Monday, April 29, 2024
Modern ReviewsModern Reviews

Street fighter 6 Review

Street fighter 6 Review

Εφτά χρόνια μετά από την κυκλοφορία του Street fighter 5 ήρθε η ώρα για το επόμενο μέρος της ιστορικής σειράς των fighting παιχνιδιών. Το Street fighter 6 κυκλοφόρησε και είναι γεγονός ότι προσφέρει από το ξεκίνημά του ένα πιο πλούσιο πακέτο σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Πριν περάσω στο gameplay που είναι και το ζουμί του τίτλου, λίγα λόγια για τα γραφικά και τον ήχο. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένα με την re engine, η οποία ξέρουμε ήδη ότι είναι μία καταπληκτική μηχανή γραφικών, οπότε είναι λογικό να είναι πάρα πολύ όμορφα. Πολλοί χαρακτήρες είναι επανασχεδιασμένοι και το αν θα αρέσει αυτό ή όχι σε κάποιους είναι και θέμα γούστου. Εμένα κάποιοι μου άρεσαν πολύ και κάποιοι άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν επίσης και πολλές πίστες από τις παλιές του Street fighter 2 οι οποίες έχουν επανασχεδιαστεί επίσης με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ο ήχος είναι καλός και τα ηχητικά εφέ κατά την διάρκεια της μάχης, έχω όμως ένα παράπονο από την μουσική επένδυση του τίτλου. Δεν υπάρχουν αυτές οι επικές μουσικές που υπήρχαν στα παλαιότερα παιχνίδια όπως πχ το Street fighter 2. Γενικότερα έχω την αίσθηση ότι η μουσική σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει απήχηση σε ένα πιο νεαρό κοινό. Κάπου πήρε το μάτι μου πάντως ότι θα μπορείς να αγοράσεις κάποιες από τις κλασσικές μουσικές από το shop.

Πάμε τώρα και στο gameplay. Το Street fighter 6 προσφέρει τρεις κατηγορίες για να ασχοληθείς. Το Fighting Ground είναι το κλασσικό mode για το offline παιχνίδι. Εκεί μπορείς να παίξεις το arcade mode και να δεις τις ιστορίες όλων των χαρακτήρων είτε μπορείς να παίξεις διπλό με έναν φίλο. Η νέα προσθήκη εδώ είναι το extreme battle όπου μπορείς να παίξεις σε μάχες με διάφορες παραμέτρους όπως πχ να περνάνε ταύροι από την αρένα κατά τη διάρκεια της μάχης ή να υπάρχουν διάφοροι παράμετροι στο health bar κλπ. Είναι ένα mode που έχει κάποιες επιρροές από τα towers of time του Mortal Kombat αν και όχι σε τόση επέκταση.
Υπάρχει επίσης το Battle Hub που είναι για το καθαρά online κομμάτι του τίτλου. Εκεί μπορείτε να αντιμετωπίσετε παίκτες από διάφορα μέρη όλου του κόσμου αλλά και να παίξετε παλιά κλασσικά arcade της Capcom.
Η σημαντικότερη νέα προσθήκη είναι το World Tour. Εδώ μπορείτε να σχεδιάσετε έναν δικό σας χαρακτήρα ακριβώς όπως εσείς θέλετε (υπάρχουν άπειρες επιλογές παραμετροποίησης) και να πάρετε μέρος σε ένα open world RPG παιχνίδι. Εκεί η βασική περιοχή είναι η Metro City του Final Fight. Και μάλιστα θα συναντήσετε πολλούς χαρακτήρες από το παιχνίδι καθώς θα περιπλανιέστε στους δρόμους της πόλης. Σαν κερασάκι στην τούρτα σε κάποιες γωνιές θα βρείτε κάποιες arcade καμπίνες και μπορείτε πχ να παίξετε αν θέλετε ένα Final fight. Θα ταξιδέψετε και σε άλλες περιοχές και κατά τη διάρκεια της ιστορίας θα συναντήσετε πολλούς κλασσικούς χαρακτήρες από το Street fighter, οι οποίοι μπορούν να σας διδάξουν τις κινήσεις τους και εσείς μετά να επιλέξετε ποιο στυλ μάχης θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Άλλος πχ μπορεί να θέλει να παίζει με το στυλ της Chun Li, άλλος με το στυλ του Ken κλπ. Σε γενικές γραμμές το World Tour είναι ένα πολύ ενδιαφέρον mode που θα κρατήσει τους παίκτες απασχολημένους για αρκετές ώρες. Το μόνο αρνητικό που έχει είναι ότι προς το τέλος θα χρειαστεί να κάνετε αρκετό grinding.

Στα της μάχης τώρα που είναι και η ουσία του τίτλου η σημαντικότερη νέα προσθήκη είναι η εισαγωγή της Drive bar που βρίσκεται κάτω από το Health κάθε χαρακτήρα. Όταν αυτή η μπάρα είναι γεμάτη μπορείτε να κάνετε διάφορες ειδικές κινήσεις όπως πχ το Drive Impact ή να κάνετε Drive parry, οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ροή της μάχης. Όταν όμως αυτή η μπάρα αδειάσει τότε είστε πιο ευάλωτοι στα χτυπήματα του αντιπάλου, ο οποίος μπορεί να σας κάνει stun.
Πάρα πολύ σημαντική προσθήκη επίσης είναι η εισαγωγή δύο νέων ειδών χειρισμού. Πέρα από τον κλασσικό τρόπο υπάρχει το modern mode και το dynamite mode. Στο Modern mode υπάρχουν μόνο τρία κουμπιά για τις βασικές επιθέσεις (light, medium και heavy) και με τα υπόλοιπα μπορείτε να εκτελέσετε ειδικές κινήσεις και combos με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο Dynamic mode τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά και μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές κινήσεις με απλό button smashing. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα δύο τελευταία modes απευθύνονται σε παίκτες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από fighting games και δυσκολεύονται να κάνουν πολλές κινήσεις και combos με σκοπό να κάνουν το παιχνίδι πιο προσιτό σε αυτούς. Είναι πολύ καλή ιδέα και μένει να δούμε πως θα επηρεάσει στο μέλλον (και αν θα επηρεάσει) τα υπόλοιπα fighting games.
Έχετε 18 διαθέσιμους χαρακτήρες στην αρχή καθένας από τους οποίους έχει το δικό του move set. Υπάρχουν κλασσικοί και νέοι χαρακτήρες. Από τους νέους κάποιοι μου φάνηκαν αρκετά ενδιαφέροντες αλλά και κάποιοι πολύ παιδικοί για τα γούστα μου (όπως πχ η Kimberley και η Lilly). Στο μέλλον και με τα διάφορα updates που θα πάρει το παιχνίδι είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τους 40 χαρακτήρες, αλλά προσωπικά θα ήθελα 3-4 παραπάνω από την αρχή.

Σε γενικές γραμμές το Street fighter 6 είναι ένα πολύ καλό fighting παιχνίδι που θα ικανοποιήσει σίγουρα πάρα πολύ τους λάτρεις του είδους. Και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έρχεται από την αρχή με πολύ πιο πλούσιο περιεχόμενο από τον προκάτοχό του. Ο βαθμός που θα βάλω είναι 9/10.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τη CDMedia για την στήριξη στην Retropolis και την παραχώριση του Review code.

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.