Sunday, April 28, 2024
Retro Reviews

Astérix and the Secret Mission

Ιστορία

Στα χρόνια του Ιούλιου Καίσαρα, όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή…Όλη; Όχι! Ένα χωριό ανυπόταχτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς.

Οι Γαλάτες αντλούν τη δύναμη τους από το μαγικό φίλτρο του Δρυίδη Πανοραμίξ το οποίο όμως είναι δύσκολο να παραχθεί γιατί λείπουν τα απαραίτητα υλικά-βότανα.

Στο Asterix and the secret mission, η μυστική μας αποστολή είναι να συλλέξουμε τα απαραίτητα βότανα από διάφορες περιοχές και να δώσουμε στον Πανοραμίξ για την παραγωγή του μαγικού φίλτρου. Μπορεί ο Οβελίξ να μη το χρειάζεται καθώς έπεσε στην χύτρα όταν ήταν μωρό, είναι όμως απαραίτητο για τον Αστερίξ και τους υπόλοιπους Γαλάτες.

Gameplay

Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των side-scrolling platformer και παίζεται από ένα παίκτη μόνο σε αντίθεση με την έκδοση του Master System όπου μπορούν να παίξουν δύο παίκτες και να επιλέξουν από έναν παίκτη. Στην Gamegear έκδοση όμως αυτό το γεγονός είναι που δίνει και το απαραίτητο replayability στο παιχνίδι. Πάμε να δούμε τι συμβαίνει. Πρώτα απ όλα ο χειρισμός γίνεται με τα πλήκτρα 1 και 2 και τον σταυρό κατεύθυνσης. Το πλήκτρο Start δεν χρησιμοποιείται. Με το 1 χτυπάμε μπουνιά ενώ αν το κρατήσουμε πατημένο τρέχουμε και με το 2 κάνουμε το απαραίτητο άλμα όπου στην περίπτωση του Αστερίξ έχουμε και double jump. Στη διάρκεια θα μαζέψουμε και διάφορα φίλτρα που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στο παιχνίδι τα οποία τα εκτοξεύουμε πατώντας ταυτόχρονα το πάνω και το 1 ή να τα πετάξουμε σε κοντινή απόσταση με το  κάτω και το 1.

Το κίτρινο φίλτρο δίνει στον Αστερίξ τη δυνατότητα να σπάει τις άμυνες των αντιπάλων χτυπώντας τους.

Το κόκκινο φίλτρο δίνει στον Αστερίξ τη δυνατότητα να βάζει φωτιά στο έδαφος είτε για να κάψει τους αντιπάλους του είτε για να λιώσει blocks πάγου.

Το μπλε φίλτρο δίνει στον Αστερίξ τη δυνατότητα να χτυπά τους αντιπάλους του με ευθεία επίθεση

Το καφέ φίλτρο δίνει στον Αστερίξ τη δυνατότητα να συρρικνώνει αντιπάλους και εμπόδια.

Επιπλέον αν πατήσουμε το πλήκτρο 2 πολλές φορές θα καταφέρουμε να κολυμπήσουμε στο νερό αν χρειαστεί. Τέλος αν κάνουμε άλμα και πατήσουμε το κάτω ενώ χειριζόμαστε τον Οβελίξ, τότε θα χρησιμοποιήσει τον ποπό του για να εξολοθρεύσει τους αντιπάλους ή να σπάσει τούβλα και να ανοίξει δρόμους.

Ο Οβελίξ έχει στη διάθεση του τα αγαπημένα του μενίρ τα οποία πετάει στους αντιπάλους του με τον ίδιο τρόπο που πετάει ο Αστερίξ τα διάφορα φίλτρα.

Ο παίκτης έχει τρεις καρδιές ζωής και χάνει μία κάθε φορά που δέχεται χτύπημα από αντίπαλο ή τις χάνει όλες αν πέσει σε κενό. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να φτάσουν είναι έξι.

Αν βρείτε κέρμα τότε παίρνετε 50 μπόνους πόντους. Το κόκκαλο επίσης σας δίνει 50 μπόνους πόντους αλλά σας δίνει πρόσβαση και σε μπόνους πίστες. Αν βρείτε το φτερό του Αστερίξ, κερδίζετε μία έξτρα ζωή ενώ αν βρείτε πάπυρο τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε την πρώτη πίστα ως Αστερίξ.

Για να ολοκληρώσετε το παιχνίδι θα πρέπει να βρείτε έξι συνολικά βότανα από το οποίο συμπεραίνουμε ότι έξι είναι και οι περιοχές που θα συναντήσουμε στο παιχνίδι.

Πριν ξεκινήσουμε μία περιοχή το παιχνίδι μας δίνει την επιλογή να επιλέξουμε αν θα παίξουμε με τον Αστερίξ ή τον Οβελίξ , δίνοντας έτσι το replayability που έγραψα στην εισαγωγή.

  • Το δάσος (Διαλέξτε Αστερίξ αν θέλετε να το περάσετε εύκολα)

Μία περιοχή γνωριμίας με το παιχνίδι και τον χειρισμό του καθώς είναι μικρή σε διάρκεια και δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

  • Το ποτάμι (Διαλέξτε Αστερίξ)

Εδώ θα χρειαστεί να κάνετε χρήση του double jump καθώς το ποτάμι διακόπτεται συχνά από καταρράκτες και η δυσκολία ανεβαίνει αισθητά σε σχέση με το δάσος. Πτηνά, πιράνχας και φυσικά καμουφλαρισμένοι Ρωμαίοι θα προσπαθήσουν να σας σταματήσουν.

  • Η σπηλιά (Αν δεν θέλετε να σπάσετε και το Gamegear και τα νεύρα σας διαλέξτε Οβελίξ)

Εδώ γίνεται της κακομοίρας από εχθρούς. Ιπτάμενοι Ρωμαίοι, χαλίφηδες και νεκροκεφαλές σας περιμένουν ενώ θα πρέπει να ψάξετε πολύ καλά τη σπηλιά γιατί κρύβει αρκετά μυστικά περάσματα.

  • Η θάλασσα και το πειρατικό καράβι (Αστερίξ ασυζητητί)

Στην αρχή θα κάνετε surfing αν επιλέξετε τον Αστερίξ και θα αποφεύγετε ψάρια που έρχονται κατά πάνω σας. Κάποια στιγμή όμως θα φτάσετε στο πειρατικό καράβι. Ο παρατηρητής για άλλη μία φορά δεν θα προλάβει να ειδοποιήσει το πλήρωμα και θα μείνει στο «Οι γαλάααααααααατ» και έτσι θα βρεθείτε πάνω στο καράβι να τα βάζετε με τους πειρατές μέχρι να συναντήσετε ουσιαστικά το πρώτο boss δηλαδή τον καπετάνιο.

  • Έρημος και πυραμίδες (Οβελίξ)

Η περιπλάνηση του Οβελίξ θα γίνει τόσο στους αμμόλοφους της ερήμου όσο και στο εσωτερικό των πυραμίδων μέχρι να φτάσετε στο boss που θέλει να σας υπνωτίσει.

  • Πάγος και χιόνι

Εδώ θα έχουμε το κατάλληλο χειμερινό σκηνικό με χιονισμένα έλατα, καμουφλαρισμένους Ρωμαίους σε χιονάνθρωπους, έδαφος που γλιστράει και παγωμένα blocks που λιώνουν μόνο με τη χρήση του κατάλληλου φίλτρου φωτιάς. Προσοχή στην περιοχή με τα παγωμένα blocks που λειτουργεί ως λαβύρινθος.

  • Ο ναός

Φτάσαμε επιτέλους στην Ρώμη. Εδώ μας περιμένουν εκατόνταρχοι και όχι απλοί Ρωμαίοι στρατιώτες. Η ελίτ σε εχθρούς και παγίδες βρίσκεται συγκεντρωμένη στο ναό. Κυλιόμενα πατώματα, γρίφοι, αγάλματα που φέρνουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη σε μία περιοχή που αν είστε τυχεροί θα την ολοκληρώσετε σε 15 λεπτά ενώ αν δεν είστε μπορεί να σας πάρει και μια ολόκληρη ζωή. Αν καταφέρετε να φτάσετε στο τελικό boss τότε θα δείτε τον όμορφο για τα δεδομένα της φορητής κονσόλας τερματισμό.

Γραφικά

Στα γραφικά το παιχνίδι είναι από τα πιο όμορφα που μπορεί να παίξει κάποιος στο Gamegear και σίγουρα το παιχνίδι με τα πιο καλοσχεδιασμένα sprites των Αστερίξ και Οβελίξ πλην της arcade έκδοσης που έχουμε δει σε κονσόλα για τα δικά μου πάντα γούστα. Μεγάλα sprites, ωραία περιβάλλοντα με αρκετή λεπτομέρεια και ποικιλία. Όλες οι περιοχές έχουν το δικό τους στυλ και ότι βλέπετε στην μικρή οθόνη είναι ευδιάκριτο. Οι εχθροί είναι όλοι γνωστοί σας είτε από τα περιοδικά είτε από τις ταινίες που έχετε δει.

 

Ήχος

Τα εφέ είναι απλά και κάνουν τη δουλειά τους. Χτυπήματα, φίλτρα και ήχος κάθε φορά που βρίσκεται το απαραίτητο βότανο δίνουν ότι χρειάζεται το παιχνίδι. Η μουσικές που ακούμε σε όλο το παιχνίδι όμως αν και απλές μελωδίες καταφέρνουν να σε κερδίσουν και τις θυμάσαι ακόμη και όταν ολοκληρώσεις το παιχνίδι.

 

Γενικά

Ίσως κάποιος που είχε παίξει την arcade έκδοση του Αστερίξ να περίμενε φρενήρη δράση και απανωτά χτυπήματα σε Ρωμαίους και ξαφνικά παίζει ένα παιχνίδι με πιο αργούς ρυθμούς, γρίφους και πιο απλό gameplay. Είναι όμως σίγουρο ότι αν δώσει στο παιχνίδι λίγο παραπάνω προσοχή θα γίνει ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Ένα παιχνίδι που στο Gamegear είναι πανέμορφο. Υπάρχει και άλλο παιχνίδι με τους ίδιους ήρωες. Το Asterix and the Great Rescue. Ποτέ όμως δεν μπόρεσα να ασχοληθώ μαζί του σοβαρά και ο λόγος ήταν τα sprites των χαρακτήρων που δεν μου άρεσαν σχεδιαστικά. Μπορεί να φαντάζει αστείος ο λόγος που το απορρίπτω μέχρι σήμερα αλλά ο καθένας έχει τα σκαλώματα του. Πλέον όλα αυτά τα παιχνίδια απαιτούν από εσάς να βρείτε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να έχετε Gamegear στην κατοχή σας. Ένας emulator και το η rom του παιχνιδιού η οποία βρίσκεται εύκολα με μία αναζήτηση στο Google και είστε έτοιμοι.

Πριν παίξετε

Διαβάστε το 29ο τεύχος του Αστερίξ με τίτλο «Ο Αστερίξ και η Χαλαλιμά» και θα με θυμηθείτε όταν τερματίσετε το παιχνίδι. Δείτε και μια  ταινία κινουμένων σχεδίων μιας και είναι όλες διαθέσιμες στο youtube με προσωπικές αγαπημένες τους 12 άθλους του Αστερίξ και ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα.

 

 

 

 

 

 Zf5b9R{D.