Saturday, April 27, 2024
Modern Reviews

Super Mario RPG – Review by Holly Molly


Super Mario RPG, ένας τίτλος μια ιστορία! Ένα τίτλος γνώριμος σε πολλούς, που μέσω του remake που κυκλοφορεί για το Nintendo Switch δίνεται η ευκαιρία να το θυμηθούν αλλά και άγνωστο σε αρκετούς νέους gamers που τώρα έχουν μία χρυσή ευκαιρία να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν. Έτσι μου δόθηκε κι έμενα η ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν το τίτλο, που μέχρι πριν λίγο καιρό μου ήτανε εντελώς άγνωστος και να γράψω τη γνώμη μου. Ωστόσο πρέπει να διευκρινίσω, πως στο παρακάτω review θα αναλυθεί αποκλειστικά η εμπειρία μου με το Super Mario RPG του Switch, μιας και δεν έχω καμία απολύτως εμπειρία με το αρχικό παιχνίδι του SNES το 1996, παρά μόνο όσα είδα και έψαξα στο διαδίκτυο.

Σε ότι αφορά στην ιστορία ξεκινάει κλασσικά και εικονογραφημένα με τον Bowser να απαγάγει τη πριγκίπισσα Peach κι όπως πάντα ο Mario να πηγαίνει στο κάστρο του Bowser για να την σώσει. Κατά τη διάρκεια της διάσωσης όμως συμβαίνει κάτι αναπάντεχο! Εμφανίζεται ένα γιγάντιο σπαθί εν ονόματι Exor, το οποίο ανήκει στη στρατιά του βασιλιά Smithy και καταλαμβάνει το κάστρο ενώ καταστρέφει και το Star Road (ένα μονοπάτι που βοηθάει στην εκπλήρωση των επιθυμιών των ανθρώπων). Επιπλέον στέλνει τον Bowser στην άλλη άκρη του χάρτη και γκρεμίζει τον δρόμο για το κάστρο, αναγκάζοντας τον Mario να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον χάρτη, κάνοντας γνωριμίες και συμμαχίες προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον μοχθηρό Smithy καθώς και να μαζέψει τα 7 αστέρια για να μπορέσει να δημιουργηθεί ξανά το Star Road.

Τα γραφικά κι ο τεχνικός τομέας είναι πραγματικά εκπληκτικά. Το παιχνίδι είναι πανέμορφο, με έντονα χρώματα και ιδιαίτερα περιβάλλοντα με μεγάλη ποικιλία. Ενώ όσον αφορά το εικαστικό, πρόκειται για ένα κλασικό Super Mario εικαστικό το οποίο έχει μια νότα Chibi, σε σχέση με τα κλασικά Mario παιχνίδια. Το γεγονός αυτό αποδίδει άριστα την σύνδεση με το original παιχνίδι, κάνοντας πιστεύω τους νοσταλγούς και λάτρεις του original να το αγαπήσουν ακόμα περισσότερο, φέρνοντας τους περισσότερες νότες και μνήμες από το παλιό!

Η μουσική είναι ακόμα ένα άρτιο στοιχείο το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο. Γνώριμο άλλωστε στοιχείο για τα Mario παιχνίδια! Έτσι κι εδώ έχουμε μελωδίες οι οποίες εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον τους και κάνουν ένα βήμα παραπάνω από το original soundtrack του παιχνιδιού του SNES. Οι νοσταλγοί όμως μην αγχώνεστε καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, δίνεται η δυνατότητα να ακούσετε τα original κομμάτια, καθώς και αυτή της εναλλαγής του νέου soundtrack με το παλιό.

Πολύ καλά όλα τα παραπάνω αλλά τι γίνεται με το gameplay; Το gameplay δεν είναι ένα κλασικό Super Mario gameplay, οπότε αυτομάτως δεν μιλάμε για ένα platform παιχνίδι. Το παιχνίδι ονομάζεται Super Mario RPG και εστιάζει σε RPG μηχανισμούς, δίνοντας ωστόσο και κάποιες μικρές νότες platform κατά τη περιήγηση στο χάρτη . Συγκεκριμένα το σύστημα μάχης εστιάζει σε κλασικούς turn based μηχανισμούς, δίνοντας σου τις ανάλογες επιλογές. Το παιχνίδι έχει μια αρκετά καλή ποικιλία και γκάμα επιλογών στο πεδίο της μάχης, τόση όση χρειάζεται ώστε να το απολαύσουν οι περισσότεροι και να μην τα βρουν σκούρα. Οι hardcore RPG players ίσως το βρουν φτωχό, αλλά το παιχνίδι δεν νομίζω πως εστιάζει σε αυτούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να δώσει μια διαφορετική και πρωτότυπη νότα στους Mario φανς και κατ’ επέκταση στους λάτρεις της Nintendo. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αν δεν έχετε εμπειρία από RPG και turn based μηχανισμούς, αλλά είστε λάτρεις της Nintendo και του Mario, το Super Mario RPG είναι μια καλή αφετηρία να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο.

Πέρα από τους turn based μηχανισμούς που περιβάλλουν το παιχνίδι, θα ήθελα ν’ αναφερθώ και σε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να γνωρίζει ένα νέος παίκτης. Το παιχνίδι εφόσον είναι RPG, έχει τα ανάλογα μενού επιλογών, αναβαθμίσεων, αντικειμένων και ούτω καθεξής. Αρκετά απλά και προσβάσιμα μενού προς όλους, που δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Λόγω του RPG ύφους συναντάμε κι αρκετούς διαλόγους, δεδομένο που δεν συνηθίζεται στα Mario παιχνίδια. Ωστόσο δεν θα το χαρακτήριζα αρνητικό, απλώς θα ήθελα μικρότερα και πιο διακριτικά πλαίσια διαλόγων και ένα έστω υποτυπώδες voice acting κατά τη διάρκεια των διαλόγων. Ας υπήρχαν κάποιοι τυπικοί ήχοι ομιλίας, όπως έχουμε δει σε άλλα παιχνίδια της Nintendo. Επιπλέον, όπως και το original παιχνίδι, διατηρεί την ίδια προοπτική στη κάμερα, η οποία εναρμονίζεται απόλυτα και με το ύφος του παιχνιδιού, αλλά και με το εικαστικό του. Διατηρούμενο είναι επίσης και το σύστημα μάχης, διότι έπειτα από μια έρευνα που έκανα, με εξαίρεση κάποιων προσθηκών όπως τα Triple Move Attacks, το gameplay παραμένει ίδιο με το παλιό, απλώς είναι φρεσκαρισμένο. Τέλος στο παιχνίδι προστέθηκαν κάποιες δυνατότητες μετά την ολοκλήρωση του, όπως rematches σε bosses, ενώ μεγάλο θετικό είναι το Breeze Difficulty (Easy Mode) για τα άτομα μικρότερη ηλικίας, άπειρους παίκτες ή απλώς αυτούς που θέλουν μια πιο ανάλαφρη εμπειρία.

Εν κατακλείδι, το Super Mario RPG είναι μια πολύ όμορφη κι ευχάριστη εμπειρία. Η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις μια διαφορετική και πιο παραμυθένια Super Mario πτυχή. Το παιχνίδι πέραν των γραφικών που έχουν αναβαθμιστεί και την ανανέωση της μουσικής, έχει προοδεύσει και σε ταχύτητα κι απόκριση σε σύγκριση με το αρχικό, κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο smooth, αλλά και σύντομη. Οι νέοι παίκτες που δεν έχετε καμία απολύτως επαφή με το παλιό, θεωρώ πως θα απολαύσετε πραγματικά το παιχνίδι. Το ίδιο και οι λάτρεις των turn based και RPG παιχνιδιών καθώς και οι λάτρεις της Nintendo. Όσον αφορά τους gamers που είχαν επαφή με το παιχνίδι του SNES, θα σας πρότεινα να ασχοληθείτε αν θέλετε να το φρεσκάρετε στη μνήμη σας και να το δείτε αναβαθμισμένο. Διαφορετικά δεν θα βιώσετε κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην εμπειρία, παρά μόνο μέσω του οπτικοακουστικού τομέα που έχει πραγματικά απογειωθεί.

Bαθμολογία 8/10

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη CDMedia, για τη παροχή κωδικού για τις ανάγκες πραγματοποίησης του review!

 Zf5b9R{D.