Monday, April 29, 2024
Modern Reviews

Rise of the Tomb Raider mini review by zapdim


Το Rise of the Tomb Raider ειναι το δεύτερο μέρος της νεότερης τριλογίας του πασίγνωστου φραντσάιζ Tomb Raider και της διάσημης Λάρα Κρόφτ. Το παιχνίδι, δημιουργία της Crystal Dynamics, εκδόθηκε το 2015 και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια.
Η Λάρα προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματα του διάσημου αρχαιολόγου πατέρα της και μεταβαίνει σε ένα μυστηριώδες νησί όπου και θα αναζητήσει το ελιξίριο της ζωής. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη αφενός με τη διαβόητη και διαβολική οργάνωση Trinity η οποία και προσπαθεί να κλέψει τους θησαυρούς που αναζητούσε και ο πατέρας της Λάρα Κρόφτ, αφετέρου με γηγενείς εχθρούς. Μάλιστα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία μιας και συνδέει και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσα στο μύθο του παιχνιδιού.

Το gameplay είναι πολύ διασκεδαστικό αφού συνδυάζει ιδανικά τόσο το πλατφόρμινκ και την αναρρίχηση όσο και τα όπλα με το shooting στοιχείο. Δε λείπει φυσικά και το rpg στοιχείο αφού η ηρωίδα αναβαθμίζει τόσο όπλα και εξοπλισμό όσο και τις ικανότητές της στη μάχη και την επιβίωση στα αφιλόξενα περιβάλλοντα του νησιού. Πέρα από βότανα και εξαρτήματα όπλων θα μπορεί ο παίχτης να κυνηγήσει και άγρια ζώα για το δέρμα τους, απαραίτητα συστατικά για εξοπλισμό μάχης κι επιβίωσης. Πιστόλια, καραμπίνες, αυτόματα και μια πληθώρα όπλων θα είναι στη διάθεση της Λάρα, με αγαπημένα όμως και περισσότερο χρηστικά εν πρώτοις το τόξο και μετέπειτα το αναρριχητικό τσεκουράκι. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι η ΑΙ των εχθρών, που είναι αρκετά κακή.


Τα γραφικά είναι όμορφα, το περιβάλλον αλλάζει από ζούγκλα σε ερείπια, από ποτάμια σε στέπες, όλα γεμάτα με θησαυρούς και μυστικές κρύπτες με κειμήλια και ευρήματα από αρχαίες εποχές. Φυσικά δε λείπουν οι τάφοι, το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού, τους οποίους η ηρωίδα μας προσπαθεί να συλήσει και να πάρει τους θησαυρούς που υποκρύπτουν, μια διαδικασία όχι τόσο εύκολη αφού προαπαιτούν την επίλυση κάποιων απλοικών μεν ενδιαφερόντων όμως γρίφων. Ο κόσμος δεν είναι ανοιχτού τύπου, χωρίζεται σε πίστες τις οποίες ο παίχτης καλείται να εξερευνήσει προκειμένου να ενδυναμώσει τη Λάρα. Υπάρχουν αρκετά fast travel points διάσπαρτα, ούτως ώστε ο παίχτης να μπορεί να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η βασική ιστορία του παιχνιδιού ο παίχτης θα μπορεί να συνεχίσει είτε να μαζέψει όλα τα κρυμμένα μυστικά του χάρτη, όσο και να ολοκληρώσει κάποιες δευτερεύουσες αποστολές. Ένα τυπικό πέρασμα θα απαιτήσει γύρω στις 15-20 ώρες. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει αρκετά χρόνια, το παιχνίδι δεν κρύβει την αρτιότητα του.

 Zf5b9R{D.