Saturday, April 27, 2024
Retro Reviews

Double Dragon – Από αδέρφια…αντίπαλοι! – Retro Review by Retropolis

Στο σημερινό αφιέρωμα σειρά έχει το δεύτερο σε δημοφιλία παιχνίδι που συναντούσαμε στις arcade αίθουσες τη δεκαετία του 80, το Double Dragon.
Το παιχνίδι το οποίο απολάμβανες να παίζεις με τον κολλητό σου φίλο ρίχνοντας από είκοσι δραχμές ο καθένας τουλάχιστον για αρχή.
Το περίεργο για το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν το καθεαυτό παιχνίδι αλλά το γεγονός ότι ενώ σε όλο το παιχνίδι ήσασταν σύμμαχοι με τον φίλο σας και προσπαθούσατε να επιβιώσετε απέναντι σε σκληροτράχηλους αντιπάλους αλλά και σε άγριες κοπελιές με περίεργα βίτσια οι οποίες κρατούσαν μαστίγια (γκουχ γκουχ) 😉 , στο τέλος έπρεπε να γίνετε αντίπαλοι και να επικρατήσει ο καλύτερος. Γιατί; Ελάτε να το δούμε στη συνέχεια του άρθρου.

Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε μία τυπική ιαπωνική πόλη με τους δρόμους της, τη βιομηχανική περιοχή της, τα δάση της και φυσικά τα πολυτελή χρυσά βασίλεια της.
Το παιχνίδι μετά το αρχικό λογότυπο μας εμφανίζει στην πρώτη του περιοχή, τη γειτονιά.


Η Γειτονιά
Ξεκινώντας βλέπουμε ένα γκαράζ μπροστά στο οποίο στέκεται αμέριμνη η θεογκόμενα Marian μέχρι που της την πέφτουν 3 μαντράχαλοι της συμμορίας Black Warriors, της ρίχνουν μία μπουνιά στο στομάχι και την απαγάγουν παρουσία μάλιστα του μεγάλου αρχηγού τους Willy Mackey γνωστού και ως Rambo! Spoiler από την πρώτη οθόνη δεν ξανάγινε λέμε!
Η πόρτα του γκαράζ ανοίγει, και εμφανίζεται ο Billy ή ο Billy παρέα με τον αδερφό του Jimmy Lee εφόσον παίζετε διπλό. Το Lee απλή συνωνυμία με τον μεγάλο Bruce 🙂
Αμέσως και χωρίς να χάσουμε λεπτό τρέχουμε κατόπιν τους για να πάρουμε πίσω την αγαπημένη του Billy προφανώς αφού αυτός εμφανίζεται μόνο όταν παίζει ένας παίκτης.

Οι κινήσεις που έχουμε στην διάθεση μας είναι 8 κατευθύνσεων ενώ τα διαθέσιμα χτυπήματα είναι η μπουνιά, η κλωτσιά, οι αγκωνιές που επιτυχάνονται με τον συνδυασμό των προηγούμενων δύο κινήσεων, η εναέρια κλωτσιά, η γονατιά και η κίνηση τραβάω μαλλιά και σε αναποδογυρίζω γιατί μπορώ και τέλος ένα κουμπί αντιστοιχεί στο άλμα.

Στην συνέχεια το παιχνίδι μας γνωρίζει έναν έναν τους κακούς, τα απλά μέλη της συμμορίας, τον θρυλικό Abobo ή γίγαντα ή τέρας ή γορίλα αναλόγως σε ποια πόλη παίζατε το παιχνίδι αλλά και τη γυναίκα με το μαστίγιο που προανέφερα και ακούει στο όνομα Linda
Το πρώτο stage της γειτονιάς ολοκληρώνεται με τον γίγαντα Jick ενώ ήδη μας έχει δείξει το παιχνίδι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναντίον των εχθρών αντικείμενα που βρίσκουμε στον περιβάλλοντα χώρο όπως ξύλινα κιβώτια ή αντικείμενα που “δανειζόμαστε” από τους κακούς όπως ρόπαλα, μαστίγια και στιλέτα.


Η Βιομηχανική Περιοχή

Σε αυτό το stage άλλη μία ικανότητα μας αποκαλύπτεται και είναι αυτή της αναρρίχησης σε μεταλλικά πλέγματα ή σωλήνες. Το stage αυτό είναι γεμάτο ανελκυστήρες και οι χώροι θυμίζουν έντονα το εσωτερικό ενός εργοστασίου με κιβώτια, κυλιόμενους διαδρόμους και σιδεριές.
Οι κακοί που θα συναντήσουμε είναι ως επί το πλείστον και παραδόξως για βιομηχανικό περιβάλλον, γυναίκες. Ο μεγάλος κακός είναι ο “Αμερικάνος” που ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τον ονομάσαμε έτσι και κάνει την εμφάνιση του με έναν ανελκυστήρα που ανεβαίνει σιγά σιγά ενώ εμείς ακούμε τον τρομακτικό μηχανικό του ήχο. Ο Αμερικάνος μοιάζει πολύ με εμάς, γνωρίζει την ίδια πολεμική τέχνη μόνο που είναι καλύτερος και πιο γρήγορος από εμάς. Χρησιμοποιήστε μόνο την αγκωνιά αν θέλετε να επιβιώσετε!

Το Δάσος
Εδώ το παιχνίδι μας οδηγεί στο μεγάλο δασικό μονοπάτι που οδηγεί στο Χρυσό Βασίλειο και στην αγαπημένη μας Marion. O εχθρός που θα συναντήσουμε τις περισσότερες φορές είναι ο Williams ο οποίος μαζί με τους κλώνους του θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας κυρίως με στιλέτα. Ο πιο δύσκολος εχθρός που θα συναντήσουμε και μάλλον θα χάσουμε και ζωή είναι ο εαυτός μας καθώς υπάρχει μία σπασμένη γέφυρα στο ποτάμι στην οποία θα πρέπει να κάνουμε το άλμα της ζωής μας για να την διαβούμε και σίγουρα θα χάσουμε μία ή και παραπάνω ζωές καθώς με το άλμα δεν τα πάμε πολύ καλά. Ετοιμαστείτε για πολλούς εχθρούς τύπου γίγαντα Abobo αλλά και τύπου Αμερικάνου και μάλιστα τώρα τους συναντούμε δυο δυο. Ο τελικός κακός είναι ο πράσινος Abobo ή Hulk τον οποίο και πάλι με τις αγκωνιές μας μπορούμε να τον κατατροπώσουμε. Μόλις το κάνουμε ανοίγει η πύλη του χρυσού βασιλείου.

Το Χρυσό Βασίλειο
Ο χρυσός σε αυτό το stage πραγματικά θα σας τυφλώσει αλλά αφήστε πίσω σας τον θαυμασμό για το βασίλειο γιατί θα έχετε να αντιμετωπίσετε και πολλούς εχθρούς. Μεγαλύτερος εχθρός το ίδιο το βασίλειο το οποίο διαθέτει παγίδες από κινούμενες πέτρες που σκοπό έχουν να σας ρήξουν στην τάφρο με τα καρφιά μέχρι αγάλματα με δολοφονικά ακόντια. Πριν την τελική μάχη θα αντιμετωπίσουμε δύο γίγαντες Jick.
Φτάσαμε στην μεγάλη αίθουσα του βασιλείου με το κόκκινο χαλί και την Marion να είναι δεμένη και κρεμασμένη στον αριστερό τοίχο της αίθουσας. Εδώ θα συναντήσουμε όλων των τύπων τους εχθρούς εκτός γυναικών. Εδώ θα κάνει την επιβλητική εμφάνιση του και ο Ράμπο ο οποίος έρχεται με το αυτόματο όπλο ανα χείρας για να σας γαζώσει κυριολεκτικά.
Μείνετε κοντά του και παίξτε με αγκωνιές. Αν απομακρυνθείτε πυροβολεί. Σε περίπτωση που καταφέρετε να τον κερδίσετε και υπάρχουν και άλλοι εχθροί, το βάζουν στα πόδια.

Το Μεγάλο Φινάλε
Αν παίζατε μονό τότε θα δείτε την Marion να ελευθερώνεται και να έρχεται για να σας κάνει μία μεγάλη αγκαλιά και να σας δώσει ένα ρουφηχτό φιλί. Την στιγμή αυτή θα δείτε για δεύτερη φορά και το κιλοτάκι της Marion 🙂 (Η πρώτη φορά ήταν στην εισαγωγή για τους πιο παρατηρητικούς)
Αν παίζατε διπλό με κάποιο φιλαράκι σας ήρθε η στιγμή να μάθετε ότι αυτός ο αγώνας για επιβίωση μέχρι τέλους οδήγησαν τον Jimmy Lee στο να ερωτευθεί την γλυκιά και αγαπημένη του αδερφού του Marion και μάλιστα να το αποκαλύψει στον αδερφό του και να τα παίξει όλα για όλα για να την κερδίσει από τον αδερφό του/ (Προφανώς η Μarion δεν είναι και τόσο δύσκολη. Πάει με όποιον προκύψει).
Μπουνιές, κλωτσιές, αγκωνιές και μαλλιοτραβήγματα θα ακολουθήσουν μεταξύ των αδερφών για χάρη της Marion. Ο νικητής θα χαρεί το φιλί της και το κιλοτάκι της.

H Moυσική του παιχνιδιού
Το αρχικό μουσικό θέμα ηχεί ακόμα και σήμερα στα αυτιά όσων μεγάλωσαν με το Double Dragon. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ.
Τα ηχητικά εφέ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο για την εποχή.

Developer(s): Technōs Japan
Publisher(s): Taito
Director(s): Yoshihisa Kishimoto-Shinichi Saito
Producer(s):Yoshihisa Kishimoto
Designer(s):Koji Kai-Shinichi Saito
Programmer(s):Hiroshi Satoh-Tomoyasu Koga-Nari Nishimura-Hideki Kaneda
Artist(s): Kumiko Mukai-Mizuho Yama-Akemi Tasaki-Misae Nakaya-Masato Shiroto
Composer(s): Kazunaka Yamane
Release: July 1987
Genre(s):Beat ’em up

Πολλές εκδόσεις του παιχνιδιού κυκλοφόρησαν σε όλα τα γνωστά συστήματα της εποχής καθώς και επανεκδόσεις με βελτιωμένα η καινούρια γραφικά.
Αν θέλετε να παίξετε την παλιά έκδοση του παιχνιδιού με όμορφες όμως προσθήκες όπως χαρακτήρες από το παιχνίδι WWF όπως τον Hulk Hogan και τον Ultimate Warrior τότε δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ και να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ την alternate έκδοση του παιχνιδιού, δημιουργία του Retroπολίτη Κώστα Maggga.

Πάνος Retropolis

 Zf5b9R{D.