Tuesday, April 16, 2024
Retro Reviews

Brian The Lion – Retro Review by Retropolis

Το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας. Σωστά; Σωστά θα λέγαμε όλοι μας εκτός από αυτόν που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ή έστω να στεφθεί νέος βασιλιάς της ζούγκλας. Και πως θα το καταφέρει αυτό; Μα φυσικά στέφοντας όλα τα ζώα απέναντι στον βασιλιά τους.
Κάπως έτσι σκέφτηκε το σενάριο του παιχνιδιού η Reflections και το έκανε Published η Psygnosis το 1994 θέλοντας να δείξει ότι η Amiga μπορεί να ανταγωνιστεί τις κονσόλες SNES και Mega Drive.

Σενάριο
O Brian ζει στη ζούγκλα σε ένα νησί στις ακτές της Αφρικής. Τις περισσότερες μέρες τις ξοδεύει κάνοντας ότι πρέπει σαν βασιλιάς των ζώων. Κοιμάται και ξεκουράζεται από την ξεκούραση, μασουλώντας ζουμερούς ψύλλους που μαζεύονται στη χαίτη του και μιλώντας με τον καλύτερό του φίλο, τον κρύσταλλο Chris.
Ξαφνικά, ένα μεγάλο και κακομούτσουνο τέρας που ακούει στο όνομα Geeza απαγάγει τον Chris ώστε να αποκτήσει τις πρισματικές δυνάμεις του και να υπνωτίσει όλα τα ζώα της ζούγκλας ώστε να τα στρέψει ενάντια στον Bryan.
Μόνο όπλο στη διάθεση του Βrian είναι ο βρυχηθμός του. Ντυμένος με μία λουλουδάτη βερμούδα που θα ζήλευε και ο Bernie από την ταινία του 1989, πρέπει να καταφέρει περνώντας από διάφορες περιοχές να αντιμετωπίσει τους οπαδούς του Geeza που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και να φτάσει στον Chris.
Το παιχνίδι είναι ένα horizontal scrolling platform με μικρή καθετότητα στα levels και εύκολους μηχανισμούς ενώ μεταφορτώνεται σε shoot em up κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων levels.


Gameplay

Αρχικά στην οθόνη τίτλων θα δούμε τις επιλογές Password ώστε να εισάγετε τον κωδικό για να μεταφερθείτε στην πίστα που έχετε αφήσει την πρόοδο σας, καθώς κάθε φορά που ολοκληρώνετε μία πίστα, σας δίνεται ένας κωδικός.
Η δεύτερη επιλογή είναι η Difficulty ώστε να επιλέξετε το επίπεδο δυσκολίας ανάμεσα σε normal και hard.
Αμέσως μετά εμφανίζεται ο χάρτης και μία μικρογραφία του Brian για να μετακινηθείτε στο σημείο του χάρτη που επιθυμείτε. Οι περιοχές του χάρτη είναι 5 και έχουν μεγάλη ποικιλία στο design τους καθώς θα περιπλανηθείτε σε δάσος, σε νεκροταφείο, μέχρι και σε ηφαίστειο.

Οι κινήσεις του χαρακτήρα μας γίνονται προς 4 κατευθύνσεις με το πάνω να είναι το άλμα του Brian, αριστερά – δεξιά για την κίνηση, κουμπί fire για χτύπημα με τα νύχια του ενώ το space bar πλήκτρο έχει διπλή ιδιότητα. Η πρώτη είναι ότι κάνει παύση στο παιχνίδι και η δεύτερη είναι η επιλογή της special κίνησης που έχουμε στην διάθεσή μας από τις παρακάτω:
• βρυχηθμός του Rajar – Είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να τρομάξει ακόμη και τον ίδιο τον Bryan ή να σπρώξει εκτός οθόνης τους αντιπάλους του.
• Υπερηχητική ταχύτητα – Μεταμορφώνει τον Bryan σε Σπύρο Λούη
• Τεράστιο άλμα – To χρησιμοποιείτε για να φτάσετε σε μέρη όπου συνήθως το απλό άλμα δεν τα καταφέρνει
Το κατάστημα ΣΥΝΝΕΦΟ
Σε συγκεκριμένες πίστες ο Brian μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές από το κατάστημα Σύννεφο και να εξοπλιστεί με έξτρα ζωές, hit points και special δυνάμεις πληρώνοντας με κρυστάλλους που συλλέγει σε όλο το παιχνίδι.

Αν καταφέρετε να νικήσετε την πίστα εντός του προκαθορισμένου χρόνου που υπάρχει στην αρχή κάθε μίας, τότε σας περιμένουν και bonus levels και μάλιστα είναι τρία. Θα τα συναντήσετε στους κόσμους Liquid Land, Crystal Kingdom και Sky High World. Στα bonus levels θα πρέπει και πάλι να φτάσετε ως το τέλος της πίστας αλλά εκτός του χρόνου που αποτελεί τον συνήθη αντίπαλό σας , τώρα έχετε μόλις ένα hit point.
Τέλος το παιχνίδι διαθέτει μυστικά μονοπάτια στα οποία ο Brian θα συναντήσει τον Τόνυ τον Τυφώνα. Αυτός κυριολεκτικά θα σας πάρει και θα σας σηκώσει σε νέα μυστικά levels δίνοντας έναν ακόμη λόγο για να θέλετε να παίξετε. Θα βρείτε τον Τόνυ στα levels που σημειώνονται με μπλε κουκίδα στον χάρτη αντί για πορτοκαλί.

Γραφικά
Τα sprites του παιχνιδιού είναι καλοσχεδιασμένα, μεγάλα και κερδίζουν με τη πρώτη ματιά τις εντυπώσεις. Το καλοκαιρινό κλίμα μεταφέρεται άψογα στην οθόνη μας με μεγάλους φοίνικες, τρεχούμενα νερά και ένα απέραντο δάσος να δίνει βάθος στην εικόνα μέσω του parallax scrolling. Εντύπωση προκαλούν οι μικρές λεπτομέρειες όπως τον Brian να λαχανιάζει μόλις τρέξει λίγα μέτρα ή τη χαίτη του που κουνιέται με βάση τους κανόνες της φυσικής όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται από διάφορα άλματα.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον σχεδιασμό των αντιπάλων μας κάτι που δεν συνηθιζόταν στα παιχνίδια της εποχής καθώς και καλοσχεδιασμένα boss fights.

Ήχος
Τα μουσικά εφέ αποτελούνται από τον βρυχηθμό του Brian, τον ήχο των νυχιών του όταν τα στρέφει ενάντια στους εχθρούς του και τα επιφωνήματα πόνου όταν δέχεται χτυπήματα.
Η μουσική αποτελείται από μελωδία που αλλάζει σε κάθε level και αν και μονότονη δεν καταντάει κουραστική. Ταιριαστή με το ύφος της κάθε πίστας, πχ στο νεκροταφείο είναι λίγο πιο spooky ενώ στο αρχικό δάσος είναι μία χαρούμενη μελωδία. Η έκδοση της Amiga CD32 έχει κρυστάλλινο ήχο, ένα επίπεδο πάνω από τις εκδόσεις στις Α500/Α1200.

Δωράκι
Level Password
The Spooky Ruins: sXr7vgqaGP
The Way Forward: sXqkKgqaGd
Graveyard: sXqkKgqaGI
Volcano: RF20QpCqVx
Eeek!: sXqkK0KaGU

Πριν Παίξετε
Βλέπετε πρώτα το Lion King και αμέσως μετά το Weekend ata Bernie’s για να εισπράξετε κλίμα και ως λιοντάρι και ως άνθρωπος που απολαμβάνει; τις διακοπές του.
Καλή σας διασκέδαση

To review μπορείτε να το βρείτε και στο 7ο τεύχος του περιοδικού RETROID κάνοντας κλικ εδώ

Βρείτε και παίξτε το παιχνίδι στην ελληνική εφαρμογή amigalive

 Zf5b9R{D.