Friday, April 26, 2024
Modern Reviews

Horizon Forbidden West: Burning Shores | Multi Review

Horizon Forbidden West: Burning Shores | Mini Review από τον Όλα Λάθος

Ποτέ δεν ήμουν fan της σειράς των Horizon. Εντυπωσιακά γραφικά αλλά και αδιάφοροι χαρακτήρες σε ένα σενάριο που μετά από ένα σημείο δεν είχε να προσφέρει τίποτα καινούργιο. Το DLC κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το Forbidden West. Ένα σεναριακό πρόσχημα γίνεται η αφορμή να συνεχίσει η ιστορία. Η Αlloy συνεχίζει να σώζει τον κόσμο με ύφος λες και κάνει κάποια αγγαρεία.

Αυτή τη φορά η αποστολή της είναι μικρή σε διάρκεια. Ο χάρτης είναι σχετικά περιορισμένος, αλλά με χαρακτηριστικές περιοχές. Δυστυχώς δεν διαφοροποιείται από το Forbidden West στο βαθμό που το έκανε το Frozen Wilds, το DLC του πρωτότυπου παιχνιδιού. Λίγο πολύ, έχουμε τα ίδια τοπία. Ωστόσο οι παραλίες είναι εντυπωσιακές, όπως και οι υποθαλάσσιες διαδρομές. Με ενόχλησε το τέχνασμα της Guerilla, για να αυξησει το χρόνο ενασχόλησης με το παιχνίδι. Γέμισε τις διαδρομές με κακούς, που επιτίθενται ταυτόχρονα στο χρήστη, αυξάνοντας απότομα τη δυσκολία. Αναγκαστικά, θέλοντας και μη, προσπαθείς να βελτιώσεις το level, για να μπορέσεις να αντεπεξέλθεις. 3-4 main quests και τίποτα παραπάνω. Έχουμε κάποιους νέους κακούς και νέες κινήσεις, αλλά δεν δίνεται έμφαση σε αυτές.

Σημαντική διαφοροποίηση σε αυτό το DLC, είναι ότι η Alloy συνοδεύεται από μία φίλης της. Αυτή η προσθήκη δεν είναι λεπτομέρεια, ούτε όμως έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο gameplay. Τον λόγο που έγινε, θα τον ανακαλύψετε μόνοι σας. Το παιχνίδι, κακώς για μένα δεν κυκλοφόρησε και στο PS4. Θεωρώ πως είναι κομμάτι του αρχικού παιχνιδιού, και ένας κάτοχος κονσόλας προηγούμενης γενιάς είχε δικαίωμα να μάθει πως τελειώνει αυτό το επεισόδιο της σειράς. Δικαιολογείται αυτή η επιλογή της Guerilla; Μόνο στον τελικό κακό. Το set piece είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει, γενικότερα. Σίγουρα αυτό που θα θυμάμαι από το DLC και από τα λίγα που θα κρατήσω μετά τις 6-8 ώρες διάρκειάς του. Η τιμή των 20 ευρώ δεν είναι χαμηλή. Δεν μπορούσε να κοστίζει περισσότερο με αυτά που έχει να προσφέρει.

Συμπερασματικά, δεν απογοητεύτηκα, αλλά και ούτε και εντυπωσιάστηκα. Σε γενικές γραμμές πέρασα ευχάριστα, αλλά περιμένω αρκετές αλλαγές σε ένα ενδεχόμενο τρίτο μέρος.

Βαθμολογία: 7/10


Horizon Forbidden West: Burning Shores | Mini Review από τον Zapdim

 Όταν το 2017 η Sony και η Γκερίλα Στούντιος εξεδωσαν το Horizon Ζero Dawn, η πλειοψηφία των γκέιμερς έμεινε απόλυτα ευχαριστημένη με ότι έβλεπε. Ένα πανέμορφο ποστ αποκαλύπτικ παιχνίδι, με μια συμπαθητική πρωταγωνίστρια που μάχεται απέναντι σε ρομπότ δεινόσαυρους. Εν έτη 2023 η εταιρεία μας χάρισε ένα dlc για το δεύτερο μέρος των περιπετειών της Αλόη και το Horizon Forbidden West, το Horizon Burning Shores.
Η Αλόη μεταφέρεται στο πλημμυρισμένο Λος Άντζελες όπου μετά από προτροπή του συμμάχου της Σάιλενς, τον οποίο υποδύεται ο αδικοχαμένος Λανς Ρέντινγκ, θα κυνηγήσει έναν ακόμη αντίπαλο που απειλεί τον κόσμο που προσπαθεί να ανασυνταχθεί, μετά τα γεγονότα που είδαμε στα προηγούμενα επεισόδια του παιχνιδιού. Εκεί η πρωταγωνίστρια θα συναντήσει μια νέα σύντροφο στη μάχη, η οποία θα βοηθήσει την Αλόη στην προσπάθειά της και θα “γλυκάνει” το στιφό χαρακτήρα της σκληρής Αλόη. Με λίγους μεν αλλά έξυπνους διαλόγους και ικανοποιητική υποστήριξη στις μάχες στις οποίες συμμετέχει, η Σέικα θα βοηθήσει να επανεκτιμήσει ο παίχτης την ενδεχομένως μέτρια εντύπωση που άφηνε ο χαρακτήρας της Αλόη, ιδιαίτερα στο Forbidden West.
Το dlc θα μπορούσε να είναι άνετα κομμάτι του κυρίως παιχνιδιού. Η νέα περιοχή είναι μια προέκταση των όσων είχαμε δει στο κυρίως παιχνίδι, το Σαν Φρανσίσκο, χωρίς να μας εντυπωσιάζει με νέα τοπία και περιοχές. Παρόλαυτα, τα γραφικά είναι τουλάχιστον εκθαμβωτικά, ειδικά τα facial graphics. Πολύ όμορφο περιβάλλον, φοβερή αποτύπωση εκφράσεων, και ο συγχρονισμός στα χείλια παράλληλα με το διάλογο, προσεγγίζει υψηλά ποσοστά πιστότητας. Ενδεχομένως είναι και ο κύριος λόγος που το dlc βγήκε μόνο στην τελευταία γενιά του play station.
Οι δεινόσαυροι παραμένουν οι ίδιοι, ίσως με δυο τρεις προσθήκες νέων ειδών, που είναι αρκετά απαιτητικά ως προς την αντιμετώπισή τους. Η δυσκολία αυξάνεται, τόσο ως προς την αντοχή των δεινοσαύρων απέναντι στα όπλα που φέρνει η αλόη, ειδικά στην αρχή μέχρι να πάρει ισχυρότερα τόξα, όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού εχθρών που βρίσκονται σε περιορισμένες χωρικά περιοχές. Εν ολίγοις “μας την πέφτουν” πολλοί εχθροί συγχρόνως κι απαιτούν συνεχή κίνηση κι εγρήγορση. Ο παίχτης θα αισθανθεί πιο άνετα όταν πάρει νέα ισχυρότερα όπλα, αφού αυτά που φέρνουμε μαζί μας από το κυρίως παιχνίδι, ίσως φανούν σχετικά αδύναμα για αρχή. Η λογική τους παραμένει η ίδια. τόξα, βαλίστρες, σφεντόνες είναι αυτά που θα κάνουμε χρήση και θα έχουμε όπως πάντα τη δυνατότητα να τα αναβαθμίσουμε, όπως επίσης και τις νέες στολές.
Ο χάρτης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος και πέραν του γνωστού πτερόσαυρου που μας μετέφερε στις προηγούμενες περιοχές, έχουμε πλέον και πλεούμενο, ένα όμορφο προιστορικό κότερο! Γενικά κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο και η όψη της περιοχής θυμίζει Πολυνησία. Πέραν όμως της 6ωρης περίπου ενασχόλησης με την κύρια αποστολή, δίνονται ευκαιρίες για περεταίρω εξερεύνηση και side missions που θα μας χαρίσουν στο σύνολο ένα απολαυστικό 15ωρο. Το κερασάκι στην τούρτα δίνει ο τελικός κακός, ο οποίος είναι αντάξιος ενός καλοσχεδιασμένου παιχνιδιού νέας γενιάς, με μια μάχη που αφήνει ικανοποιημένο τον πλέον απαιτητικό παίχτη.
Ο λογαριασμός είναι άκρως θετικός για το Burning Shores. Εντυπωσιακά γραφικά, διασκεδαστικό γκειμπλέυ, χορταστικές μάχες θα δώσουν στον παίχτη την ικανοποίηση που ζητά από ένα dlc. Ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερο main story δε θα ήταν κακό, αφού θα μπορούσαν να αναπτύξουν περισσότερο τη ανθρώπινο κομμάτι που μας αποκάλυψε η ηρωίδα. Το φραντσαιζ ήρθε για να μείνει, συνεπώς οψόμεθα σε ακόμη καλύτερα παιχνίδια.
Βαθμολογία: 8.50/10

Horizon Forbidden West: Burning Shores | Mini Review από τον Στράτο Κοντεκάκη
To Burning Shores DLC του Horizon Forbidden West είναι ένα expansion του παιχνιδιού
που κρατάει γύρω στις 11-12 ώρες, εάν προχωρήσετε μόνο την κύρια ιστορία χωρίς να
ασχοληθείτε με side quests.
To DLC μπορείτε να το παίξετε μόνο εάν έχετε τερματίσει το κυρίως παιχνίδι. Τότε η Aloy
λαμβάνει μία κλήση από τον Sylens, ο οποίος της λέει ότι υπάρχει ακόμα ένα μέλος των Far
Zenith το οποίο είναι ζωντανό. Η Aloy πρέπει να το βρει και να το εξοντώσει και αυτό και
κάπως έτσι εξελίσσεται η ιστορία. Πάνω κάτω στα πλαίσια του κυρίως παιχνιδιού είναι το
σενάριο αν και ο νέος εχθρός της Aloy έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτούς του κυρίως
παιχνιδιού (με πολλές αναφορές στον Elon Musk έχω την εντύπωση).
Ο τεχνικός τομέας ήταν ήδη στα ύψη από το κυρίως παιχνίδι οπότε το ίδιο συμβαίνει και στο
DLC. Ειδικός στα τεχνικά δεν είμαι, κάποια εφέ όμως σε περιοχές που είχε λάβα και κάποια
σημεία στον ουρανό ίσως να είναι η αιτία που δεν κυκλοφόρησε και στο ps4 το DLC. Η
μουσική είναι πολύ όμορφη όπως εξάλλου ήταν και στο κυρίως παιχνίδι.
Στο gameplay τώρα οι προσθήκες που υπάρχουν είναι ένα καινούργιο όπλο (πολύ καλό είναι
η αλήθεια), καινούργιοι εχθροί, νέες στολές για την Aloy καθώς και μία νέα φυλή που
εμφανίζεται στο DLC. Πολλές φορές επίσης έχετε μαζί σας και την Seyka, έναν νέο
γυναικείο χαρακτήρα αρκετά καλό, να σας συνοδεύει. Προσωπικά βρήκα το τελευταίο boss
αυτού του DLC πιο ενδιαφέρον και την τελική μάχη καλύτερη από αυτήν του κυρίως
παιχνιδιού.
Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό DLC που σε όποιον άρεσε το κυρίως παιχνίδι θα
περάσει πάρα πολύ καλά και με αυτό.
Βαθμολογία: 8.50/10

Μέσος όρος Retropolis : 8/10


Ευχαριστούμε πολύ την Sony Playstation Greece για την παραχώριση του review code του dlc. 


 Zf5b9R{D.