Monday, April 29, 2024
Modern Reviews

Mafia II : Definitive Edition | Mini Review by Zapdim

Το Mafia II αποτέλεσε το δεύτερο μέρος της τριλογίας της γνωστής σειράς βιντεοπαιχνιδιών Mafia, εκδιδόμενο πρώτη φορά το 2010. Το 2020 το στούντιο Hangar 13 ανέλαβε από την 2Κ την αποστολή να ραφινάρει και να δημιουργήσει μια ριμάστερ έκδοση του θρυλικού τίτλου για τη νέα γενιά κονσολών και υπολογιστών. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δε δικαιώνει σε καμία περίπτωση το εγχείρημα.
Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα στην πόλη της Empire Bay, μια φανταστική αμερικάνικη πόλη, στα τέλη του 40 και στη δεκαετία των 50ς. Ο ήρωάς μας, ο Vitto, παιδί μεταναστών από την Ιταλία, αφού γυρίζει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου έχει λάβει μέρος με το στρατό των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μαζί με τον αδερφικό του φίλο Joe προσπαθούν να δημιουργήσουν καριέρα στο χώρο της μαφίας στην Αμερική. Θα επιδοθούν κακουργήματα, υπηρετώντας τις γνωστές οικογένειες που λυμαίνονται το χώρο της παράνομης δραστηριότητας στο Empire Βay. Η ιστορία σε γενικές γραμμές είναι ενδιαφέρουσα, δίχως να χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία. Ο ήρωάς μας θα αναπτύξει σχέσεις με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα αλλά και άτομα της εγκληματικής κοινωνίας, στην προσπάθειά του να ανελιχθεί και να αποκτήσει μια ευμάρεια που θα του επιτρέψει να ξεφύγει από τη φτώχεια. Το σενάριο είναι καλογραμμένο, όπως και η σκηνοθεσία, επηρεαζόμενο από γνωστές χολυγουντιανές ταινίες που καταπιάνονται με την εποχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ. Τα κλισέ και τα στερεότυπα δε λείπουν, δίνοντάς μας μια εικόνα τόσο για τη θέση της γυναίκας. για την έννοια του πλούτου στα 50ς όσο και για το ρατσισμό.
Τα γραφικά είναι ραφιναρισμένα, σε μικρό όμως βαθμό, μην αποκρύπτοντας την ηλικία του τίτλου. Ο φωτισμός δε απαράδεκτος σε πολλά σημεία, δυσκολεύοντας τον παίχτη είτε να κινηθεί στο χώρο την ώρα της μάχης, είτε να οδηγήσει με γρήγορους ρυθμούς και ειδικότερα στα τούνελ όπου και η αστοχία φαντάζει μεγαλύτερη. Η πόλη είναι καλοσχεδιασμένη για τα δεδομένα της εποχής, ειδικότερα η χιονισμένη Empire Bay υπό τους ήχους του Frank Sinatra είναι απόλαυση. Η ποικιλία αμαξιών είναι ικανοποιητική, κάτι που αναμένει κάποιος από ένα κλασικό τίτλο εποχής της σειράς Mafia. Δυστυχώς τα λάθη και τα γκλιτσις δε λείπουν, είτε με αυτοκίνητα που αναπηδούν ξαφνικά, είτε από άτομα που εξαφανίζονται. Ένα ενδιαφέρον κομμάτι αποτελεί η συλλογή Playboy της εποχής, με τα δεδομένα της ομορφιάς των 50ς να είναι προς τέρψη των οφθαλμών του παίχτη.
Το gameplay δυστυχώς είναι απαράλλαχτο από το αρχικό παιχνίδι, κάτι που το καθιστά παλιό και τετριμμένο, δυσκολεύοντας τον παίχτη που έχει εντρυφήσει στα σύγχρονα παιχνίδια τρίτου προσώπου. Η στόχευση, η κάλυψη, η melee επιθέσεις, το stealth κομμάτι, είναι μεν κλασικοί μηχανισμοί, η εκτέλεση όμως εν έτη 2023 για το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί απογοήτευση. Η οδήγηση των πολλών αμαξιών είναι επίσης ξεπερασμένη, δίνοντας την εντύπωση ότι το αμάξι δεν έχει φρένα και πλέει σε έναν ωκεανό. Ενδεχομένως ο χρόνος οδήγησης που θα καταναλώσει ο παίχτης είναι υπέρμετρα μεγαλύτερος σε σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι του παιχνιδιού που ναι μεν είναι ανεκτό, σε μια πόλη όμως που πλην της κεντρικής ιστορίας δεν προσφέρει κάτι άλλο ιδιαίτερο, καταντά κουραστικό. Κάποια σκόρπια καταστήματα που προσφέρουν φαγητό προς αναπλήρωση υγείας, ρούχα ή γκαράζ επιδιόρθωσης του αμαξιού δίνουν μια ψευδαίσθηση ανοιχτού κόσμου.
Εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε πως το Mafia II: Definitive Edition αποτελεί μια ¨τεμπέλικη¨ προσπάθεια αναδημιουργίας ενός όμορφου και άκρως ενδιαφέροντος παιχνιδιού που σύγκριση με το τρομερό ριμέηκ του Mafia I, υπολείπεται παρασάγγας. Το ενδιαφέρον του παίχτη θα κεντρίσει η ιντριγκαδόρικη ιστορία, οι συμπαθείς χαρακτήρες καθώς επίσης κι ένα σημείο που συνδέει το πρώτο με το δεύτερο παιχνίδι, σε μια συγκλονιστική σκηνή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτρεπτικός τίτλος, είναι ικανοποιητικό παιχνίδι στο σύνολό του, η δυσαρέσκεια όμως πηγάζει από τις υψηλές προσδοκίες που ενδέχεται να έχει ένας παίχτης που αγαπά την εν λόγω σειρά και θα ήθελε μια αντάξια του ονόματος του αναβίωση ενός θρυλικού παιχνιδιού όπως το Mafia II.
 Zf5b9R{D.