Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

Hogwarts Legacy – Multi Review

1st Review by Panos Retropolis

To Hogwarts Legacy όταν το πρωτοείδαμε σε trailer, από τη μία μας εντυπωσίασε και από την άλλη μας προβλημάτισε κυρίως λόγω της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του παιχνιδιού, την Avalance Software η οποία είχε να επιδείξει ως προηγούμενες δουλειές της το Cars 3 : Driven to Win, το Disney Infinite ενώ πολύ παλιά το 1996 την είχαμε γνωρίσει μέσα από τα Ultimate Mortal Kombat 3 και Mortal Kombat Trilogy.
Κατάφερε να μας κερδίσει και να καταρρίψει τις αμφιβολίες μας ή είχαμε δίκιο που ανησυχούσαμε;

Σενάριο

Όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει στα δικά μου reviews αποφεύγω να γράψω λεπτομέρειες για το σενάριο καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για μέγα spoiler. Προτιμώ να ζήσετε την ιστορία μόνοι σας παίζοντας το παιχνίδι και ανακαλύπτωντας εσείς την εξέλιξή της. Το μόνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι δημιουργείτε τον χαρακτήρα σας ο οποίος φοιτά στο 5ο έτος της σχολής και έτσι θα ζήσετε ως μαθητευόμενος μάγος στις περίπου 30 ώρες του παιχνιδιού.

Γραφικά – Ήχος

Αρχικά να αναφέρω ότι μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω modes και να καταλήξετε με όποιο σας βολεύει.
Balanced – κυμαινόμενο fps από 30 έως 60 αναλόγως τι συμβαίνει στην οθόνη μας.
Performance – 60 fps – 1080p ανάλυση και το παιχνίδι παραμένει πανέμορφο.
Fidelity – 30 fps – 4k
Fidelity with Ray Tracing – 30fps με το Ray Tracing να κλέβει τις εντυπώσεις αλλά και τα frame drops να γίνονται αισθητά.
Balanced – 40 fps – 4k ίσως η πιο καλή επιλογή.
HFR Performance – 120 fps – 1080p θεωρώ ότι είναι υπερβολή τα 120 fps αλλά αν η τηλεόραση σας τα υποστηρίζει δοκιμάστε το mode αυτό.

Fidelity RT mode

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα με λεπτομέρεια που δεν περίμενα ότι θα έχει ακόμη και σε τυφλά σημεία, πίσω από γωνίες τοίχων ή σε σκοτεινούς διαδρόμους και σε ανοιχτά περιβάλλοντα που δεν υπήρχε καν ο λόγος να ασχοληθούν τόσο πολύ. Όλα αυτά που σας άρεσαν και σας έκαναν εντύπωση στις ταινίες ή τα διαβάσετε στα βιβλία, με κινούμενους πίνακες, κινούμενα αγάλματα, πελώρια δωμάτια με τεράστιες κυκλικές σκάλες με απίστευτο σκάλισμα, θα τα βρείτε στο παιχνίδι σε υπερθετικό βαθμό. Ο χάρτης περιλαμβάνει γνωστές περιοχές όπως τις Hogwarts – Hogsmeade – The highlands ενώ θα φυτέψετε τα δικά σας φυτά θα τολμήσετε να μπείτε στο πανέμορφο αν και σκοτεινό forbidden forest και θα φτιάξετε τα δικά σας φίλτρα για την ενδυνάμωσή σας.

Το περιβάλλον είναι ζωντανό με κόσμο να κάνει βόλτες, να συζητά, καταστήματα για τις αγοραπωλησίες σας και φυσικά πολλές πολλές γάτες και σε αυτό το παιχνίδι. Σχεδόν όλα τα κτίρια και όλες οι πόρτες που βλέπετε είναι προσβάσιμες είτε από την αρχή του παιχνιδιού είτε κατά τη διάρκεια αποκτώντας τη δυνατότητα σιγά σιγά να ξεκλειδώνετε δύσκολες κλειδαριές.
Η μουσική από την άλλη είναι μαγεία. Όσοι είχατε την τύχη να βρεθείτε σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο όπως αυτό της Disneyland ή των Universal Studios, θα θυμάστε ότι σε όλο το πάρκο υπάρχουν ηχεία που παίζουν μουσική. Κάπως έτσι ένιωσα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το μουσικό θέμα που παίζει ξεχειλίζει Harry Potter και πραγματικά αισθάνεσαι ότι παίζεις κάτι μαγικό πέρα από τη μαγεία του θέματος. Τα ηχητικά εφέ είναι προσεγμένα και ταιριαστά απόλυτα με τα γεγονότα που βιώνετε ενώ και τα voice overs είναι όπως πρέπει με βρετανική προφορά για να μπαίνουμε στο κλίμα.  Ο πολυκάναλος ήχος στο δικό μου ηχοσύστημα που αποτελείται από 5.1 ηχεία είναι εξαιρετικός.

Gameplay

Το παιχνίδι είναι 3rd person open world action rpg #not με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή έχουμε τα main quests και τα side quests τα οποία συνήθως είναι συναντήσεις με καθηγητές/τριες και θελήματα που μας ζητούν να κάνουμε προκειμένου να μας διδάξουν νέα μαγικά. Τα μαγικά είναι πολλά και θα σας μεταφέρουν στο αγαπημένο σας σύμπαν με τον κατάλληλο τρόπο.

Όλα τα γνωστά σας μαγικά υπάρχουν στο παιχνίδι και θα πείτε πολλές φορές
Incendio
Levioso
Depulso
Glacius
Wingardium Leviosa
Avada Kedavra
ακόμα και κάνοντας συνδυασμούς αυτών προκειμένου να νικήσετε τους εχθρούς που θα συναντήσετε.
Το μόνο που δεν μου άρεσε είναι ο τρόπος που ουσιαστικά μαθαίνετε το νεό μαγικό όπου είναι ένα τύπου qte στο οποίο πρέπει να πατάτε το σωστό πλήκτρο μέχρι ο κέρσορας να φτάσει στον μεγάλο ρόμβο πριν σας πιάσει η κηλίδα αίματος που σας καταδιώκει όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα όπου μάθαινα το spell Alohomora.

Αν θέλετε να έχετε καλά αποτελέσματα στις μάχες, τότε θα πρέπει να εξασκηθείτε στα combos, αρχικά για να σπάσετε τις άμυνες των αντιπάλων σας και μετά για να τους χτυπήσετε μέχρι να τελειώσει η μπάρα ενέργειάς τους.

Σε όλο το παιχνίδι η μάχη είναι απολαυστική είτε έχετε απέναντι σας αράχνες, είτε goblins, είτε μάγους και όσο πλησιάζετε στον τερματισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Τα spells τα εξαπολύετε με τη δεξιά σκανδάλη ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε μέχρι 4 διαδοχικά. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε κάποιο spell πρέπει να περιμένετε κάποια δευτερόλεπτα μέχρι να ξανά γεμίσει η μπάρα του.

Το παιχνίδι τώρα βαφτίζεται και ως RPG. Θεωρώ ότι το σωστό θα ήταν να πούμε ότι δανείζεται στοιχεία από RPG. Και αυτό γιατί αλλάζοντας τα ρούχα που φοράμε αλλάζει η άμυνα και η επίθεσή μας. Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι το παιχνίδι με βάση τις επιλογές των απαντήσεων στους διαλόγους και τις ενέργειες που κάνουμε. Και αυτό είναι ίσως το κύριο χαρακτηριστικό ενός καλού RPG πέρα από τις τροποποιήσεις και την δημιουργία του χαρακτήρα.
Ήδη κυκλοφορούν αρκετά βίντεο στο youtube που κριτικάρουν την απάθεια των περίοικων στα Dark Arts που πραγματοποιούμε. Σκοτώνουμε και κανείς δεν αντιδρά. Μου θύμισε το Assassins Creed σε αυτό το σημείο όπου κανείς δεν αντιδρούσε όταν δολοφονούσαμε τον διπλανό του, ειδικά στα πρώτα παιχνίδια της σειράς.

Σε ένα παιχνίδι στο Hogwarts δεν θα μπορούσε να λείπει η ιπτάμενη σκούπα ως ένας τρόπος μετακίνησης στον πελώριο χάρτη καθώς μπορείτε αν θέλετε να τον περπατήσετε από άκρη σε άκρη και να ενεργοποιείτε τα fast travel spots. Η πτήση είναι απλά οκ αλλά σε αποζημιώνουν οι εικόνες που αντικρύζεις όταν παίρνεις ύψος και βλέπεις όλα τα αγαπημένα σου τοπία στην οθόνη και πατάς το κουμπί capture για να τις κρατήσεις στη συλλογή σου. Λάμπει δια της απουσίας του το αθλημα του Quiddich καθώς το γήπεδο υπάρχει μόνο για μίνι παιχνίδι στο οποίο πρέπει να σπάσετε ιπτάμενα μπαλόνια σε σειρά για να πάρετε την ανταμοιβή σας.

Πελώριος χάρτης. Μήπως αυτό είναι αρνητικό; Εξαρτάται. Αν ακολουθήσεις μόνο τα main quests και όσα side χρειάζεται για να μη δυσκολεύεσαι, τότε δεν θα σε κουράσει. Αν όμως αποφασίσεις να πας για 1000άρι ή πλατίνα, ίσως σου έρθουν Ubisoft vibes κατακούτελα και εξαντληθείς. Η συμβουλή μου είναι να μείνεις στα απαραίτητα για να δεις τίτλους τέλους και να επιστρέφεις όταν έχεις διάθεση για τα υπόλοιπα.

Συμπέρασμα

Το παιχνίδι πρέπει να παιχτεί απαραίτητα από τους φίλους τους σύμπαντος που δημιούργησε η J. K. Rowling. Είναι η πραγματοποίηση του πιο τρελού τους ονείρου. Όσοι δεν είχατε ιδιαίτερη σχέση όπως και εγώ, θεωρώ ότι θα περάσετε εξαιρέτικα τον χρόνο σας και ίσως θελήσετε να δείτε τις ταινίες ή ακόμα καλύτερα να διαβάσετε και τα βιβλία που έχουν μαγέψει εκατομμύρια θεατών – αναγνωστών.
Θα πρότεινα χωρίς κανέναν δισταγμό την αγορά του τίτλου ακόμα και full price είτε σε μία πτώση τιμής, μιας και με το περιεχόμενο που διαθέτει δεν θα μετανιώσετε στιγμή για τα χρήματα που ξοδέψατε.

Το παιχνίδι το έπαιξα σε XBOX SX και το μόνο που ζήλεψα από την PS5 έκδοση είναι οι μικρό δονήσεις που ενσωματώνει το dualsense.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά την cd media για την παραχώρηση του κωδικού για το review του παιχνιδιού και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει.

Βαθμός : 8 / 10

Πάνος


2nd Review by Zapdim

Στο άκουσμα του ονόματος Hogwarts, φανατικοί κι όχι μόνο, θαυμαστές του φανταστικού κόσμου της JK. Rowling, τουλάχιστον ενθουσιάζονται. Θύμησες από τα βιβλία και τις ταινίες των περιπετειών του Χάρυ Πότερ, αναμνήσεις ξορκιών, φανταστικών πλασμάτων, ιπτάμενων σκουπών. ραβδιών που εκτοξεύουν κάθε είδους μαγεία, όλα μαζί κάνουν μια έντονη επίκληση στο συναίσθημα. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα προσπαθεί να κερδίσει και να ενισχύσει μέσα από το παιχνίδι της, το Ηogwats Legacy, η Avalanche Software.
   Το Hogwarts Legacy είναι ένα action rpg ανοιχτού κόσμου παιχνίδι που διαδραματίζεται στον γνωστό σε όλους μας μαγικό κόσμο του Χάρυ Πότερ, αρκετά χρόνια πριν τα γεγονότα της γνωστής σειράς των βιβλίων και ταινιών. Κέντρο επιχειρήσεων του 5ετούς σπουδαστή της αγαπημένης σχολής μαγείας Hogwarts αποτελεί το κάστρο της ακαδημίας, το μαγικό χωριό Hogsmeade και ο περιβάλον χώρος αυτών. Ο ήρωας μας μέσα από βασικές και δευτερεύουσες αποστολές προσπαθεί αφενός να σώσει τον κόσμο των μάγων, αφετέρου να προοδεύσει ο ίδιος και να εξελίξει τις μαγικές του ικανότητες. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, καθηγητές, συμφοιτητές καθώς και κάτοικοι των χωριών που περιβάλλουν το κάστρο της ακαδημίας.
   Η εισαγωγή του παίχτη στο περιβάλλον του παιχνιδιού είναι τουλάχιστον καταπληκτική, ειδικότερα για το μύστη λεπτομερειών του κόσμου της γνωστής Βρεττανής συγγραφέως. Τραπεζα Gringotts, Hogwarts, Hogsmeade καθώς επίσης και αρκετά οικεία ονόματα οικογενειών μάγων στα πρόσωπα των καθηγητών θα αφήσουν το γκείμερ ενεό. Ειδικότερα το πολύ καλοσχεδιασμένο κάστρο, με τα αναρίθμητα μυστικά, όπως επίσης και η χαρούμενη ατμόσφαιρα του Hogsmeade μεταδίδουν μια πιστότητα κι ανεβάζουν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία για εξερεύνηση. Ο παίχτης θα επιλέξει τον οίκο στον οποίο θα μεγαλουργήσει, Hufflepuff, Gryffindor, Ravenclaw ή Slytherin κάτι που όμως καμία επίπτωση δεν έχει στην μετέπειτα πορεία της καριέρας του ως μάγος και θα επιδοθεί στην επιτέλεση κύριων και δευτερευουσών αποστολών. Το main story είναι αρκετά ενδιαφέρον όπως επίσης και τα βασικά side quests. Μέσα από αυτά θα γνωρίσουμε φίλους, καθηγητές και θα εντρυφήσουμε περαιτέρω στην ιστορία του Hogwarts. Ο χάρτης όπως προείπαμε είναι ανοιχτός, με πολλά σημάδια ενδιαφέροντος για λιγότερο σημαντικές δευτερεύουσες αποστολές,  για γρίφους, παζλς και dungeons. Mε την εξερεύνηση κι επιτέλεση αυτών  ο παίχτης δύναται να ανεβάσει το επίπεδο και τα στατιστικά του. Δυστυχώς η ποικιλία των εχθρών κρίνεται φτωχή και ο τρόπος που οι δραστηριότητες εμφανίζονται επάνω στο χάρτη τείνει πολλές φορές να γίνεται αγγαρεία.
   Η μάχη είναι απολαυστική καθώς ο παίχτης όσο προχωρά μαθαίνει όλο και περισσότερα μάγια κι εξειδικεύεται σε περισσότερα φίλτρα και τακτικές συνδυαστικών χτυπημάτων. Δε λείπουν φυσικά οι αποφυγές των εχθρικών ξορκιών καθώς επίσης και η απόκρουσή τους, κάτι που με την πρόοδο του παιχνιδιού γίνεται πολυπλοκότερη διαδικασία μεν άκρως ικανοποιητική για το αποτέλεσμα της στη μάχη δε. Το αρνητικό σε αυτό τον τομέα είναι ότι αρκετά από τα ξόρκια θα χρησιμοποιηθούν λίγες φορές μέσα στο παιχνίδι, παρόλαυτα η ποικιλία μόνο να προσδώσει μπορεί. Τα ρούχα του χαρακτήρα επιδέχονται αναβάθμισης, κάτι που θα αυξήσει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά μας στα ξόρκια. Σε αυτό θα συνεισφέρουν τα διάφορα πλάσματα που θα βοηθήσουμε καθώς επίσης και η εξειδίκευση που θα αναπτύξουμε στην καλλιέργεια μαγικών φυτών.
   Τα γραφικά είναι όμορφα, χωρίς να λείπουν βέβαια κάποιες αδυναμίες και glitses ειδικότερα στη χρωματική παλέτα στο Series S που παίξαμε το παιχνίδι. Υπάρχει η δυνατότητα για performance mode και Quality mode. Η μουσική υπόκρουση είναι πολύ όμορφη, παραπέμποντας σε γνωστά από τις ταινίες κομμάτια, ανεβάζοντας τη νοσταλγία. Εν ολίγοις η εξερεύνηση και η ενασχόληση με τον κόσμο του Hogwarts είναι πολύ ευχάριστη μεν κουραστική σε σημεία δε, ειδικότερα για “αδιάφορες” κι επαναλαμβανόμενες αποστολές. Σε αυτό βοηθά ευτυχώς η ιπτάμενη σκούπα, η οποία αναβαθμίζεται και τα πολλαπλά σημεία fast travel που είναι διάσπαρτα στο χάρτη. Επιπρόσθετο θετικό στοιχείο το πολύ καλό voice over τόσο στους κύριους χαρακτήρες όσο και στους npcs, με ευήκοες βρετανικές προφορές.
   Η ενασχόληση με το main quest, τα βασικά side quests και μια μετρημένη εξερεύνηση του χάρτη, σε συνδυασμό με λίγες δευτερεύουσες αποστολές που μας ανέθεσαν κάτοικοι και συμμαθητές, διήρκησε περίπου 35 ώρες. Μολαταύτα κάποιος που επιθυμεί να εξερευνήσει όλες τις σπηλιές, να καθαρίσει όλα τα στρατόπεδα των εχθρών και να λύσει όλα τα παζλ που είναι διάσπαρτα στο χάρτη, θα χρειαστεί πολύ παραπάνω χρόνο.
   Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το Hogwarts Legacy είναι μια πολύ αξιέπαινη προσπάθεια που θα δώσει στον παίχτη πολλές ώρες ευχάριστης ενασχόλησης με το μαγικό κόσμο του Χαρυ Πότερ. Δε λείπουν τα λάθη, η κούραση από τον αχρείαστα μεγάλο χάρτη ίσως γίνει εμφανής, το ισοζύγιο όμως στο τέλος παραμένει θετικό υπέρ του παιχνιδιού.  Ευελπιστούμε σε μια συνέχεια του φραντσάιζ, για να χαθούμε σε ένα κόσμο μαγείας και φαντασίας.
 Zf5b9R{D.