Friday, April 26, 2024
Modern Reviews

Tormented Souls Review

Το Tormented souls είναι ένα survival horror παιχνίδι παλαιάς κοπής που κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2021 από την Dual Effect και την Abstract Digital. Ένα παιχνίδι που περιέργως δεν πήρε την αναγνωρισιμότητα που θα του άξιζε, ίσως επειδή δεν ήταν από κάποιο μεγάλο στούντιο. Και λέω περιέργως γιατί κρίνοντας από την ανυπομονησία όλων των gamers για ένα καινούργιο Silent Hill και την προσπάθεια να βαφτιστούν ως Silent Hill wannabe  διάφοροι τίτλοι όπως το The Medium ή το Visage που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με κανένα Silent Hill, με το Tormented souls θα έπρεπε κανονικά να γίνει πάταγος. Γιατί αυτό το παιχνίδι κάλλιστα θα μπορούσε να έβγαινε την εποχή του Ps2 μετά από το Silent Hill The room και σήμερα να μιλούσαμε για ένα από τα αριστουργήματα εκείνης της εποχής.

Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο της Catherine Walker, η οποία λαμβάνει ένα γράμμα από δύο δίδυμα κορίτσια που έχουν εξαφανιστεί. Έτσι αποφασίζει να πάει σε μια παλιά έπαυλη που λειτουργούσε και ως νοσοκομείο για να τα βοηθήσει και να διαπιστώσει τι συνέβη. Φτάνοντας εκεί κάποιος την χτυπάει στο κεφάλι και πέφτει κάτω αναίσθητη. Ξυπνώντας αργότερα βρίσκεται γυμνή μέσα σε μία μπανιέρα και με τρόμο διαπιστώνει ότι έχει χάσει το ένα της μάτι…Τα πρώτα Silent Hill vibes ήδη εμφανίζονται…

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς αυτά τα δύο μικρά στούντιο κατάφεραν με πενιχρά μέσα να δημιουργήσουν αυτό που η Konami δεν έχει μπορέσει να κάνει από το 2012 και έπειτα. Το Tormented souls συνδυάζει στοιχεία από τα παλιά resident evil και silent hill. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι όπως ακριβώς εκείνα από το remake του πρώτου resident evil. Πολύ ωραία και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να προχωρήσει το παιχνίδι. Το inventory του παιχνιδιού είναι ακριβώς όπως εκείνο των παλιών re. Απλό και πολύ εύχρηστο, όσοι ειδικά έχουν παίξει εκείνα τα παιχνίδια θα το κάνουν αμέσως δεύτερη φύση τους. Και το combat system είναι επίσης ολόιδιο με εκείνο των παλιών re. Όλα αυτά από τη στιγμή που έχουν γίνει με πάρα πολύ ωραίο τρόπο και δεν είναι κακά αντίγραφα εκείνων των παιχνιδιών είναι άκρως θετικά. Όταν αντιγράφεις κάτι και το αντιγράφεις τέλεια είναι μόνο θετικό. Και εδώ σταματούν οι επιρροές από το re και περνάμε στο Silent Hill. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού, δηλαδή χαρακτήρες, μουσικές, τέρατα και ατμόσφαιρα είναι 100% silent hill.

Η μουσική του παιχνιδιού είναι καταπληκτική. Επιβλητική και τρομακτική παίζει τεράστιο ρόλο στην δημιουργία της ατμόσφαιρας.

Στα του gameplay τώρα, η κάμερα είναι στατική αλλά δεν υπάρχουν tank controls. Ο χειρισμός έχει εκσυγχρονιστεί όπως όταν κυκλοφόρησε το re1 remake στο ps4. Υπάρχει βέβαια η επιλογή όποιος θέλει να παίξει με tank controls. Υπάρχει κανονικότατα μάχη στο παιχνίδι (κούρασαν πια αυτά τα walking simulators που απλά ανοιγοκλείνεις πόρτες και διακόπτες) και μάλιστα τα όπλα είναι κάπως πρωτότυπα. Υπάρχει nail gun, μία καραμπίνα που την φτιάχνεις μόνος σου, electric lance καθώς και crowbar για melee μάχη. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γρίφοι και τα παζλ κάποια από τα οποία είναι αρκετά δύσκολα και θυμίζουν έντονα κάποιους δύσκολους γρίφους των παλιών survival horror παιχνιδιών. Όσο για το save system, υπάρχουν safe rooms όπως στα παλιά re (ακούγεται και μια μουσική που τα θυμίζει έντονα) όπου μπορείτε να σώσετε την πρόοδο σας σε κασετόφωνα μαζεύοντας μαγνητοταινίες.

Είναι όμως όλα θετικά; Σαφώς και όχι. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό σε μια τόσο μικρή παραγωγή. Τα voice overs και η ηθοποιία είναι στα επίπεδα του 1996. Μην περιμένετε να δείτε εντυπωσιακά cutscenes, ενώ και τα animations των χαρακτήρων όταν μιλάνε είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Απλά στέκονται ακίνητοι.

Είναι όμως αυτά τα στοιχεία ικανά να χαλάσουν την συνολική εμπειρία που προσφέρει το παιχνίδι; Ξεκάθαρα όχι. Το Tormented Souls είναι ένα παιχνίδι που όλοι οι φανς του survival horror genre επιβάλλεται να παίξουν. Δεν μπορούσα να φανταστώ καν ότι το 2021 ένα indie παιχνίδι θα μου δημιουργούσε την ίδια αίσθηση και την ίδια ανατριχίλα που μου δημιούργησαν τα silent hill της εποχής του ps2. Και αυτό είναι που δείχνει το μεγαλείο του Tormented souls. Μακάρι να υπάρξει κάποια συνέχεια του παιχνιδιού και ακόμα καλύτερα κάποια μεγάλη εταιρεία να πάρει υπό την σκέπη της τους δημιουργούς καθώς έχουν πολλά να δώσουν στο είδος. Το έχουν και το απέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο βαθμός που θα βάλω στο παιχνίδι είναι ένα 8/10.

Θετικά

  • Είναι το επόμενο Silent Hill που όλοι περιμένουμε μετά το 2012.
  • Καταπληκτική ατμόσφαιρα και μουσική.
  • Όλα τα στοιχεία που αντέγραψε από τα παλιά survival horror games τα αντέγραψε τέλεια.

Αρνητικά

  • Περιορισμένο μπάτζετ και αυτό φαίνεται σε κάποιους τομείς του παιχνιδιού.
  • Ο χάρτης του παιχνιδιού δεν έχει ένα σημάδι πάνω στο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο παίκτης (απλά αναβοσβήνει όλη η περιοχή) και αυτό μπορεί να δυσκολέψει κάποιους.

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.