Monday, April 29, 2024
Modern Reviews

Ratchet & Clank: Rift Apart – Σημειώσεις από τον Βαγγέλη Καρπέτη


Από όλα τα υποσυστήματα του PS5, τίποτα δεν φωνάζει Next-Gen όσο ο σκληρός του δίσκος! Και το Ratchet & Clank: Rift Apart είναι η καλύτερη επίδειξη για την εξωπραγματική ταχύτητά του! Είναι τόσο γρήγορος που αντί να πετάγεσαι με τον γάντζο σε μια μακρινή προεξοχή, τραβάς ολόκληρη την πίστα κοντά σου! Φορτώνει τόσο άμεσα που ακόμη και σε πολύ γρήγορες σκηνές δράσης αλλάζει συνεχώς διαστάσεις, αντικαθιστώντας στην ουσία όλα τα textures, τα πολύγωνα και τα εφέ γύρω τους, χωρίς καμία αισθητή καθυστέρηση! Επίσης, χρόνοι loading δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα!!
Το παιχνίδι αναγνωρίζει αυτόματα τις συμβατές οθόνες και ενεργοποιεί την υποστήριξη για 120Hz. Περιττό να αναφερθώ στην ομαλότητα του gameplay και στο πόσο αδιαφορούσα για το Quality mode, το οποίο έριχνε το framerate στα 30-40fps προς κέρδος αχρείαστων λεπτομερειών για ένα τόσο γρήγορο παιχνίδι…
Οπτικοακουστικά είναι χάρμα οφθαλμών, με όμορφους πλανήτες που σφύζουν από ζωή, αν και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι πολύ περιορισμένη. Οι πρωταγωνιστές, οι NPCs και οι εχθροί είναι ευφάνταστοι και σχεδιασμένοι με μεγάλη λεπτομέρεια ενώ οι πηγές φωτός και σκίασης δένουν υπέροχα σε ένα πολύχρωμο, φωτεινό σύνολο.
Το gameplay είναι το κλασικό shooting της σειράς σε συνδυασμό με ανάλαφρο platforming και κάποια διαλλείματα απλούστατων γρίφων. Τα διάφορα όπλα παρέχουν…αχρείαστη ποικιλία καθώς τουλάχιστον τα μισά δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ποτέ!
Στα αρνητικά του παιχνιδιού τώρα: Εμένα προσωπικά μου σπάει αφάνταστα πολύ τα νεύρα το γεγονός ότι οι χαρακτήρες κυριολεκτικά δεν σκάνε ποτέ!! Ακόμη και σε ξέφρενες σκηνές δράσης, όπου πρέπει να αντιδράς ακαριαία, οι πρωταγωνιστές συζητάνε ακατάπαυστα, τραβώντας την προσοχή σας από αυτά που πραγματικά έχουν σημασία!
Μεγάλη χαμένη ευκαιρία θεωρώ επίσης την έλλειψη co-op παιχνιδιού. Είναι ένα παιχνίδι που άνετα το έκανα εικόνα να παίζω συνεργατικά με τα παιδιά μου και που δυστυχώς έπρεπε να αρκεστούν στο να βλέπουν…

 Zf5b9R{D.