Monday, April 29, 2024
Modern Reviews

Prince of Persia: The Lost Crown | Review by Panos Retropolis


Prince of Persia. Ένας τίτλος που ξυπνά αναμνήσεις τόσο σε παλιούς παίκτες της δεκαετίας του 80, όσο και σε νεότερους που πρωτογνώρισαν τη σειρά στο Playstation 2 και το XBOX. Η ιστορία έγραψε ότι η σειρά αφέθηκε στην άκρη όταν δημιουργήθηκε το πρώτο Assassins Creed το οποίο ξεκίνησε ως ένα νέο Prince of Persia παιχνίδι αλλά τελικά μετονομάστηκε σε Assassins Creed και τη συνέχεια τη ζούμε μέχρι πρόσφατα με το AC Valhalla.

Για πολλά χρόνια οι fans ζητούσαν την επιστροφή του πρίγκηπα και τελικά αυτή ήρθε σε λίγο διαφορετικό ύφος από αυτό που περίμεναν το 2024 με τον τίτλο Prince Of Persia – The lost crown. Το παιχνίδι επέστρεψε κατά μία έννοια στις ρίζες του καθώς γύρισε στα 2D περιβάλλοντα και υιοθέτησε metroidvania στοιχεία. Το studio που ασχολήθηκε με την ανάπτυξή του, είναι η Ubisoft Montpellier, την οποία γνωρίζουμε κυρίως από τα παιχνίδια Rayman.

Σενάριο

Αναλαμβάνετε το ρόλο όχι του Πρίγκιπα, αλλά για αυτή τη φορά και αντ ‘αυτού παίρνετε τον έλεγχο του Sargon, ενός στρατιώτη της θρυλικής περσικής ελίτ μονάδας που ονομάζεται Immortals. Στην αρχή του παιχνιδιού, ο Prince Ghassan απαγάγεται και μεταφέρεται στο όρος Qaf, την κύρια τοποθεσία του παιχνιδιού.

Ο Sargon και οι Αθάνατοι ακολουθούν και προσπαθούν να σώσουν τον Ghassan. Αυτό το απλό σκηνικό λειτουργεί αρκετά καλά, ειδικά χάρη σε μερικές ενδιαφέρουσες ανατροπές και καλή γραφή για κάθε χαρακτήρα που θα συναντήσουμε.

Gameplay

Το gameplay είναι ότι θα περιμέναμε από έναν metroidvania τίτλο. Δηλαδή έχουμε έναν τεράστιο αλλά ευτυχώς καλοσχεδιασμένο χάρτη με έξυπνα χαρακτηριστικά ώστε να βρίσκουμε τον δρόμο μας, όπως να προσθέτουμε screenshots σε αυτόν σε σημεία που θέλουμε να θυμόμαστε ή δεν έχουμε πάει ακόμη, αλλά έχει γενοκότερα έναν όμορφο σχεδιασμό που δεν μπερδεύει καθόλου τον παίκτη.
Από όπλα έχουμε στην διάθεσή μας δύο ξίφη ενώ στην πορεία θα αποκτήσουμε και τόξο με περιορισμένο αριθμό βελών. Οι ικανότητές μας αναβαθμίζονται καθώς προχωράμε στο παιχνίδι και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα άλματα, να επιστρέφουμε σε προηγούμενη θέση μας και γενικά να έχουμε πρόσβαση σε σημεία που έμοιαζαν δυσπρόσιτα.

Ο μηχανισμός μαχών είναι εθιστικός και η δράση είναι γρήγορη. Δεν θα σας παιδέψει καθόλου ο χειρισμός καθώς ανταποκρίνεται άμεσα στις εντολές σας είτε πρόκειται για επιθέσεις είτε για άμυνα κάνοντας parry και συνολικά απαρτίζεται από κλειστές περιοχές μέσα στις οποίες θα πρέπει να εξοντώσετε συγκεκριμένο αριθμό εχθρών. Το παιχνίδι διαθέτει και αρκετά bosses. Εκεί τα πράγματα αποκτούν ενδιαφέρον και απαιτούν προσοχή στο να μάθετε το μοτίβο κίνησης του boss ώστε να καταφέρετε να το νικήσετε. Αν το επίπεδο δυσκολίας normal σας δυσκολέψει, μπορείτε να το βάλετε στο easy ώστε να μην έχετε πρόβλημα να προχωρήσετε το παιχνίδι. Το normal σε πολλά σημεία θα σας φανεί δύσκολο ενώ υπάρχει και hard επίπεδο δυσκολίας.

Το platforming είναι υποδειγματικό και ο σχεδιασμός των πλατφορμών είναι έξυπνος. Απαιτεί να συνδυάσουμε όσα έχουμε μάθει κάθε φορά μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε ώστε να περάσουμε αλώβητοι την πίστα.

Τέλος, saves υπάρχουν σε κομβικά σημεία όπως και fast travels, με τα οποία όμως έχω μία μικρή ένσταση και θα τα ήθελα τοποθετημένα σε πιο στρατηγικά σημεία.

Γραφικά

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πανέμορφα με έντονα χρώματα και όμορφο σχεδιασμό τόσο στα sprites, όσο και στα περιβάλλοντα που είναι πολλά και ποικίλα. Δάσος, Μπουντρούμια, Υπόνομοι, Θάλασσα, έρημος είναι μερικά μόνο από αυτά που θα συναντήσετε. Ειδικά σε oled τηλεόραση ή στο oled Nintendo Switch το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Μουσική και ηχητικά εφέ στο ίδιο καλό επίπεδο με τα γραφικά. Μελωδίες που ταιριάζουν στην εποχή και την περιοχή που διαδραματίζεται η ιστορία.

Συνοψίζοντας
Η Ubisoft δείχνει ότι αν θέλει μπορεί να αφήσει τη γνωστή της μανιέρα και να παραδώσει τίτλους που και ο κόσμος θα ευχαριστηθεί και οι κριτικές θα είναι καλές. Δεν υπάρχει προκατάληψη απέναντί της, αλλά η ίδια δείχνει να είναι κολλημένη πολλές φορές. Φωτεινές εξαιρέσεις το Immortals Fenyx Rising και το Prince of Persia – The lost crown.

Βαθμός 8.5/10

To παιχνίδι είναι διαθέσιμο και στην υπηρεσία Ubisoft + για υπολογιστές και XBOX Series κονσόλες.

Ευχαριστούμε την Ubisoft για την χορήγηση του Review code και τη CDMedia για την βοήθεια και την στήριξη που παρέχει στην Retropolis.

 Zf5b9R{D.