Friday, April 26, 2024
Modern Reviews

Animal Crossing Review

Animal Crossing Review

Ένα review εκτός χρόνου, (και εκτός τόπου, εδώ που τα λέμε) ένα review που κανείς δενζήτησε, αλλά ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ διότι στο χωριουδάκι που κατοικώ δεν υπάρχεικανένας άλλος με ενδιαφέροντα και ανησυχίες σαν τις δικές μου οπότε τα αποτύπωσα σε ένα χαρτίκαι σκέφτηκα να τα μοιραστώ με την Retropolis και θα είναι τιμή για εμένα αν διαβάσει το κείμενομου έστω και ένα ζευγάρι μάτια. Ξεκινάω χωρίς χρονοτριβή και με μια επιτροχάδην εισαγωγή γιανα συστηθώ με το Youtube username μου: Είμαι ο taratatzoum και αυτή θα είναι η πρώτη μουπροσπάθεια για review.

Ας μπούμε λοιπόν στο θέμα: animal crossing. Ένα παιχνίδι-βάλσαμο γιατην καραντίνα. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένα διαδραστικότατο μέσο ψυχαγωγίας και αυτό πουκαταφέρνει να κάνει ο συγκεκριμένος τίτλος είναι μαγικός. Είναι σαν ένα χέρι να σε παίρνει απότην ίσως καταθλιπτική παγκόσμια επικαιρότητα και να σε μεταφέρει ως από μηχανής θεός σε έναμαγευτικό μικρό νησάκι, με χαρούμενα ομιλούντα ζωάκια.

Φλώρικο; Ίσως.
Αγχολυτικό; Τρομερά.
Εθιστικό ; Όσο δεν φαντάζεστε.

Τι είναι όμως αυτό το παιχνίδι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το παιχνίδι ξεκινώντας μας αφήνει σε ένα έρημο νησί όπου στην πορεία θα κάνουμε σταδιακά με υπομονή και μεράκι σπουδαία πράγματα σύμφωνα με τα δικά μας γούστα. Την πρώτη μέρα στο νησί συναντάμε τους 2 villagers που μετακινήθηκαν στο νησί μαζί μας για να εγκατασταθούν και αυτοί εκεί όπως εμείς.

Οι villagers είναι 2 ζωάκια που διαφέρουν από χρήστη σε χρήση,για να γίνω σαφής εμένα μου έτυχαν ένα γουρουνάκι και ένα κοάλα ενώ σε έναν άλλον κάτοχο του παιχνιδιού θα τύχουν κάποιοι άλλοι villagers, ενώ στην πορεία του παιχνιδιού θα προστεθούν και άλλα ζωάκια στο νησί μας,κάποια για να εγκατασταθούν μόνιμα και κάποια άλλα θα επισκέπτονται το νησί μας συχνά-πυκνά όντας πλανόδιοι πωλητές. Στην πλατεία του νησιού μας περιμένει ο Tom Nook , πρόκειται για έναν επιχειρηματία-ζωάκι ο οποίος θα μας βοηθήσει να εγκατασταθούμε στο νησί, και θα μας καθοδηγήσει σε οποιαδήποτε απορία έχουμε στα πρώτα μας βήματα και όχι μόνο. Επιπρόσθετα θα μας δίνει δάνεια σαν άλλος τοκογλύφος κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε κάποιο upgrade για το σπίτι ή το νησί μας. Μην αγχώνεστε όμως το δίνετε τα χρωστούμενα χρήματα όταν έχετε, ο Tom Nookείναι άνετος. Δεν πιέζει κανέναν, ούτε και βάζει deadlines. Τα χρήματα λοιπόν του παιχνιδιού είναι τα λεγόμενα bells όπου με αυτά μπορούμε να αγοράσουμε αντικείμενα από τα μαγαζιά που σταδιακά θα πλαισιώσουν την κοινότητα μας αλλά και να ξεχρεώσουμε τον προαναφερθέντα TomNook. Τα bells αυτά εισέρχονται στην τσέπη μας είτε μέσω της πώλησης ψαριών και εντόμων που πιάνουμε είτε κάνοντας crafting διάφορα αντικείμενα και πουλώντας τα ως ολοκληρωμένες δημιουργίες ανεβάζοντας έτσι την αξία τους.

Το crafting λοιπόν είναι η ραχοκοκαλιά του παιχνιδιού , υπάρχει πληθώρα επιλογών για δημιουργία διαφόρων αντικειμένων από έπιπλα μέχρι εργαλεία και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε , αλλά για να φτιάξουμε ένα αντικείμενο πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα την συνταγή του, την οποία μπορούμε να την βρούμε με διάφορους τρόπους. Μπορεί να την σκαρφιστεί ο χαρακτήρας μας ως ιδέα (εκείνη την καρτουνίστικη με το συννεφάκι και το αναμμένο λαμπάκι),είτε να πέσει ως μάνα εξ ουρανού από ένα μπαλόνι, είτε να την βρούμε σε ένα μπουκάλι που το ξέβρασε το κύμα στο νησί μας. Αφού λοιπόν βρούμε μια συνταγή, αν θέλουμε να την υλοποιήσουμε θα πρέπει να συλλέξουμε τα υλικά που απαιτεί, προσοχή όμως τα υλικά στο νησί μας δεν βρίσκονται σε αφθονία και ίσως θα πρέπει να ταξιδέψουμε σε άλλο νησάκι για να το καταφέρουμε .

Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους : είτε μέσω των Nook Miles που είναι ένα σύστημα bonus πόντων, ένα achievement σύστημα για την ακρίβεια το οποίο μας επιβραβεύει για κάθε μα μικρή η μεγάλη δραστηριότητα και μας δίνει πόντους τους οποίους μπορούμε να εξαργυρώσουμε σε ένα atm που βρίσκεται στο νησί μας και να τυπώσουμε ένα εισιτήριο, το οποίο πηγαίνοντας το στο αεροδρόμιο του νησιού μας , μας επιτρέπεται η offline μετακίνηση σε ένα άλλο νησάκι με σκοπό να μαζέψουμε υλικά που δεν υπάρχουν η έχουν τελειώσει από το νησί μας. Ο άλλος τρόπος μετακίνησης σε άλλο νησί είναι ο online τρόπος. Αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από την επίσκεψη σας σε ένα νησί φίλου σας όπου μπορείτε να απολαύσετε τις δικές του δημιουργίες είτε να ανταλλάξετε διάφορα πραγματάκια. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε εσείς τις πόρτες του αεροδρομίου και να περιμένετε επισκέπτες στο νησί σας. Το animal Crossing λοιπόν είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Ένα χαλαρωτικό παιχνίδι με πληθώρα επιλογών για τον παίκτη , χωρίς καθόλου άγχος και με διαφορετική συνταγή από μεγάλο σύνολο των video games εκεί έξω και παρόλο που δεν αποτελεί παρθενογένεση η ιδέα και δεν διεκδικεί τίτλους ριζοσπαστικών καινοτομιών το στήσιμο του, έχει έναν παράξενο ρυθμό και μια σουρεαλιστική ομορφιά που σε μαγεύει. Έχει ψυχή (σε αντίθεση με το άψυχο Sims που έχουν ομοιότητες στην βάση τους).

Στα μελανά σημεία του τίτλου για μερικούς των οποίων δεν συμμερίζομαι την άποψη είναι ότι λόγω του πραγματικού χρόνου του παιχνιδιού (πχ αν έξω από το παράθυρο μας στην πραγματική ζωή είναι άνοιξη δύο και μισή το μεσημέρι, το ίδιο θα είναι και στο παιχνίδι) και λόγω της αργής ανάπτυξη του ειδικά τις πρώτες μέρες, ορισμένοι κάτοχοι του τίτλου ασφυκτιούν. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η μετάβαση από μέρα σε μέρα είναι τόσο άρτια και ομαλή που δεν σε κουράζει και δεν σε φορτώνει με πληροφορίες δίνοντας σου έτσι μια μια ανυπομονησία για να απολαύσεις τις δημιουργίες σου που θα εμφανιστούν την επόμενη ημέρα στο νησί,ανυπομονώντας να πιάσεις το switch το πρωί με λαχτάρα στα χέρια σου, μια λαχτάρα παιδική που είχα ξεχάσει το συναίσθημα της. Στα αρνητικά του τίτλου έρχεται να προστεθεί η απουσία μαζικούcrafting δηλαδή αν θες να φτιάξεις 20 δολώματα ακόμη και να έχεις τα υλικά πρέπει να τα δημιουργήσεις ένα ένα, πράγμα εκνευριστικό και χρονοβόρο που όμως μπορεί να διορθωθεί με ένα μελλοντικό update.

Στον οπτικό τομέα το παιχνίδι κυλά άψογα και δείχνει πανέμορφο και στην τηλεόραση αλλά και στο φορητό switch, η εικόνα είναι κρυστάλλινη και δεν θα απογοητεύσει κανέναν. Σχετικά με τον ακουστικό τομέα οι διάλογοι γίνονται με συννεφάκια και ένα γλυκό μουρμουρητό (still bettermumbling than today’s rappers) από τα ζωάκια που του προσδίδουν μια επιπλέον γλυκύτητα, οι φυσικοί ήχοι είναι απλοί αλλά κατανοητοί (δλδ ακούγεται το θρόισμα του ανέμου κτλ) αλλά η μουσική επένδυση του τίτλου είναι πολύ χαλαρωτική, και δίνει στην ατμόσφαιρα μια επιπλέον ώθηση στο να κάνει τον νου μας να αδειάσει, ξεγελώντας τον έτσι ότι είναι σε διακοπές , στις άγριες μέρες της καραντίνας και της θλιβερής πραγματικότητας.

Τι είναι λοιπόν το AnimalCrossing μια εξιδανικευμένη προσομοίωση του δυτικού κόσμου; ένας κρυμμένος χλευασμός στην καπιταλιστική κοινωνία; ή μια στιγμιαία απόδραση από το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του καθενός; Το τελευταίο φίλοι μου. Σίγουρα το τελευταίο.

Κείμενο : Taratatzoum

 Zf5b9R{D.