Wednesday, December 4, 2024
Retroπολιτες

Η σταδιοδρομία του Andreecko στα πόκεμον

Στο σημερινό νήμα θα αποκαλύψουμε την ζωή του Andreecko, και την σχέση του με τα πόκεμον. Μια μεγάλη ιστορία που ξεκίνησε από απλή ιδέα ως ιδρυτή ιστοσελίδας και διαδικτυακής κοινότητας pokemon, ύστερα PokeTuber, και όλο αυτό στη πορεία εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο τηλεοπτικό studio εξυπηρετώντας ανάγκες υψηλών προδιαγραφών προς 3ες εταιρείες.

Andreecko : Η πρώτη μου ενασχόληση με τα πόκεμον.

Από τα παιδικά μου χρόνια, είχα ξεκινήσει την περιπέτειά μου με τα πόκεμον. Αρχικά θυμάμαι τον εαυτό μου 5η δημοτικού το 1999. Τότε έμενα στην Αθήνα (Νότια Προάστια). Εκείνη την εποχή ως ξεκίνημα είχα αγοράσει αρκετές κάρτες πόκεμον, και η πρώτη μου δισκέτα ήταν η Pokemon Red στο ασπρόμαυρο gameboy. Η Red ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι, είχα αφοσιωθεί πολλές ώρες, σίγουρα πάνω από 1000. Σε συνδιασμό με το pokemon stadium 1 στο Nintendo 64. Φυσικά δεν το κρύβω, υπήρχαν κάποιες λίγες κάρτες πόκεμον που ήταν πλαστές εν αγνοία μου ως παιδί (το γνωστό “χαρτί υγείας” που το λέμε στη πιάτσα). Δυστυχώς, το 2016, σχεδόν όλες οι κάρτες πόκεμον, κάηκαν στην πυρκαγιά που είχε γίνει στο παλιό μου σπίτι από εμπρησμό όταν με είχαν βάλει στο μάτι την στιγμή που έλειπα εξωτερικό για επαγγελματικό ταξίδι, μιλάμε για αξία άνω των 3 εκατομμυρίων € (σημερινής αξίας) από ολοκληρωμένα base set μέχρι neo genesis. Ας επιστρέψουμε όμως στο videogame και το 1999-2001. Να πω σε αυτό το σημείο ότι το πρώτο μου gameboy ήταν το advance, και το απέκτησα από χρήματα που μάζευα όταν εργαζόμουν σε σιδηρουργείο από την ηλικία των 12. Στην οικογένειά μου έχουμε αρκετούς σιδεράδες και ένας από τους θείους μου ασχολείται με ηχητικά (συναυλίες) και λίγο από βίντεο.

Πριν αποκτήσω το gamegoy advance, χρησιμοποιούσα gameboy φίλου μου και του έδινα tip (όπως λέμε στην Αμερική) για να παίξω λίγο το παιχνίδι, οι γονείς μου δεν μου αγόραζαν gameboy, και το Nintendo 64 έτυχε να το έχει ο αδερφός μου. Ο συνδυασμός Pokemon Red με το Nintendo 64 ήταν κάτι που μου γέμιζε τα παιδικά μου χρόνια. Παράλληλα με τα πόκεμον μου άρεσε πολύ να γράφω εκθέσεις στο δημοτικό, και είχα φτιάξει μια δική μου γλώσσα και αλφάβητο. Στη πορεία, εκείνα τα τετράδια τα πέταξα επειδή ένιωθα ότι κάτι κακό προκαλούσαν. Σε πρόσφατη αναζήτηση, διαπίστωσα ότι τα σύμβολα που είχα φτιάξει τότε στην παράξενη αυτή γλώσσα-διάλεκτο, έμοιαζαν πολύ με την γλώσσα των αγγέλων. Θα είχε ενδιαφέρον να είχα ακόμη τις γραφές, αλλά ευτυχώς δεν τις έχω. Βέβαια τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η gamefreak είναι διαφορετική, την εξηγώ μέσα στο forum του gamecorner.gr . Στην συνέχεια αγόρασα Pokemon Yellow, το Nintendo 64 pokemon edition, το pokemon stadium 2 και τις Crystal, Gold, Silver (με σειρά). Όταν πήγα 6η δημοτικού, εκείνη την εποχή είχα χρησιμοποιήσει το U matic του θείου μου για να γράψω τις στιγμές που έπαιζα σε βίντεο. Για όσους δεν γνωρίζουν, το U matic είναι συσκευή της Sony που την έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με βιντεοταινία, είναι ο πατέρας του VHS. Εφόσον ήταν εντελώς παρωχημένο τεχνολογικά και ο θείος μου δεν το χρειαζόταν, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ. Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα σπίτια είχαν VHS από το 80. Κοινώς το U matic ήταν τεχνολογικά και ηλικιακά δεινόσαυρος, αλλά αυτό δεν με σταμάταγε. Τότε, πίσω στο μακρινό 2000 ανακάλυψα ότι μου άρεσε το γεγονός να φτιάχνω εκπομπές. Ήμουν εξαιρετικά δραστήριος στο θέμα αυτό, και είχα αρκετές παράλληλες ασχολίες όπως τα μικροηλεκτρονικά και τους ψηφιακούς αυτοματισμούς, σε βαθμό που δεν είχα και φίλους για να μιλάω με αυτά τα θέματα. Απέκτησα αργότερα βέβαια. Μεγαλώνοντας, όταν τέλειωσα το δημοτικό, αποχαιρέτησα δυστυχώς τους φίλους μου λόγω μετακόμισης, και τα πράγματα που έμειναν χαραγμένα σαν καλές αναμνήσεις, ήταν η ενασχόλησή μου με τα πόκεμον μαζί με τους φίλους μου, και ένα αγόρι που έτυχε να τον γνωρίσω σε μια εκδρομή, τον Στράτο, ο οποίος μου είχε χαρίσει ένα βιβλίο τότε και ύστερα επέστρεψε Κρήτη. Θα ήθελα πολύ να τον συναντούσα ξανά. Ας προχωρήσουμε όμως στο επόμενο κομμάτι. Τι έγινε μετά το 2001 και όταν πήγα Γυμνάσιο.

Η αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα

 Όταν έφτασα Γυμνάσιο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είχα συνηθίσει. Άγνωστο μέρος, άγνωστα άτομα και ήμουν σε ζόρικη θέση γενικώς. Το σχολείο με κούραζε σε τέτοιο βαθμό που 8 ώρες ύπνου δεν μου έφταναν. Τα μαθήματα ήταν δύσκολα για μένα, μου είχε λείψει το κατηχητικό, και η αίσθηση να είμαι με άλλα άτομα και να παίζουμε το ίδιο παιχνίδι ή και να έχουμε κοινά γούστα. Εκείνη την εποχή (2003) ήθελα πολύ να φτιάξω μια δική μου ιστοσελίδα και να ανοίξω μια διαδικτυακή κοινότητα. Δυστυχώς δεν είχα άτομο να με συμβουλεύσει στο πως θα στήσω ιστοσελίδα η το πως μπορώ να το ξεκινήσω σαν έργο, είχα καταλάβει από τότε (13 ετών) ότι ο κύκλος μου δεν με αντιπροσωπεύει και πρέπει να γνωρίσω νέα άτομα για να πάω μπροστά και να εφαρμόσω τις καινοτομίες μου και τις ιδέες μου όπως ένα forum με τσάτ, και σύστημα online μαχών. Εκείνη την εποχή πήγαινα σε internet cafe για γρήγορες ταχύτητες, σπίτι μου είχα μια ταπεινή ISDN 64Kbps. Αυτό που με παρηγορούσε και μου έδινε θετική ενέργεια ήταν ότι μάζευα χρήματα δουλεύοντας όποτε τέλειωνα το σχολείο, και με τα χρήματα αυτά αγόραζα videogames. Παράλληλα βέβαια αποθήκευα και χρήματα στην άκρη για κάτι μεγάλο, φτάνει να έβρισκα τα κατάλληλα άτομα για να με καθοδηγήσουν. Πλην της ιστοσελίδας που τότε ως πρώτο όνομα ήταν το pokemon.gr (ανήκει στην Nintendo πλέον), o χρόνος μου γέμισε ευχάριστα όσο έπαιζα pokemon ruby, sapphire, emerald. Ήμουν παρών σε όλα τα event που διοργάνωνε τότε η Nortec. Είχα βοηθήσει αμφιλοκερδός ένα event στα jumbo που μοίραζε τότε το πόκεμον deoxys. Σκεφτείτε να είχα ήδη την ιστοσελίδα έτοιμη, και να είχα εφαρμόσει τις καινοτομίες που είχα σχεδιάσει, πόσο παραπάνω κοινό θα είχα μέχρι και σήμερα.

Προχωρώντας χρονολογικά, το έτος 2004, απέκτησα έστω και λίγο καθυστερημένα, το Gamecube, το pokemon Colosseum, και το pokemon channel συν μετέπειτα και το gameboy player. Όλα αυτά τα παιχνίδια ήταν αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, ιδιαίτερα το Colosseum. Σύνθετη ιστορία και ευχάριστη παράλληλα εμπειρία που και αυτή με συντρόφευε για ώρες μαζί με το gameboy advance. Τα πόκεμον από τότε ήταν το μόνο παραθυράκι εξόδου για όλα μου τα χρόνια. Ακόμη και σήμερα.

Το λύκειο και τα πρώτα ταξίδια

Φτάνοντας στο λύκειο, απέκτησα το Wii, μαζί και με τα σχετικά παιχνίδια όπως το battle revolution. Σταδιακά απέκτησα και το Nintendo Ds lite, τις Diamond, Pearl, Platinum και μερικά spinoff αλλά πολύ καλά games όπως το ranger. Στο λύκειο γνώρισα τον Δημήτρη, ήταν κιθαρίστας αλλά είχε και ένα δικό του studio ηχογράφησης υψηλών προδιαγραφών το οποίο νοίκιαζα σε συχνή βάση καθώς και τις υπηρεσίες του για να πραγματοποιώ τις πολύ πρώτες εκπομπές ως πρόβα. Δεν είχα ακόμη τηλεοπτικό εξοπλισμό, και τότε τα podcast στην Ελλάδα δεν υπήρχαν καν ως έννοια. Βρισκόμουν εκεί για να δοκιμάζω πράγματα που θα έκανα στο μέλλον, καθώς το U matic που ανέφερα πριν, παρέδωσε πνεύμα από τη χρήση του. Το 2008 γνώρισα την πρώτη μου σχέση με αγόρι και μου είχε κάνει δώρο στα γενέθλιά το Pokemon XD, ήταν το καλύτερο δώρο που είχα ποτέ. Όσες λίγες φορές είχα κάνει γενέθλιο party από το γυμνάσιο μέχρι το λύκειο. Το συγκεκριμένο δώρο ήταν κάτι που το θυμάμαι μέχρι και σήμερα. Είχα λιώσει αρκετές ώρες εξίσου και στο XD. Με κέρδισε ιδιαίτερα το δώρο καθώς όταν κάποιος ενδιαφέρεται να σε κερδίσει, φαίνεται και στη πράξη, όχι μόνο στα λόγια.

Προχωράμε στο επόμενο έτος, το 2009, πλέον 19 ετών, και μόλις μπήκα στο πανεπιστήμιο πληροφορικής. Ήταν κάτι που μου έδωσε σημαντικά εφόδια σε αυτό που ετοίμαζα πολλά χρόνια πριν, από τα 13 μου και τους δύσκολους και τρελούς στόχους που είχα θέσει τότε. Έμαθα στο πως να στηθεί σωστά μια επιχείρηση. Υπήρχαν πολλά πράγματα που έμαθα μέσα στο πανεπιστήμιο και ήταν η βάση του σήμερα, όπως το να μάθω λίγο από γλώσσες προγραμματισμού, μαθηματικά και πολλά άλλα μαθήματα που ήταν εξίσου σημαντικά για να ξεκινήσει κάποιος να είναι πληροφορικάριος η να στήσει κάτι από το 0 αλλά με σωστές βάσεις. Μετά από δύο χρόνια, μπορεί να μην κατάφερα να περάσω όλα τα μαθήματα, αλλά πλέον άρχιζα να μπαίνω σε μια τροχιά ανάπτυξης των ιδεών μου.

Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν ξέφρενα, εκτός από τα videogames, είχα έντονη νυχτερινή και προσωπική ζωή. Παράλληλα με τις σπουδές, εργαζόμουν και έμενα μόνος, είχα το πάνω χέρι στα πάντα. Τότε (το 2011) είχα γνωρίσει τον Γιώργο, από ένα νυχτερινό κλαμπ. Ήταν προγραμματιστής ιστοσελίδων (επαγγελματίας). Αυτός με βοήθησε στην κατασκευή της πρώτης ιστοσελίδας πόκεμον. Το τότε pokemon.com.gr . Μου κόστισε αρκετά χρήματα αλλά άξιζε το κόπο. Μπόρεσα να κάνω το πρώτο βήμα, στο να ανοίξω επιτέλους ειδησιογραφικό portal και forum. Ξεκίνησε να μπαίνει αρκετός κόσμος από το τότε γνωστό σε όλους μας Greek Pokemon. Οι αρχικοί διαχειριστές ήταν 4. Υπόψιν ότι η ιστοσελίδα για να “τρέξει”, εκτός από τον ιστοχώρο, ως έξοδα έχει και τον web developer συν τις συνδρομές και τις άδειες χρήσης των online υπηρεσιών και εφαρμογών που τρέχουν πίσω από την ιστοσελίδα.

Την επόμενη χρονιά (το 2012), ταξίδεψα Αμερική. Ήταν κάτι τρελό για τα τότε δεδομένα καθώς δεν είχα μεγάλη οικονομική άνεση, η ιστοσελίδα, μου δέσμευε απίστευτα πολλά χρήματα ειδικά στην αρχή (μιλάμε για πάνω από 3000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο). Ο λόγος που πήγα Αμερική ήταν για να γνωρίσω την Αιμιλία η οποία εργαζόταν τότε στο Toys ”R” US όπου εκεί είχαν γίνει ορισμένα events εκείνη την εποχή. Μπορεί να σπατάλησα πολλά χρήματα για το ταξίδι, όμως η εμπειρία του ταξιδιού στην Αμερική μου έμαθε πολλά πράγματα που μου χρειάστηκαν στο μέλλον και με την ιστοσελίδα που ετοίμαζα χρόνια πριν, συν τον τρόπο διοργάνωσης των event και πολλών άλλων τεχνικών λεπτομερειών. Μετά από την Αμερική ταξίδεψα Βουλγαρία. Ο λόγος που πήγα Βουλγαρία ήταν για να συμμετέχω σε έναν κλειστό πλειστηριασμό μέσω ενός γνωστού μου, που εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό, για να αγοράσω μια τηλεοπτική κάμερα με φακό. Όταν επέστρεψα Ελλάδα, με τα λιγοστά χρήματα που μου έμειναν, έπρεπε να σκεφτώ την επόμενη κίνηση. Ήμουν πλέον πολύ στενά από οικονομικής πλευράς. Ανέβασα ανάρτηση στην ιστοσελίδα για donates με IBAN και paypal για να μπορώ να συνεχίσω την συντήρηση και να εφαρμόσω τις καινοτομίες που είχα στο νου μου. Βλέπετε, δεν ήθελα μόνο να έχω μια ιστοσελίδα ειδήσεων και Forum.  Το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσω την λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού που ήθελα από τα 12 μου. Σε φάση υποδομών Hardware-Software ως πρώτο βήμα και μετέπειτα ως ολοκληρωμένο σταθμό με δυνατότητα livestream. Πλέον είχα φτάσει 23 ετών και υλοποίησα το 40% του στόχου. Οι άλλοι 3 διαχειριστές δεν ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν λόγω ότι δεν ήταν τόσο “αφοσιωμένοι” και οικονομικά και επαγγελματικά όσο ήμουν εγώ, οπότε αποχώρησαν. Ήρθε όμως κάτι ευχάριστο.

Η γνωριμία του πρώτου “ανθρώπου-κλειδί”

Η ιστοσελίδα έτρεχε για ένα διάστημα στον αυτόματο. Το άγχος με είχε καταβάλει. Ήταν αδύνατον να προλάβω να ανταποκριθώ στα πάντα όπως εργασία, σπίτι, διαχείριση της σελίδας, συν τα βίντεο. Μια μέρα, έλαβα μήνυμα από τον Μιχάλη. Ο Μιχάλης (το Ισραηλίτικο όνομα δεν μπορώ να το αποκαλύψω για ευνόητους λόγους), καταγόταν από το Ισραήλ, είχε έρθει Ελλάδα για άσυλο, και είχε σκοπό να στήσει κάτι δικό του επαγγελματικά μέσω τον τότε χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που υπήρχαν, συν τις δικές του χρηματοδοτήσεις. Αρχικά το email μου φάνηκε ύποπτο, όμως είπα να του δώσω μια ευκαιρία. Του ζήτησα να έρθει Αθήνα για να συζητήσουμε τι θέλει. Από εκεί ξεκίνησε μια συμφωνία και μια καλή επαγγελματική συνεργασία η οποία με βοήθησε μακροπρόθεσμα να μαζέψω χρήματα δουλεύοντας σε μια δική του εταιρεία που είχε φτιάξει στην Αθήνα. Ήταν η αφορμή να αφήσω τις σπουδές μου και να αφοσιωθώ στο να μαζέψω χρήματα δουλεύοντας μαζί του. Και οι δύο ήμασταν δραστήριοι και δουλεύαμε μαζί στα γήπεδα ως κάμεραμαν ή άλλες φορές εκείνος απασχολούνταν στο control room του τηλεοπτικού βαν. Στο μεσοδιάστημα 2013-2015, το τότε Greek Pokemon διοργάνωνε διάφορα τουρνουά και λειτουργούσε με την ίδια εξωτερική εμφάνιση. Έκανα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για εργασία σεζόν και με τις πολλές οικονομίες φτάνουμε στο έτος 2016. Πλέον είχα αρκετά χρήματα για να αγοράσω ένα μέρος από τον εξοπλισμό του Μιχάλη και μερικά software που έτρεχε ο σταθμός του καθώς έκανε αναβάθμιση σε 4K σήμα. Δεν το κρύβω, ότι ο Μιχάλης ήταν σταθερός χορηγός στα donates του ταμείου μου και μεγάλος οικονομικός υποστηρικτής σε ότι του ζήταγα, αλλά δεν ήθελα να έχω χρέη και υποχρεώσεις μαζί του καθώς κάποιες φορές ήταν παράξενος σαν προσωπικότητα και ουκ ολίγες φορές οξύθυμος. Δεύτερο λάδι στη φωτιά ήταν και ο τότε λογαριασμός στο facebook (dodrio.gr) που είχαμε από κοινού για να ελέγχουμε τη σελίδα, και είχαν συμβεί αρκετά άσχημα πράγματα. Οπότε ήθελα να τον ξεχρεώσω στο 100% για να έχω λιγότερες δεσμεύσεις μαζί του.

Έφτασε η στιγμή να ξεπληρώσω τα χρέη μου προς το Μιχάλη, και μαζί με αυτά, αγόρασα μέρος του εξοπλισμού του που είχε και θα τα χρειαζόμουν για τις παραγωγές των βίντεο. Έχοντας στη κατοχή μου τον εξοπλισμό αυτό, συν την ενοικίαση πατέντας από ένα άλλο studio ηχογράφησης, ξεκίνησα ένα νέο συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ των δύο studio (και του Μιχάλη και του Δημήτρη) για τα έτη 2016-2020. Εδώ ξεκίνησε και η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού “Greek Pokemon”, έστω και αν ο τηλεοπτικός σταθμός δεν μου ανήκε στο 100%, είχα πλάτη δύο studio που με στήριζαν με το ανάλογο κόστος. Σίγουρα αυτό που έκανα ήταν ζόρικο και με υψηλό οικονομικό ρίσκο, αλλά αποδείχτηκε μετά ότι άξιζε το κόπο. Είχα πετάξει και “σπόντα” στα πρώτα βίντεο ότι το “Greek Pokemon” θα εξελιχθεί σε κάτι “άλλο”. Αυτό ειπώθηκε ήδη από το 2016 μέσα στα βιντεό μου. Ευτυχώς αυτό δεν δημιούργησε αντίδραση με τους συνεργάτες. Εκείνη την περίοδο να συμπληρώσω ότι σχηματίστηκε παράλληλα η εφορευτική επιτροπή, και η ομάδα διαχειριστών και μετόχων για αυτό το νέο ξεκίνημα. Η επιτροπή βαθμολογούσε και ενέκρινε τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες, μαζί με το επικοινωνιακό μέρος. Η ομάδα διαχειριστών και μετόχων ήταν πιστοί χρηματοδότες του όλου έργου με ενεργή συμμετοχή σε ένα κεντρικό ταμείο, που από εκεί λαμβάναμε πρωτοβουλίες και μελλοντικές κινήσεις. Κοινώς για να είναι κάποιος admin, προϋποθέτει να δίνει κάθε μήνα χρήματα στο ταμείο, διαφορετικά υποβιβαζόταν σε άλλες θέσεις, όπως moderator, News reporter, tournament organizer η YouTube manager.

Από το Greek Pokemon στην συγχώνευση με την Andreecko Entertainment

Η σκληρή δουλειά στις pokemon εκπομπές που ανέβαζα έδωσαν καρπούς, νέες συνεργασίες, χορηγούς και αναγνωρισιμότητα. Σε συνδυασμό πάντα με την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης που έκανα προς 3ες εταιρείες για διαφημιστικά, σειρές, ταινίες και βίντεο κλίπ όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια δεν ήταν ο δρόμος γεμάτος ροδοπέταλα. Υπήρχαν δυσάρεστα γεγονότα. Ένα από αυτά ήταν ότι το 2017, βρέθηκα σε σύγκρουση με τον επίσημο φορέα της Nintendo όταν είχε έρθει Ελλάδα, δεν θα αποκαλύψω όνομα. Ευτυχώς για καλή μου τύχη, δεν αγόρασα το pokemon.gr καθώς αυτό θα ήταν πολύ σίγουρο ότι θα με έθετε σε πολύ χειρότερη ποινικώς κολάσιμη μοίρα από μια απλή ένσταση. Ίσως και να μην μπορούσα να σας μιλήσω τώρα. Ας επιστρέψουμε όμως στο κομμάτι του YouTube και το πόσα προβλήματα είχαμε. Θα αναφέρω το εξής, είχαμε γεγονότα όπως ότι πολλά βίντεο στο κανάλι εξαφανιζόντουσαν, δέχονταν strike, η δεν έπαιρναν προβολές. Ήταν δεδομένο πλέον ότι η λέξη “pokemon” και μόνο ως όνομα, μου έκανε γερό shadowban στο YouTube, δεν εμφάνιζε τα βίντεο σε άλλους, και πολλά ακόμη προβλήματα. Έκανα μια διαπραγμάτευση με τον υπεύθυνο της Nintendo να διακόψω τις οικονομικές δραστηριότητες και να αλλάξω αρκετά τα κείμενα και τους όρους χρήσης. Εδώ με βοήθησε η δικηγόρος της εταιρείας του Μιχάλη με το ανάλογο αντίτιμο πάντα. Η ένσταση έγινε δεκτή και μπορούσα να συνεχίσω υπολειτουργώντας. Αυτό βέβαια ήταν bonus οικονομικό βάρος αλλά μπόρεσα να το καλύψω έστω και με δυσκολία. Να πω σε αυτό το σημείο, ότι το όλο στήσιμο, ιστοσελίδα, κανάλι στο YouTube, εξοπλισμός που έτρεχε πίσω, και άτομα που εργαζόντουσαν πίσω από της κάμερες όπως δημοσιογράφοι, προγραμματιστές, μοντέρ, σχεδιαστές, ηχολήπτες, έπρεπε να πληρωθούν. Όλα αυτά έπρεπε να τα καλύψω από τη τσέπη μου πολλές φορές καθώς τα χρήματα του κεντρικού ταμείου δεν φτάνανε πάντα, και οι εξωτερικές εργασίες προς 3ες εταιρίες για ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις δεν έτρεχαν όλους τους μήνες σταθερά. Τα έτη 2018 με 2020 ήταν τα ποιο ζόρικα από κάθε άποψη, καθώς ενώ είχα στην άκρη μαζέψει κάποια χρήματα χωρίς να έχω μεγάλες οικονομικές οφειλές, ξέσπασε ο Corona και έπρεπε να αλλάξει η δομή λειτουργίας της εταιρείας. Ούτως η άλλως ήμασταν με την ομάδα με τηλε-εργασία σε πολλά κομμάτια από το 2011. Παραδείγματα της τηλεργασίας μπορώ να αναφέρω πολλά, όπως στο ότι στέλναμε εργασίες στο studio ηχογράφησης για να αναλάβει τον ήχο, στο προγραμματιστή της σελίδας μας για την συντήρηση και σφάλματα της σελίδας, στον δημοσιογράφο μέσω email για να ανεβάζει τις ειδήσεις, καθώς και στο άτομο που μας έκανε μοντάζ όλα αυτά τα χρόνια και ανέβαζε τις εκπομπές και τα streams. Τελευταίο βάζω τον εαυτό μου ως Andreecko όσο αφορά τα games. Όπως καταλαβαίνετε λειτουργούμε πολλά άτομα μαζί για να ολοκληρωθεί το όλο έργο. Είμαστε ομάδα των 5 ατόμων, συν δύο επιπλέον εξωτερικούς συνεργάτες (δικηγόρο και μαρκετέρ).

Ας αφήσουμε όμως το ενδοεταιρικό-οικονομικό κομμάτι και ας πάμε πίσω στο Gaming.  Την στιγμή που έπαιζα το Pokemon MysteryDungeon Rescue Team DX στο Nintendo Switch, μου ήρθε μια έμπνευση στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου ονόματος που δεν υπήρχε αλλού. Η αλήθεια είναι ότι με έπιασε κρύος ιδρώτας, καθώς όταν έγραφα το όνομα αυτό, ήταν live και το έβλεπαν αρκετά άτομα μαζί. Προσπάθησα να κρατηθώ και να μην πω πολλά. Μετά την εκπομπή. Επικοινώνησα με σχεδιαστή, για να μου φτιάξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Μόλις πλήρωσα τον σχεδιαστή και πήρα στα χέρια μου το σχέδιο, μίλησα με δικηγόρο (αυτή τη φορά δικό μου άτομο), και έκανα κάτι οικονομικά εξωφρενικό για τα τότε δεδομένα. Έκανα αίτηση στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης για την ίδρυση του brand name “Andreecko”. Μόλις η αίτηση έγινε δεκτή, έδωσα όλες μου σχεδόν τις οικονομίες για να δημιουργηθεί το brand “Andreecko” επίσημα και με όλες τις νομικές διαδικασίες. Υπόψη ότι για να ανοίξεις “όνομα”, επίσημα χρειάζεται κεφάλαιο από 1500 Ευρώ και άνω, πέραν των χρονοβόρων νομικών διαδικασιών. Όλα αυτά τα συντόνισα όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς ήδη είχε ψηφιστεί εσωτερικά από την διοικητική μας ομάδα ότι το “Greek Pokemon” πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό από το 2018. Ήδη είχα το “ΟΚ” από τους διαχειριστές της ομάδας (κατ’ επέκταση και χρηματοδότες) ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα εδώ και πολύ καιρό. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2020, πήρα το πράσινο φως από την δικηγόρο μου και μπορούσα να ξεκινήσω την δημοσίευση του νέου ονόματος με ασφάλεια. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η μετονομασία του “Greek Pokemon” σε “Andreecko”. Μια αναγκαία και πολύ γραφειοκρατική κίνηση καθώς έπρεπε να μεταφέρουμε την ιστοσελίδα σε άλλο όνομα*, να μεταφερθούν τα δεδομένα της ιστοσελίδας χωρίς να υπάρξουν θέματα, και εκτός αυτού, να σχεδιαστούν όλα από την αρχή και στην ιστοσελίδα, και στο YouTube κανάλι και σε όλα τα social media (Facebook, Twitter κ.α.). Κάτι που κόστισε συνολικά έναν ογκώδη και σχεδόν 5ψήφιο προϋπολογισμό. Επέτρεψε μου όμως εδώ να το γυρίσω στο πληθυντικό, καθώς θα ήταν λάθος να μιλήσω για 1 άτομο. Το όλο εγχείρημα κρέμεται από άλλους 5 εκτός από εμένα που εργάζονται παράλληλα μαζί μου, συν τον μαρκετέρ που έπρεπε να αναλάβει ιδιαίτερη δράση και πλάνο αναπροσαρμογής.

Θα αναρωτηθεί κανείς : τι απέγιναν τα άλλα δύο συνεργαζόμενα Studio, από τη στιγμή που ξεκίνησε κάτι καινούριο από το μηδέν; Το συμβόλαιο λοιπόν με τα δύο προηγούμενα Studio λύθηκε ειρηνικά καθώς ανεξαρτητοποιηθήκαμε, έχοντας εξαγοράσει όλες τις πατέντες και τα δικαιώματα. Δεν το κρύβουμε, ότι υπήρχαν ορισμένες εκπομπές που δεν είχαν καν intro γιατί δεν μπορούσαμε εκείνη την περίοδο να πληρώσουμε τον σχεδιαστή για νέο intro καθώς τα έξοδα του καταστήματος στα Νότια προάστια έτρεχαν και αυτά μαζί. Σταδιακά αφού εξυπηρετήσαμε αρκετές οφειλές, το Δεκέμβρη του 2020 ξεκινήσαμε να μεταφερόμαστε κεντρικά στην Αθήνα για μείωση εξόδων, ξενοικιάζοντας το κατάστημα στα Ν.Π. Μπορεί όλο αυτό να θυμίζει οικονομικό και λογιστικό εφιάλτη. Υπήρχαν όμως και οι θετικές όψεις. Πλέον είχαμε πληρώσει όλα μας τα χρέη και μπορούσαμε να σκεφτούμε τα μελλοντικά μας σχέδια. Δεν θα μπορούσε να κρύψουμε επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα 2020-2021, περιοριστήκαμε πολύ στα έσοδα, λόγω ότι η Κυβέρνηση περιόρισε δραστικά τις δραστηριότητες στα γήπεδα. Κάτι που έκανε μια ζημιά της τάξεως 95% στα έσοδά μας, καθώς οι αναμεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, ήταν η κύρια πηγή των εσόδων μας. Σίγουρα δεν το κρύβουμε, το Startup της σεζόν 2016-2020 ήταν κάτι σημαντικό. Η σεζόν 2020-2021 είχε πολλές ανατροπές, εκπλήξεις και υψηλά ρίσκα, όμως, αυτό δεν μας αφήνει αμέτοχους, για καλή μας τύχη, το crowdfunding project που τρέχουμε όλα αυτά τα χρόνια με τα πόκεμον, απέδωσε ικανοποιητικά στα έσοδα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Ζούμε σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό και η ομάδα μας βάζει τα δυνατά της για το καλύτερο. Έχουμε όλη την “δομή”, το ετοιμοπόλεμο προσωπικό, το software, και τον εξοπλισμό ήχου/εικόνας για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Το όλο “πακέτο” ανέρχεται πλέον σε 6ψήφιο ποσό, κάτι που ελάχιστοι θα είχαν τόσο μεγάλη οικονομική επιφάνεια για να το κάνουν, ως Andreecko, έβαλα το κεφάλι κάτω, δούλεψα σκληρά, το έκανα και το τόλμησα, και χάρις την ομάδα, μπορούμε να συνεχίσουμε. Είτε αυτό είναι σε gaming κομμάτι με την ιστοσελίδα και τα βίντεο, είτε ως κινηματογραφικές παραγωγές και άλλες απαιτητικές εργασίες ήχου/εικόνας. Έχουμε μεγάλα σχέδια στο μέλλον που θα τα ανεβάσουμε στο Gamecorner.gr. Είμαστε της άποψης, πρώτα κάνουμε τις πράξεις (κοινότητα-τουρνουά-βίντεο), και μετά γράφουμε για εμάς. Κοινώς, δεν μένουμε στα λόγια.

Η αλλαγή ονόματος σας προσέφερε κάτι παραπάνω ;

Η αλλαγή ονόματος από “Greek Pokemon” σε “Andreecko” έδωσε καρπούς, και οι δυσκολίες του παρελθόντος έφυγαν, πλέον δεν έχουμε shadowban, από 1010 subscribers, σε διάστημα μόλις 2 ετών ακριβώς (2020-2022) φτάνουμε τους 1600. Μια αύξηση σχεδόν 60%. Αυτό από μόνο του απέδειξε ότι η μετάβαση ήταν αναγκαία. Έφερε νέα άτομα και μπορούσαμε να προβληθούμε ευκολότερα και ταχύτερα σε όλα τα ΜΜΕ χωρίς να φοβόμαστε νομικές επιπτώσεις λόγω ονόματος “pokemon”. Ούτε έχουμε την ανάγκη να δείχνουμε κάποιο πόκεμον ως λογότυπο, που και αυτό είναι εξίσου ποινικώς κολάσιμο και το κυνηγάει έντονα η Nintendo. Σταδιακά ανεβάζουμε σχετικές ειδήσεις με βάση το συγκεκριμένο θέμα. Εκτός αυτού, είχαμε μια αισθητή αύξηση εσόδων καθώς η αλλαγή αυτή μας ανεξαρτητοποίησε και μπορούμε πλέον να έχουμε επιπλέον υπηρεσίες και να τις διαφημίζουμε (λ.χ. επισκευές κασετών gameboy), συν ότι ετοιμάζουμε πολλά νέα όμορφα πράγματα μελλοντικά που θα ανακοινωθούν στο Gamecorner.gr

 

Ήταν τελικά η Andreecko Entertainment κάτι που ονειρευόσασταν ;

Εδώ να αναφέρουμε ότι η “Andreecko Entertainment” είναι το όνομα του studio που κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα (λογότυπο, βίντεο που ανεβάζουμε, και έργα). Κοινώς το copyright. Ο Andreecko ως λογότυπο είναι φυσικά δηλωμένο εταιρικό trademark (σήμα κατατεθέν) στο υπουργείο και μας προστατεύει από τυχόν κακεντρεχείς αντιγραφές. Η εμπειρία μας στο διαδίκτυο μας έμαθε πολλά όλα αυτά τα χρόνια, και λάβαμε τα μέτρα μας. Επιπλέον, μπορούμε να συστηθούμε σε νέες συνεργασίες με το νέο μας όνομα χωρίς αναστολές. Σε συνδυασμό με το έργο που ήδη πραγματοποιούμε με άλλα τηλεοπτικά συνεργεία, studio ηχογράφησης, καταστήματα λιανικής και χώρους εκδηλώσεων (Γήπεδα, αθλητικά κέντρα). Όλο αυτό το “πακέτο” υπηρεσιών καθιστά το όλο έργο έμπιστο και με μεγαλύτερο κύρος, εμπιστοσύνη και πίστη σε αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Υπόψη στο παρελθόν συστηνόμασταν ότι εργαζόμουν σε άλλο studio που είχαμε την τότε συνεργασία όταν πρόκειται για εξωτερικά γυρίσματα, σειρές η και αθλητικά γεγονότα. Ήταν αδύνατο να λέγαμε τη φράση “Greek Pokemon”, ακόμη και ο ίδιος ο Andreecko στο μακρινό παρελθόν λεγότανε “Pokemon640”. Ήταν πλέον θέμα χρόνου να γίνει το επόμενο βήμα για όλη την ομάδα. Πλέον μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι έχουμε την Andreecko Entertainment και μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης προς 3ους ως ολοκληρωμένο τηλεοπτικό studio, με κάμερες και φορητό εξοπλισμό ήχου και εικόνας μαζί με την υπόλοιπη ομάδα που αποτελείται από ηχολήπτες, εικονολήπτες και δημοσιογράφους. Συν φυσικά και την παραπάνω εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι νέες συνεργασίες και οι χορηγοί που προβάλουμε κατά καιρούς.

Σχετικά με τα πόκεμον, τι είναι αυτό που σας κάνει ξεχωριστούς ;

Παράλληλα με το όλο έργο των βίντεο προς άλλες εταιρείες όπως ειπώθηκε στη προηγούμενη παράγραφο, συνεχίζουμε το έργο του “Greek Pokemon” ως κάτι ολοκληρωμένο. Τόσο ως ιστοσελίδα, Forum, community, όσο και YouTube καναλιού με παρουσιάσεις και αναλύσεις πάνω στα pokemon. Αυτό που ανεβάζει πολύ την αξιοπιστία από τον ανταγωνισμό είναι ότι ακόμη και ένα αναπάντεχο γεγονός να γίνει και να χαθούν όλα τα Social media. Υπάρχει η ιστοσελίδα, που το 85% και άνω μας εμπιστεύτηκαν και είναι ήδη γραμμένοι στο forum, το οποίο είναι ενεργό από το 2011 και αριθμεί πάνω από 1200 μέλη. Η ιστοσελίδα Gamecorner.gr είναι μια φιλόξενη ιστοσελίδα με πίστη στο έργο των πόκεμον εδώ και πολλά χρόνια. Με συνεργασίες από πολλούς φορείς, community και συνεργαζόμενα καταστήματα, διοργανώνουμε τουρνουά και events. Υπάρχει και σχετική ανάρτηση Μίλησαν για εμάς, όπου αναφέρει όλο μας το βιογραφικό στο θέμα του έργου καθώς και αναρτήσεις από άλλα ΜΜΕ. Ως ιστοσελίδα προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση για όποια νέα κυκλοφορία βγαίνει, ενημερώνει το κοινό για όλα τα νέα τουρνουά που συμβαίνουν, ενώνει τους παίχτες μέσω του forum για να επικοινωνούν μεταξύ τους ευκολότερα και να κανονίζουν μάχες-ανταλλαγές. Ανακοινώνει επίσης και τα νέα βίντεο και παρουσιάσεις που ανεβαίνουν. Είναι μια ιστοσελίδα που έχει τα πάντα πάνω στο αγαπητό μας παιχνίδι και συνεργάζεται με φορείς που διοργανώνουν όλα τα επίσημα τουρνουά στο Ελληνικό έδαφος. Όταν λέμε τα πάντα, το εννοούμε : Ενημέρωση, διοργάνωση τουρνουά, ψυχαγωγία μέσω των βίντεο, επικοινωνία παιχτών μέσω του forum, μέχρι και service κασετών Gameboy. Μπορεί επίσης ως ιστοσελίδα, να λειτουργήσει ανεξάρτητα ως πλατφόρμα για video streaming και chat όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Το έμπειρο τεχνικό προσωπικό μπορεί να καλύψει ακόμη και αυτές τις υψηλές ανάγκες. Ομοίως όπως έγινε και με το πολύ γνωστό σε όλους μας Mykonos live TV που λειτουργεί 100% ανεξάρτητο από τα social media και αξίζει και αυτό τη στήριξή μας, θαυμάζω εξίσου το έργο τους καθώς θυμίζει πολύ τη περιπτωσή μου και στάνταρ θα πάρω από αυτούς μια συνέντευξη στο μέλλον για να τους γνωρίσω καλύτερα. Μεταξύ αυτών όμως, σας προτείνουμε να βάλετε στα bookmarks το Gamecorner.gr και το forum του Gamecorner.gr . Θα χαρούμε πολύ να τα πούμε εκεί 🙂 Το forum του Gameconer.gr είναι το στάνταρ στέκι που θα βρείτε τον Andeecko. Συν τα email επικοινωνίας που τα παρακολουθεί η γραμματέας μας, η Αιμιλία. Τον Andreecko θα τον βρείτε επίσης και στο YouTube, Facebook page, Facebook Group, Twitter. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε όλοι καλά και καλό λιώσιμο στο καλό μας Nintendo Switch.

~Η ομάδα της Andreecko Entertainment.

 

ιστοσελίδα σε άλλο όνομα* = οι κατηργημένες ιστοσελίδες pokemon.com.gr και greekpokemon.gr μεταφέρθηκαν στο gamecorner.gr από τις αρχές του 2020.