και οικείος που οι περιπέτειες του μας έχουν ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της γης μέχρι και το διάστημα…Ήταν μια περίοδος που τα έντυπα μέσα επικοινωνίας ήταν αρκετά πιο δημοφιλή και απαραίτητα θα έλεγα για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία που εγώ για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή την δεκαετία του 90. Ταυτόχρονα με τον Τεντέν απολαμβάναμε και άλλους ήρωες (μεγάλη λίστα) αλλά θα αναφέρω μερικούς αγαπημένους , Αστερίξ και Οβελίξ , Λούκυ Λούκ , Ιζνογκούντ , Αντιρίξ και Συμφωνίξ.

Δεν είχα σκοπό να μιλήσω για την ιστορία του Τεντέν αλλά επειδή αυτά που έχω να πω για το παιχνίδι είναι λίγα, προτιμώ να κάνω μία μικρή αναφορά στη δημιουργία αυτού του ήρωα. Πρωτοεμφανίζεται μέσα σε εφημερίδα σε παιδικό ένθετο με τίτλο ‘’Οι περιπέτειες του Τεντέν’’ το 1929 (από την ημερομηνία γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας και της διαχρονικότητας). Tο 1940 οι περιπέτειες μεταφέρονται στη βέλγικη εφημερίδα Le Soir όπου ξεκινάει και εκδίδεται εβδομαδιαία υπό μορφή περιοδικού. Δημιουργός του ο Ζωρζ Προσπέρ Ρεμί ή αλλιώς με το γνωστό ψευδώνυμο Ερζέ (Herge) και για να μιλήσουν και οι αριθμοί από μόνοι τους έχουμε 24 τεύχη στο σύνολο μεταφρασμένα σε 58 γλώσσες και πάνω από 200 εκατομμύρια πωλήσεις. Πάμε να φύγουμε από τις wiki πληροφορίες και να περάσουμε στο παιχνίδι.

Great smokes!

Ο τίτλος είναι αποκλειστικά βασισμένος στο 4ο υπ’αριθμό τεύχος ‘’Τα πούρα του Φαραώ’’. Όσοι έχουν διαβάσει το τεύχος προφανώς και δεν θα δουν κάποια διαφορά στην εξέλιξη της ιστορίας παρά μόνο το ότι γίνονται μέρος της περιπέτειας παίρνοντας τον έλεγχο του Τεντέν και όχι μόνο, γνωρίζοντας όλους τους χαρακτήρες λύνοντας εύκολους γρίφους και παίζοντας time sequence σκηνές που πρέπει σε συγκεκριμένο χρόνο να εκτελέσετε την ακολουθία πλήκτρων που προβάλλεται στην οθόνη. Είναι τόσο πιστά βασισμένο στο κόμικ που όσοι κατέχουν το συγκεκριμένο τεύχος θα εκπλαγούν γιατί θα διαπιστώσουν πως κάθε ένα καρέ ξεχωριστά ζωντανεύει και ενσωματώνεται στο παιχνίδι.

Το ταξίδι ξεκινά σ’ένα κρουαζιερόπλοιο στη μεσόγειο όπου ο Τεντέν γνωρίζει έναν αιγυπτιολόγο τον δόκτωρ Σοφοκλή Σαρκοφάγους ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα πάπυρο οι πληροφορίες του οποίου πιστεύει πως θα τον οδηγήσουν σε μία ανεξερεύνητη κατακόμβη, στον τάφο του φαραώ Κιχ-Οσκ (Kih-Oskh). Η συνέχεια επι της οθόνης αν και θα συνιστούσα να αναζητήσετε το συγκεκριμένο τεύχος είτε σε pdf είτε σε κανένα βιβλιοπωλείο ή περίπτερο.

Το παιχνίδι το έπαιξα σε PS5 και οι επιλογές που δίνονται στα γραφικά είναι performance και quality. Σίγουρα η απόδοση στο performance είναι λίγο καλύτερη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο quality θα έχετε μεγάλη διαφορά και στις δυο περιπτώσεις το παιχνίδι τρέχει καλά έπειτα από ένα update που δόθηκε πρόσφατα. Το μεγάλο πρόβλημα για μένα ήταν η κάμερα και ο χειρισμός σε αρκετά σημεία και γενικότερα η επιλογή στο να βγει το παιχνίδι ως action adventure. Θα προτιμούσα να ήταν ένα καθαρό 2.5D platform με επίλυση γρίφων.

Σε αυτή τη μορφή είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς το 2011 ‘’TINTIN – The secret of the Unicorn’’ όπου το πάντρεμα των στοιχείων αυτών εκεί θεωρώ ταίριαζε καλύτερα. Αλλά αφού επέλεξαν να είναι και δράσης θα έπρεπε ο σχεδιασμός των χαρακτήρων να είναι πιο λεπτομερής και όχι να θυμίζουν τρισδιάστατα μοντέλα του 2005 με κακό lip sync..Άλλο ένα σημείο που μ’ενόχλησε είναι το stealth το οποίο σε σημεία γίνεται εκνευριστικό.

Αν θέλετε να περάσετε ευχάριστα ένα Σαββατοκύριακο χωρίς να δυσκολευτείτε με γρίφους (υπάρχουν δύο που θεωρώ ήταν καθαρά θέμα τύχης) και να έρθετε σε επαφή με αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς σε μια περιπέτεια στην Αίγυπτο επενδύετε άφοβα σε μία πτώση τιμής… διαφορετικά αυτό που ανέφερα και πριν, προτιμήστε να διαβάσετε το κόμικ και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ιστορία αλλά οποιαδήποτε περιπέτεια του νεαρού δημοσιογράφου επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι θα σας ταξιδέψει.

Ένας λόγος που με επηρέασε στο να αποκτήσω το παιχνίδι εκτός της νοσταλγίας και της αγάπης στα adventure είναι η Pendulo Studios η οποία εδώ δεν έβαλε τα δυνατά της. Με βάση το βιογραφικό της εταιρίας στο παρελθόν έδωσε πολύ καλύτερα δείγματα adventure παιχνιδιών όπως τη σειρά Runaway (τα δύο πρώτα σας τα προτείνω άφοβα) , Yesterday , το πιο πρόσφατο Blacksad under the skin (με πολύ καλή ατμόσφαιρα) αλλά στη περίπτωση του Τεντέν φαντάζομαι τους περιόρισε αρκετά στο να μείνουν πιστοί στη εξιστόρηση του κόμικ.

Βαθμολογία 6/10
‘’ Ο βαθμός θα ήταν 5/10 αλλά παίρνει συν 1 βαθμό γιατί δίνεται η δυνατότητα οι πιο νέοι να γνωρίσουν έναν από τους πιο διαχρονικούς ήρωες των κόμικς ‘’

 Zf5b9R{D.