Wednesday, April 24, 2024
Modern Reviews

Kirby and the Forgotten Land – Review by Troy

Η Nintendo και η Hal Laboratory με το παιχνίδι τους κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Να μας κάνουν δηλαδή να νιώσουμε και πάλι παιδιά.

Εισαγωγή:
Ένας από τους κύριους λόγους που παίζω ακόμη βίντεο παιχνίδια είναι γιατί νιώθω και πάλι παιδί. Νοητικά συνδέομαι με την παιδική μου ηλικία, με τα παιδικά μου χρόνια όπου όλα ήταν ανέμελα, δεν υπήρχαν σκοτούρες, έννοιες και προβλήματα. Ξεφεύγω από την καθημερινότητα μου και τα όποια προβλήματα μου (δόξα το Θεό είναι ασήμαντα προς το παρόν) και νιώθω και πάλι παιδί. Το Kirby and the Forgotten Land το έπαιξα μόλις πρόσφατα αν και το αγόρασα Day 1 και ήταν ένα διάλειμμα που το χρειαζόμουν στη χρονιά, κυρίως μετά την ολοκλήρωση, μεταξύ άλλων παιχνιδιών, των «απαιτητικών» GOTY Elden Ring και God of War Ragnarok. To Kirby and the Forgotten Land μου πρόσφερε ότι πραγματικά χρειαζόμουν αυτή την περίοδο. Ένα παιχνίδι που δεν θα με ζορίσει, θα με κάνει να περάσω καλά και θα μου θυμίσει την διαχρονικότητα των ηρώων της Nintendo που κατά την ταπεινή μου άποψη αποτελούν πολύ βαριά κληρονομιά στην ιστορία αυτής της βιομηχανίας.
Μέσα σε μια χρονιά με αρκετές αποκλειστικές κυκλοφορίες για το Switch όπως Xenoblades Chronicles 3, Pokemon Legends Arceus, Bayionetta 3, Mario and Rabbits, Sparks of Hope, Splatoon 3, και τόσα άλλα η Nintendo βγάζει και το Kirby and the Forgotten Land. Ένα παιχνίδι με «δεύτερης διαλογής» χαρακτήρα της Nintendo, ο οποίος δεν μας γέμισε αρχικά με αρκετές φιλοδοξίες. Αν και τα παιχνίδια με τον ροζ ήρωα ήταν πάντα διασκεδαστικά από εποχής NES εντούτοις ήταν πάντα στην σκιά των Mario και Zelda και απλά συμπλήρωναν ένα κενό που παρουσιαζόταν ανάμεσα στην κυκλοφορία τους. Ίσως αυτό να έγινε και τώρα από την Nintendo και ίσως αυτή να είναι και η μοίρα του ήρωα που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα του. Ωστόσο επιτρέψετε μου να γράψω ότι αυτό το κενό στην προκειμένη περίπτωση ο Kirby το κάλυψε στο έπακρο, προσφέροντας νέες ιδέες στο τρόπο παιχνιδιού του καθώς επίσης και νέο παρουσιαστικό, αφού για πρώτη φορά ο τίτλος μας συστήνετε σε 3D περιβάλλοντα. Βλέποντας από την αρχή τα trailer του τίτλου ξέραμε ότι όσοι θα το παίξουμε θα περάσουμε καλά και ότι δεν θα μας απογοητεύσει και ότι υπάρχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ο Kirby να μας ξανά συστηθεί και αν μπορεί να κλέψει κάτι από τους κύριους χαρακτήρες της Nintendo.

Gameplay:
Στα του παιχνιδιού τώρα έχουμε να κάνουμε κατά την γνώμη μου με ένα action παιχνίδι με στοιχεία platforming και όχι το αντίστροφο όπως πολλοί θα πίστευαν. Το παιχνίδι αν και εξαρχής φάνηκε να είναι ενιαίου κόσμου, έχει την δομή του Super Mario 3D World όπου είμαστε σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον στο οποίο ωστόσο δεν ελέγχουμε την κάμερα. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 6+1 κόσμους όπου στον κάθε ένα υπάρχουν 5-6 στάδια με εχθρούς και αρκετά puzzles που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε αντίστοιχα. Στο τέλος του κάθε κόσμου, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις καλούμαστε να βγάλουμε και ένα boss. Διάσπαρτα ωστόσο στα στάδια υπάρχουν και αρκετά mini bosses. Διαμέσου των πιο πάνω σταδίων θα περιηγηθούμε σε εγκαταλειμμένες πόλεις, σε πάγους, σε λάβες, λούνα παρκ κ.α. προσφέροντας έτσι μια όμορφη ποικιλία στο όλο ταξίδι μας.
Από νωρίς θα καταλάβουμε ότι ο Kirby πέρα από την δυνατότητα που έχει να καταβροχθίζει τους εχθρούς έχει και την δυνατότητα να παίρνει και τις ικανότητες τους. Το πιο πάνω χαρακτηριστικό έδωσε στο παιχνίδι μια ποικιλία στο τρόπο παιχνιδιού με αρκετά ευφάνταστο τρόπο και θα δούμε τον ήρωα μετά που θα παίρνει μια από τις δυνατότητες των εχθρών είτε να βαράει με καραμπίνα, είτε να μάχεται με σπαθί, να κτυπάει με σφυρί, να πετάει βόμβες και πολλά άλλα. Μέσα στο παιχνίδι σου δίδεται η δυνατότητα να αναβαθμίζεις αυτά τα abilities όπως τα ονομάζει το παιχνίδι μαζεύοντας ειδικά stones που βρίσκονται είτε στα στάδια που καλείσαι να περάσεις είτε σε προαιρετικά «dungeons» εμπλουτίζοντας έτσι το χάρτη του παιχνιδιού με δραστηριότητες. Μέσα ωστόσο από την δύναμη του Kirby να καταβροχθίζει πράγματα θα τον δείτε επίσης να μεταμορφώνεται σε αυτοκίνητο, κώνο, αεροπλανάκι κ.α. κάτι που δίνει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στην εξερεύνηση των διαφόρων επιπέδων του.
Ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας που θα βάλεις θα περάσεις πιο εύκολα ή δύσκολα τους διάφορους εχθρούς και τα bosses ωστόσο το απαιτητικό στο παιχνίδι είναι τα collectables που υπάρχουν σε κάθε στάδιο και ο αριθμός των Waddle Dees που πρέπει να σώσεις. Τα πιο πάνω σου δίνουν την δυνατότητα να ασχοληθείς αρκετά με το παιχνίδι και μετά τον τερματισμό του αφού η 100% ολοκλήρωση του απαιτεί και χρόνο και παρατηρητικότητα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι από πολύ νωρίς στο παιχνίδι ξεκλειδώνεται και το co-op όπου σας δίνεται η δυνατότητα μαζί με ένα φίλο σας, τον σύντροφο σας ή ιδανικά με το παιδί σας να ολοκληρώσετε αυτήν την πολύ ωραία εμπειρία. Το παιχνίδι έχει ένα πολύ απλό χειρισμό αφού πέρα από την κίνηση του Kirby που γίνεται με την χρήση του αριστερά αναλογικού έχουμε και με την χρήση δύο ακόμη κουμπιών (Α και Β) γεγονός που το κάνει απλό, απέριττο και φιλικό σε κάποιον πιο casual ή νέο παίκτη.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Θα ασχοληθώ με αυτό τον τομέα λόγω του ότι πρέπει να παραδώσω ένα ολοκληρωμένο review. Προσωπικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι δευτερευούσης σημασίας και εφόσον δεν είναι σε σημείο να κάνουν unplayable ένα παιχνίδι δεν με ενδιαφέρουν. Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι τρέχει στα 1080p (dockmode) ή στα 720p (handheld) σε 30fps ενώ σε κάποιες μάχες όπου γίνονται διάφορα στην οθόνη θα παρατηρήσεις ένα ανεπαίσθητο framedrop. Επίσης λόγω της τεχνικής αδυναμίας του Switch υπάρχει ένα θέμα στο draw distance του παιχνιδιού και από μακριά τα στοιχεία φαίνονται κάπως blur και με αρκετά χαμηλό framerate. Εννοείται ότι τα πιο πάνω σε κανένα σημείο δεν στερούν κάτι από το να απολαύσεις το παιχνίδι ωστόσο στις εποχές μας καλό είναι να ξέρετε το τι θα αντιμετωπίσετε. Αρκετά καλή είναι και η μουσική ενορχήστρωση του παιχνιδιού με κομμάτια κομμένα και ραμμένα στην περιπέτεια του ήρωα μας.

Ιστορία:
Ελάχιστα πράγματα για την ιστορία, αφού ειδικά σε τέτοια παιχνίδια δεν έχει κανένα σημαντικό ενδιαφέρον. Μια μέρα στον πλανήτη που βρίσκεται ο Kirby ανοίγει μια τεράστια τρύπα η οποία παίρνει μέσα της τα πάντα που υπάρχουν σε αυτό. Μαζί παίρνει όλα Waddle Dees, τον Kirby και τον συνοδοιπόρο του σε αυτό το ταξίδι ονόματι Elfinin. Οι τελευταίοι ξυπνάνε σε μια άγνωστη προς αυτούς τοποθεσία και καλούνται να σώσουν τα Waddle Dees, να αντιμετωπίσουν την αιτία πίσω από όλα αυτά που έγιναν και να επιστρέψουν φυσικά στον πλανήτη τους.

Συνοψίζοντας:
Η Nintendo καταφέρνει με τον τίτλο της να φέρει στο προσκήνιο ένα ήρωα της ο οποίος είχε την ανάγκη να ξανά συστηθεί στο κοινό φέρνοντας νέες και φρέσκιες ιδέες εν έτη 2022. Για μένα τα έχει καταφέρει αφού με έκανε να απολαύσω όλο το ταξίδι που είχε να μου προσφέρει χωρίς να με κουράσει στιγμή. Οι 15 περίπου ώρες που πέρασα με τον τίτλο με έκαναν να περάσω καλά και να το ευχαριστηθώ και για μένα αυτό είναι που μετρά στην τελική. Το παιχνίδι δεν μπορεί παρ’ όλες τις φιλότιμες του προσπάθειες να σταθεί αξιοπρεπέστατα δίπλα από ένα Mario Odyssey ή ένα Legend of Zelda. Ωστόσο μοιάζει φρέσκο και αρκετά αλλαγμένο από τους προκατόχους του. Αν ο Kirby πρέπει να φτάσει τα μεγάλα franchise της Nintendo τότε το Forgotten Land του δίνει μια μικρή ώθηση και αν η Hal Laboratory δείξει την ίδια δημιουργικότητα στα επόμενα παιχνίδια τότε ίσως αυτός καταξιωθεί ακόμα περισσότερο κατακτώντας ακόμα μια πιο σημαντική θέση ανάμεσα στους πρωτοκλασάτους τους χαρακτήρες της εταιρείας από το Kyoto. Επιτρέψτε μου να μην του βάλω κάποιο βαθμό. Θα σας παρότρυνα να το παίξετε ανεπιφύλακτα αν σας αρέσει αυτό το χαριτωμένο στυλ που έχει στα παιχνίδια της Nintendo. Η αγαπημένη μας εταιρεία το έχει κάνει στο παρελθόν, το κάνει με μαεστρία τώρα και η κληρονομία την δεσμεύει έτσι ώστε να συνεχίσει να το κάνει και για το μέλλον. Τι; Μα να μας κάνει να νιώθουμε και πάλι παιδιά και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας παίζοντας κάτι τόσο απλό, φρέσκο και όμορφο.

 Zf5b9R{D.