Thursday, April 25, 2024
Modern Reviews

   KENA: The Bridge Of Spirits

MIA ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Το ΚΕΝΑ είναι η πρώτη προσπάθεια του studio Ember Lab το οποίο μέχρι πρότινος δημιουργούσε animations για διαφημίσεις, ταινίες μικρού μήκους και αναλάμβανε γενικότερα τέτοιου είδους projects. Mέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και στην διαδραστική ψυχαγωγία και να κυκλοφορήσει δειλά-δειλά το πρώτο τou video game. Τα πρώτα δείγματα λοιπόν είναι θετικότατα και ιδιαίτερα για μια ομάδα δίχως εμπειρία στο χώρο του gaming.

Το παιχνίδι φιγουράριζε συχνά-πυκνά στις παρουσιάσεις της Sony στην E3 και στις υπόλοιπες εκθέσεις και showcases και μπορώ να πω πως το εικαστικό το τίτλου μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Όσοι με γνωρίζουν δε , ξέρουν καλά πως έχω μια αδυναμία στα cute-καρτουνίστικα (για γιαννάκηδες ντε) γραφικά στα παιχνίδια. Έτσι περίμενα την κυκλοφορία του με σκοπό να το αγοράσω. Η μη κυκλοφορία του σε retail όμως και το μεγάλο backlog που είχα εκείνη την περίοδο αποτέλεσαν τροχοπέδη στο να προβώ στην άμεση αγορά του.

Ξαφνικά όμως μια μέρα που βρισκόμουν ανέμελος στην δουλεία, έρχεται ειδοποίηση στο κινητό μου στο playstation app ότι το παιχνίδι ΚΕΝΑ είναι έτοιμο για παιχνίδι. Ξαφνιάστηκα όμως μου ήρθε γρήγορα η επιφοίτηση , το αγόρασε ο κολλητός μου που κάνουμε share account χωρίς όμως να με ενημερώσει, κι έτσι μόλις σχόλασα έτρεξα στο σπίτι και έσπευσα να το κατεβάσω.

Αρκετά όμως με τις δικές μου εμπειρίες, ας μιλήσουμε για το παιχνίδι και με το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση με το που εισέρχεσαι στον κόσμο του παιχνιδιού. Τα υπέροχα και πανέμορφα γαλαζοπράσινα τοπία , τα εντυπωσιακά γραφικά και τα εξαιρετικά animations που προδίδουν το προγενέστερο βιογραφικό της ομάδας συμβάλουν σε μια οπτική πανδαισία που αναδεικνύεται υπέροχα στο playstation5 σε συνδυασμό με μια καλή τηλεόραση.

Ο ακουστικός τομέας και η μουσική επένδυση του τίτλου αλλά και τα προσεγμένα voice overs προσδίδουν στον τίτλο μια αξιοζήλευτη κινηματογραφικότητα που αν δεν γνωρίζατε εξαρχής ότι παίζεται παιχνίδι σε ορισμένα cutscenes θα νομίζετε ότι βλέπετε κάποια ταινία της pixar.

To σύστημα μάχης είναι απολαυστικό και αρκετά βαθύ, η μάχη πραγματοποιείται με τις σκανδάλες και θυμίζει σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαθήρια του χώρου. Το παιχνίδι μάλιστα είναι αρκετά δύσκολο και σε ορισμένα bosses θα φτύσετε αίμα και στην μέτρια δυσκολία (την προτεινόμενη δηλαδη) την οποία επέλεξα εγώ. Έτσι το παιχνίδι διήρκησε για εμένα 16 ώρες με αρκετό ψάξιμο στα πέριξ , τα οποία δεν επιβραβεύουν την επιλογή σου για εξερεύνηση εν τέλει.

Η χρήση του dualsence είναι υπαρκτή , βέβαια δεν φτάνει στα επίπεδα Rachet and Clank και Αstros Playroom αλλά με την χρήση κάποιων όπλων θα την αντιληφθείτε πλήρως.

Σχετικά με την δομή του παιχνιδιού, έχουμε να κάνουμε με έναν ημιανοιχτό χάρτη, σχεδόν γραμμικό για να λέμε την αλήθεια , όπου θα πρέπει να λύνουμε γρίφους έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο κομμάτι. Οι γρίφοι είναι αρκετά βατοί, και θα χρειαστούν ελάχιστη σκέψη ως προς την επίλυση τους, δυσανάλογα με την δυσκολία τον bosses που θα συναντήσετε στο τέλος μιας σειράς από γρίφους. Στο κάπως αναχρονιστικό κομμάτι του στησίματος του παιχνιδιού στηρίχθηκε η κριτική ορισμένων που είχαν παράπονα και του πρόσαψαν ότι θυμίζει σε σημεία παιχνίδι του playstation 2. Ναι, το κάνει αλλά όχι τόσο ώστε να πει κανείς ότι είναι ενοχλητικό , είμαι σίγουρος μάλιστα πως σε πολλούς θα αρέσει αυτή η old school δομή. Καταλαβαίνω την κριτική αλλά προσωπικά δεν θα το κατακεραυνώσω για αυτή την επιλογή.

Σχετικά με την ιστορία του παιχνιδιού και την αφήγηση, η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι δεν πρωτοτυπεί και μας δίνει μια ιστορία που βαδίζει στα όρια του κλισέ και του αποδεκτού.

Για να συνοψίσουμε λοιπόν και να μπει ένας επίλογος σε αυτό το review θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οπτικά εντυπωσιακό indie παιχνίδι που δεν έχει να ζηλέψει πάρα πολλά από μεγάλες παραγωγές. Φυσικά και έχει τις ατέλειες του αλλά αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του studio, τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δυνατό μπάσιμο. Προσωπικά το συγκεκριμένο studio μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο μου και αναμένω με ανυπομονησία τις επόμενες κινήσεις και παιχνίδια του.

Βαθμός δεν θα μπει καθώς θεωρώ ότι όσοι διαβάσατε το κείμενο έχετε μια πλήρη εικόνα, ούτε και στάμπα διότι θαρρώ πως είναι κάτι γενικό και αόριστο. Η βαθμολογία είναι το πορτοφόλι μου καθώς το παιχνίδι θα αγοραστεί σε retail όταν με το καλό κυκλοφορήσει.

FatMustard

 Zf5b9R{D.