Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

Robocop Rogue City – Review by Zapdim


Ο Ρόμποκοπ ή κατα κόσμο Alex Murphy, είναι ένα ανδροειδές που ενισχύει την αστυνομία του Ντιτρόιντ στην πάταξη της εγκληματικότητας. Ο άτυχος αστυνομικός Murphy που δολοφονήθηκε εν ώρα εργασίας από κακοποιούς, χρησιμοποιήθηκε από την παντοδύναμη εταιρεία OCP προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του νέου μηχανικού αστυνομικού Robocop. Η ιστορία μπορεί να ακούγεται περίεργη και ενδεχομένως ανούσια, στα τέλη όμως της δεκαετίας του 80 η ταινία Ρόμποκοπ αποτέλεσε τρομερή επιτυχία. Το παιχνίδι Robocop: Rogue City που εκδόθηκε το 2023 από το στούντιο Teyon αποτελεί όχι απλά ένα φόρο τιμής στις ταινίες, αφού είδαμε 3 με το μηχανικό ήρωά μας, αλλά ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια του αστυνομικού Murphy να επιβάλει το νόμο.

Το σενάριο σέβεται απόλυτα το lore του κόσμου, παρουσιάζοντάς μας ένα Ντιτρόιντ σε εγκληματική κρίση, εν μέσω εκλογών με άτολμους υποψηφiους και μια διεφθαρμένη πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας OCP να προσπαθεί να αντικαταστήσει τους αστυνομικούς από ανδροειδή και ρομπότ για τη διατήρηση του νόμου. Ο Ρόμποκοπ υπό την αρωγή της συναδέλφου του Άννα Λιούις προσπαθεί να επιβάλει το δίκαιο αφενός κι αφετέρου να κερδίσει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται σαν ισότιμο μέλος της επαγγελματικής του κοινότητας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι καλοσχεδιασμένες κι έχουν και βαρύτητα αφού επηρεάζουν την τελική έκβαση της ιστορίας.

Το γκειμπλευ είναι καλοσχεδιασμένο και σωστά δομημένο. Πρώτου προσώπου σούτινγκ, με ένα Ρόμποκοπ άτεγκτο και βαρύ, φυσική ασπίδα για τους αθώους που προστατεύει. Χρησιμοποιεί μια υποτυπώδη κάλυψη πίσω από κτήρια και αυτοκίνητα, τα οποία όμως φθείρονται και ανατινάζονται. Ο ήρωάς μας έχει το κλασικό πιστόλι, το οποίο λαμβάνει κι αναβαθμίσεις μέσα από κάποιο συνδυασμό τσιπς που θα συλλέξει ο παίχτης στην πορεία του παιχνιού. Παράλληλα μπορεί να κάνει χρήση και άλλων όπλων, όπως αυτόματα, καραμπίνες, ρουκετοβόλα των οποίων η χρήση είναι ικανοποιητική. Οι εχθροί έχουν καλή ΑΙ αν και δεν θα δυσκολέψουν τον παίχτη ιδιαίτερα, εκτός από κάποια μινι bosses που είναι πιο απαιτητικά καθώς απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και τεράστιο αριθμό σφαιρών. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχει και μια δομή ανάπτυξης των ικανοτήτων του Ρόμποκοπ, όπου δύναται ο παίχτης να κάνει αναβάθμιση στην πανοπλία, την αποτελεσματικότητα των όπλων, την ασπίδα, το ραντάρ. Γενικά το παιχνίδι χρησιμοποιεί και στοιχεία ντετέκτιβ, σε πολύ πρώιμη μορφή όμως και δίχως ιδιαίτερη ουσία.

Τα γραφικά του είναι διφορούμενης ποιότητας, αφού σε κάποια μέρη είναι πολύ ικανοποιητικά και σε άλλα πολύ πρόχειρα και κακοφτιαγμένα, όπως στις εκφράσεις και το συγχρονισμό των χειλιών και της ομιλίας. Μέσες άκρες όμως το ισοζύγιο είναι θετικό, αφού δεν ξεχνάμε ότι είναι μια 2Α παραγωγή από ένα φιλόδοξο στούντιο. Ο ήχος είναι επίσης πολύ καλός, ειδικά σε σημεία μάχης όπου γίνεται απόλυτα ταιριαστός με το ρυθμό. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η φωνή που δανείζει στο Ρόμποκοπ ο Πιτερ Γουελερ, αρχικός πρωταγωνιστής των ταινιών, κάτι αυξάνει το αίσθημα νοσταλγίας.
Το παιχνίδι είναι ευθύγραμμο με στοιχεία ανοιχτού κόσμου σε κάποιες πίστες, όπου έχει τη δυνατότητα εξερεύνησης και τέλεσης επιπρόσθετων side quests. Η πλειονότητα των παράπλευρων αποστολών είναι αρκετά απλοϊκές, αυξάνει όμως τη διάδραση του ήρωα τόσο με την κοινότητα, η οποία αρχίζει να τον αποδέχεται και να τον συμπαθεί όσο και με τους συναδέλφους του. Δεν αποτελούν παρολαυτα μνημείο καινοτομίας, αυξάνει όμως την ενασχόληση και τη δυνατότητα εξερεύνησης.

Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Robocop: Rogue City αποτελεί μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια αναβίωσης ενός αγαπημένου 80ς ήρωα. Κάνει επίκληση στο συναίσθημα και τη νοσταλγία των σημερινών 40αρηδων, επαναφέροντας θύμησες από βιντεοκασέτες και ταινίες από μια αγαπημένη δεκαετία. Η επιτυχία στην αποτύπωση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερη μεγάλη και θα δημιουργήσει όμορφα συναισθήματα στον παίχτη που θα επιδοθεί σε ενδελεχή εξερεύνηση. Η αφοσίωση με το παιχνίδι για ένα πλήρες πέρασμα της κύριας αποστολής συν κάποιες παράπλευρες βάστηξε κάπου 17-20 ώρες. Προτείνεται αναφανδόν για τους παλιότερους παίχτες, νοσταλγούς της ποπ δεκαετίας των 80ς αλλά και για νεότερους παίχτες που θέλουν να δουν μια καλή αποτύπωση περασμένων ετών, συν την ευχαρίστηση ενός καλοστημένου παιχνιδιού.

 Zf5b9R{D.