Friday, April 19, 2024
Modern Reviews

Forspoken Review by Stratos

To Forspoken είναι η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της Square enix που απασχόλησε τα μέσα το τελευταίο διάστημα, κυρίως για αρνητικούς λόγους. Είναι όμως τελικά το Forspoken τόσο κακό παιχνίδι ή η κριτική που του ασκήθηκε ήταν υπερβολική;

Σενάριο

Στο παιχνίδι αναλαμβάνετε τον ρόλο της Frey Holland, μίας έφηβης που την είχε παρατήσει από την γέννα ακόμα η μητέρα της, και ζει στην Νέα Υόρκη αντιμετωπίζοντας πάρα πολλές δυσκολίες. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει ένα μαγικό βραχιόλι που την μεταφέρει στον κόσμο της Athia και εκεί μετά ξεκινάει η περιπέτεια. Σε γενικές γραμμές έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο σενάριο που λειτουργεί ικανοποιητικά ως υπόβαθρο του παιχνιδιού. Ούτε κάτι το τρομερό ούτε και κάτι το τόσο άσχημο. Θυμίζει ταινία της marvel σε αρκετά σημεία, ενώ έχει και μια ενδιαφέρουσα ανατροπή προς το τέλος. Την πρωταγωνίστρια πάντως, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Ella Balinska, εγώ την βρήκα πολύ καλή και θεωρώ εντελώς άδικη την αρνητική κριτική που δέχθηκε. Έκανε ότι καλύτερο θεωρώ με το υλικό που είχε. Πολύ καλή ερμηνεία είχε και ο Cuff το βραχιόλι. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες ήταν αδιάφοροι σε γενικές γραμμές.

Γραφικά- Ήχος

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι σε σημεία πάρα πολύ όμορφα, ενώ σε άλλα σημεία μέτρια. Σου δίνει την εντύπωση ότι δεν δουλεύτηκαν το ίδιο όλες οι περιοχές. Παρατήρησα επίσης κάτι που έχω συναντήσει και σε άλλα παιχνίδια της Square. Ενώ το μοντέλο της Frey είναι πάρα πολύ καλοφτιαγμένο με πολύ ωραία animations και λεπτομέρειες, οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι downgraded σε σχέση με αυτήν. Το παιχνίδι σου δίνει τρεις επιλογές, quality, performance και ray tracing. Εγώ το έπαιξα στο ray tracing ολόκληρο.

Ο ήχος και η μουσική από την άλλη είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Είχε ωραίες μελωδίες το παιχνίδι που το συνόδευαν ευχάριστα σε όλη τη διάρκειά του.

Gameplay

Το παιχνίδι είναι ένα 3rd person open world action adventure. Ο κόσμος του είναι σχετικά άδειος. Υπάρχουν μόνο τα σημεία που είναι τα διάφορα challenges, πλατφόρμες για το παρκούρ και διάφοροι εχθροί σκόρπιοι. Υπάρχουν side quests, αλλά αυτά πιο πολύ είναι challenges του τύπου να μπείτε σε έναν λαβύρινθο και να σκοτώσετε το boss στο τέλος ή να εξοντώσετε κάποιους εχθρούς σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κλπ. Η διάρκειά του είναι μικρή. Αν πάτε μόνο στην κυρίως ιστορία (που μπορείτε) θα σας πάρει γύρω στις 12 ώρες. Το παιχνίδι αποτελείται από 12 κεφάλαια. Εγώ αυτό το βρήκα θετικό, καθώς θεωρώ ότι τα 80άωρα και βάλε open world παιχνίδια έχουν αρχίσει κάπου να κουράζουν. Στον χάρτη υπάρχουν επίσης διάσπαρτα και διάφορα καταφύγια που λειτουργούν σαν save rooms. Εκεί μπορείτε να κάνετε crafting, να αναπληρώσετε την υγεία σας, να βρείτε χρήσιμα αντικείμενα και άλλα.

Τα θετικά του παιχνιδιού είναι τρία θεωρώ. Πρώτο και κυριότερο είναι η μάχη του. Είναι πολύ καλή και διασκεδαστική και είναι ξεκάθαρα το ατού του. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη μαγείας, καθένα από τα οποία έχει πολλά κύρια και δευτερεύοντα spells. Αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε μαζεύοντας mana points. Μπορείτε να κάνετε πάρα πολλούς συνδυασμούς μαγικών και τα particles και τα εφέ που δημιουργούνται στην οθόνη κατά τη διάρκεια της μάχης είναι εντυπωσιακά.

Το δεύτερο θετικό είναι το παρκούρ. Μπορείτε να κινηθείτε πάρα πολύ γρήγορα και με πολλούς τρόπους στον κόσμο του παιχνιδιού και γενικά είναι πολύ διασκεδαστικό. Το τρίτο θετικό είναι η πολύ καλή χρήση του dualsense. Από τις καλύτερες που έχω δει σε παιχνίδι μέχρι σήμερα. Και μου έκανε μάλιστα εντύπωση που διάβασα κάπου για κάκιστη χρήση του dualsense. Και επειδή νομίζω με το ίδιο χειριστήριο παίξαμε όλοι το παιχνίδι, καλό θα είναι θεωρώ να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να θάβουμε τα πάντα σε ένα παιχνίδι επειδή το trend είναι αυτό. Τα loading times είναι επίσης μηδενικά στην κυριολεξία.

Τα αρνητικά τώρα πέρα από αυτά που ανέφερα ως τώρα σε γραφικά κλπ εντοπίζονται κυρίως σε κάποιους μηχανισμούς που είναι λες και βρισκόμαστε στο 2002. Το ότι μιλάς με κάποιον NPC και η Frey μένει ακίνητη εντελώς σαν ξύλο είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Και μάλιστα όταν τελειώνει η συζήτηση μένει για 4-5 δευτερόλεπτα ακόμα ακίνητη. Ακατανόητο εντελώς γιατί συμβαίνει αυτό σε ένα παιχνίδι του 2023. Ο τρόπος επίσης που εξελίσσονται τα cutscenes είναι εντελώς παλιός. Δείχνει ένα cutscene, μαυρίζει λίγο η οθόνη, πηγαίνει στο επόμενο και ούτω καθεξής. Απλά quality values που δεν μπορώ να καταλάβω τι έφταιξε και έμειναν έτσι σε αυτό το παιχνίδι.

Εν ολίγοις θεωρώ ότι το Forspoken ξεκίνησε για κάτι πολύ καλύτερο και τελικά κάπου στην πορεία στράβωσε. Είναι πάντως ένα μέτριο παιχνίδι και δεν αξίζει το τόσο μεγάλο θάψιμο που έφαγε. Αν είχαν προσέξει αυτά τα quality values που ανέφερα εγώ θα του έβαζα ένα μεγαλύτερο βαθμό. Τώρα θα βάλω ένα 6,5/10.

Σε full price δεν θα το πρότεινα εύκολα, αλλά σε μια πτώση τιμής σας εγγυώμαι ότι θα περάσετε ευχάριστα, θα διασκεδάσετε με την μάχη του και δεν θα κάνετε αγγαρεία.

Να ευχαριστήσουμε στο σημείο αυτό και την cd media για την παραχώρηση του κωδικού για το review του παιχνιδιού.

Στράτος Κοντεκάκης

 Zf5b9R{D.