Sunday, April 28, 2024
Modern Reviews

Mario Vs. Donkey Kong | Review από τον Βαγγέλη Καρπέτη

Μάθε Παιδί Μου Γράμματα

Για όσους νεότερους είδαν την ταινία Super Mario Bros και απορούν πώς κολλάει ο Donkey Kong με τον κόσμο του Mario (ντροπή σας!), θα πρέπει να κάνουμε ένα μικρό μάθημα ιστορίας.

Ο Mario και ο Donkey Kong, δύο από τους πιο αγαπητούς και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, ξεκίνησαν την μακροσκελή και πολύ πετυχημένη καριέρα τους ταυτόχρονα, στο πασίγνωστο Arcade Donkey Kong του μακρινού πια 1981.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι ο Donkey Kong απαγάγει την Pauline και ο Mario πρέπει να την σώσει, αποφεύγοντας εμπόδια ενώ ταυτόχρονα σκαρφαλώνει προς τον μανιασμένο γορίλα. Το Arcade αποτελούταν από μόλις τέσσερις, απαιτητικές, στατικές πίστες (οθόνες).  Περισσότερες λεπτομέρειες για το βαρυσήμαντο αυτό παιχνίδι, μπορείτε να διαβάσετε στο, ομολογουμένως, καταπληκτικό (ΧΑΧΑ!)  αφιέρωμα που είχα  γράψει:

(https://www.facebook.com/groups/567632093938958/permalink/599518360750331)

 

Το 1994 κυκλοφόρησε το «port» του παιχνιδιού στο Game Boy. “Γιατί τα εισαγωγικά;” σας ακούω να ρωτάτε. Γιατί όχι απλά δεν ήταν ένα απλό port αλλά η έκπληξη που περίμενε τους παίκτες ήταν πέρα και από την πιο τρελή φαντασία! Μετά τις τέσσερις κλασικές πίστες του original παιχνιδιού ξεκλείδωνε ένας ολόκληρος χάρτης με άνω των 100 πιστών, όπου σκοπός του Mario ήταν να καταφέρνει να φτάνει στο κλειδί που χρειαζόταν για να ξεκλειδώσει την πόρτα που οδηγεί στην επόμενη πίστα.

Αυτή η εθιστική συνταγή, έγινε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι το 2004 για το Game Boy Advance. Το όνομα αυτού: Mario Vs. Donkey Kong.

Εν έτει 2024 λοιπόν, στο Nintendo Switch πια, έχουμε στη διάθεσή μας το remake του παιχνιδιού που καθιέρωσε την σειρά.

 

Απ-ληστεία

Ο Mario, εκμεταλλευόμενος μάλλον την υπερβολική φήμη που απέκτησε, άνοιξε εργοστάσιο για να κατασκευάζει Mini Marios, ρομποτικά κουκλάκια του εαυτού του! Ο Donkey Kong, βλέποντας την διαφήμιση, ερωτεύεται τα Mini Marios και τρέχει να αγοράσει! Δυστυχώς όμως έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν! Από τα νεύρα του, αποφασίζει να εισβάλει στο εργοστάσιο και να τα κλέψει όλα! Ο Mario τον καταδιώκει κι έτσι ξεκινάει η περιπέτεια μας.

Τα cut-scenes είναι πανέμορφα!
Τα cut-scenes είναι πανέμορφα!

Το παιχνίδι χρησιμοποιεί μια αρμονική μίξη επίλυσης χωρικών γρίφων και platforming. Κάθε πίστα αποτελείται από δύο οθόνες. Στην πρώτη πρέπει να βρείτε τρόπο να οδηγήσετε τον Mario στο κλειδί της πόρτας και έπειτα να φτάσει στην πόρτα ΜΕ το κλειδί. Στην δεύτερη οθόνη πρέπει να φτάσετε στο Mini Mario και να το ανακτήσετε.

Για να τα καταφέρετε όλα αυτά μέσα στο χρονικό περιθώριο που σας δίνεται, θα επιστρατεύσετε κάθε είδους μηχανισμό, κατασκευή και εχθρό. Οι εχθροί λειτουργούν όπως και στο Super Mario Bros 2, δηλαδή δεν τους πατάτε στο κεφάλι αλλά στέκεστε πάνω τους και μπορείτε να τους σηκώσετε και να τους πετάξετε! Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως όπλο είτε ως πλατφόρμα.

Η σωστή στρατηγική είναι πρώτα να μελετήσετε την πίστα, να σχεδιάσετε στο μυαλό σας τις κινήσεις σας και μετά να αναλάβετε δράση. Με κάθε λάθος θα μαθαίνετε και κάτι, μέχρι να καταφέρετε τελικά τον σκοπό σας. Δεν αρκεί όμως να καταλάβετε πώς πρέπει να κάνετε κάτι, θα κληθείτε να το κάνετε γρήγορα και με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας κάθε ακροβατική κίνηση στο ρεπερτόριο του Mario. Το platforming κομμάτι λοιπόν παίζει σπουδαίο ρόλο στο παιχνίδι και στις δυσκολότερες πίστες είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Κάθε κόσμος είναι θεματικός, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Για να πάρετε το αστέρι κάθε πίστας θα πρέπει να συλλέξετε και τρία προαιρετικά δωράκια που βρίσκονται διάσπαρτα και ανεβάζουν την πρόκληση κατακόρυφα. Αυτά τα αστέρια είναι που θα οδηγήσουν  και στο ξεκλείδωμα των μεταγενέστερων, μεγαλύτερων προκλήσεων.

Κάθε κόσμος έχει δικό του μοναδικό θέμα και αποτελείται από 6 πίστες, μια πίστα συνοδείας των Mini Marios, όπου συνοδεύετε τα αυτόνομα ρομποτάκια στο κουτί τους,  και μια μάχη με τον Donkey Kong, η οποία κάθε φορά απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.

Το παιχνίδι εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και εχθρούς και όταν ολοκληρώσετε τους βασικούς κόσμους ανοίγει η πρόσβαση σε πίστες που αλλάζουν τον τρόπο επίλυσης και αυξάνουν την δυσκολία. Επίσης προστίθεται Time Trial mode, απαιτώντας να βελτιστοποιείτε τις κινήσεις σας για να κερδίσετε το χρυσό μετάλλιο.

Συνοδέψτε τους Mini Marios στο κουτί τους, σε αυτά τα ιδιαίτερα επίπεδα.

Άκου Να Δεις

Οπτικοακουστικά το παιχνίδι έχει αναβαθμιστεί πλήρως. Τα γραφικά είναι πεντακάθαρα και πλούσια σε χρώμα, με όμορφα backgrounds στο βάθος και πολύ ομαλή κίνηση των χαρακτήρων. Όλοι οι εχθροί είναι σε μορφή κουρδιστού παιχνιδιού, καλυμμένοι με μια όμορφη γυαλάδα που τονίζει αυτό το χαρακτηριστικό καθώς και με αντίστοιχα πιστικό animation. Μια από τις πιο όμορφες αλλαγές είναι τα cut-scenes. Ενώ στο GBA ήταν απλές στατικές εικόνες, στο Switch έχουμε ολοκληρωμένα animation videos και μάλιστα πολύ υψηλής ποιότητας. Πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών!

Τα μενού είναι απλά και πεντακάθαρα.

Η μουσική έχει γίνει ορχηστρική, με jazz ρυθμούς, τρομακτικά βιολιά και χαρούμενες μελωδίες να συνοδεύουν αρμονικά κάθε θέμα. Όλοι οι ήχοι και τα εφέ παραπέμπουν στο κλασικό Donkey Kong, δίνοντας μια έντονα retro, νοσταλγική αίσθηση καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Επίσης, να αναφέρω ότι η φωνή του Mario ανήκει στον μυθικό Charles Martinet, αφού κράτησαν τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις!

Οι μάχες με τον Donkey Kong είναι πάντα διαφορετικές και το animation απολαυστικό.

Εκτός από την προφανή τεχνική μεταμόρφωση, η Nintendo έχει φέρει αρκετές  σημαντικές αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με το πρωτότυπο παιχνίδι του Game Boy Advance. Πλέον υπάρχει συνεργατικό παιχνίδι δύο παικτών, με τον δεύτερο παίκτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του Toad. Έτσι μπορούν να αλληλοβοηθιούνται στο να φτάνουν δυσπρόσιτα σημεία, να ενεργοποιούν εύκολα απομακρυσμένους διακόπτες, κτλ. αλλά για να μπορέσει το παιχνίδι να κρατήσει την δυσκολία ισορροπημένη, κάνει λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα προσθέτοντας ένα δεύτερο κλειδί σε κάθε πίστα.

Ακόμη μια σημαντική προσθήκη είναι η επιλογή του Casual στυλ παιχνιδιού. Αυτό το στυλ διευκολύνει κυρίως τα μικρά παιδιά, αφαιρώντας το χρονικό όριο της πίστας και προσθέτοντας check-points, ώστε να μην χάνονται τα αντικείμενα που έχουν συγκεντρώσει και να μην επιστρέφουν στην αρχή της πίστας όταν χάνουν ζωή.

Μια Εχθροφιλία Με Παρελθόν Και Μέλλον…

Πέρα από την ταινία, πλέον βλέπουμε την Nintendo να επεκτείνει και τα θεματικά της πάρκα με ολόκληρες περιοχές Donkey Kong δίπλα σε αυτές του Mario. Μήπως θέλει να εστιάσει στην εχθροφιλία που τους ενώνει/χωρίζει εδώ και 43 χρόνια (!) γιατί σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν κάποιο μεγάλο παιχνίδι με τους δύο κόσμους ενωμένους;; Πολύ ωραίο ακούγεται! Προς το παρόν, ας αρκεστούμε σε αυτό το υπέροχο remake.

Με άνω των 130 πιστών, εθιστικό gameplay, συνεργατικό παιχνίδι και πλήρως αναβαθμισμένο τεχνικό τομέα, το Mario Vs. Donkey Kong θα σας προσφέρει αρκετές όμορφες στιγμές. Ακόμη και αν το παίξατε στην εποχή του, οι προσθήκες και αλλαγές δίνουν νέα πνοή στον τίτλο. Αν δεν ενθουσιάζεστε με το είδος του και θεωρείτε ότι τα €49,99 είναι πολλά για ένα puzzle game, ίσως να θέλετε να περιμένετε κάποια έκπτωση για να του δώσετε μια ευκαιρία αλλά δεν θα κρατούσα την αναπνοή μου…

Βαθμός: 8/10

Το παιχνίδι διανέμεται στην Ελλάδα από τη CDMedia


Μία δεύτερη γνώμη από τον Akiko

Δεν είναι η πρώτη φορά που δυο ή περισσότεροι ψηφιακές προσωπικότητες της Nintendo, συναντιούνται δημιουργώντας ένα νέο τίτλο. Έτσι έγινε και στο gameboy advance με το Mario vs Donkey Kong. Μια συνάντηση που θυμίζει το κλασικό Donkey Kong, με την διαφορά, ότι τότε ο Mario λεγόταν jump man. Φέτος η Nintendo σεβόμενη τον όρο remake για μια ακόμη φορά, αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τον τίτλο στο Switch φτιάχνοντας το ουσιαστικά από την αρχή.

Πρώτη ευχάριστη έκπληξη του παιχνιδιού ήταν η ύπαρξη co op. Πολύ σημαντικό σε puzzle παιχνίδια και γενικά παιχνίδια που σε κάνουν να σκεφτείς καθώς είναι καλύτερα να σκέφτεσαι τη λύση ενός προβλήματος με παρέα. Ο πρώτος παίκτης υποχρεωτικά χειρίζεται τον Mario και ο δεύτερος τον Toad. Οι κινήσεις του Mario και του Toad είναι παρόμοιες αλλά όχι ολόιδιες. Για παράδειγμα ο Mario μπορει να πιαστεί μεταξύ δύο σχοινιών ενώ ο Toad δεν μπορεί. Ο Donkey Kong παίζει το ρόλο του κακού και δεν μπορούν να τον χειριστούν οι παίκτες.

Ο Donkey kong έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Να κάνει κάτι κουκλάκια “toy” Mario δικά του. Κάθε πίστα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο παίκτης πρέπει να αποκτήσει 2 κλειδιά ένα ασημένιο και έναν χρυσό για να μπει μέσα σε μια πόρτα και μια δεύτερη όπου ο παίκτης πρέπει να ελευθερώσει ένα toy Mario. Επίσης πρέπει να μαζέψει και 3 δώρα που είναι διασκορπισμένα στο χώρο ώστε να τερματίσει το level στο 100%. Αυτό επαναλαμβάνεται 6 φορές σε κάθε επίπεδο μέχρι να φτάσουμε στις τελικές δυο πίστες ενός επιπέδου. Μία που καλείσαι να οδηγήσεις τα “toy” mario που έχουν περιορισμένες κινήσεις σε ένα κουτί και στο boss κάθε επιπέδου όπου αντιμετωπίζεις το Donkey Kong, τον νικάς αλλά αυτός αρπάζεις τα “toy” mario και μεταφέρεται σε ένα νέο επίπεδο.

Αυτό επαναλαμβάνεται σε κάθε επίπεδο μέχρι να φτάσεις στο τελικό boss και να δεις τους τίτλους τέλους. Όμως το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ… καθώς για κάθε επίπεδο ακολουθεί έναν άλλο επίπεδο “expert” και επιπλέον 2 νέα επίπεδα που ελεύθερονται ανάλογα με το πόσο έχει ολοκληρώσεις τις πίστες στο 100% (παίρνοντας όλα τα προεραιτικά collectables). Παίζοντας το παιχνίδι co op κάποιοι γρίφοι “σπάνε” καθώς μπορείς να φτάσεις σε σημεία συνδυάζοντας τον Toad και το Mario που σε single player σχεδιαστικά είναι αδύνατον. Αυτό κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο από ότι αν τα έπαιζες σε single mode αλλά σίγουρα πιο διασκεδαστικό.

Το remake ως remake είναι άψογο και με αυτό ως παράγοντα θα το βαθμολογούσα 10/10. Δεν δείχνει την ηλικία του και σέβεται τον original κρίνω. Παρόλα αυτά θα το κρίνω το παιχνίδι σαν να έβγαινε τώρα. Εθιστικό, η δυσκολία των γρίφων είναι ικανοποιητική και κλιμακούμενη, η μουσική και η κινησιολογία των παικτών είναι άψογη. Το παιχνίδι έχει τη μορφή πολλών σύγχρονων mobile παιχνιδιών. Αν έβγαινε σε smartphones (iOS/Android) πιστεύω ότι δεν θα είχε ανταγωνισμό στο είδος του. Ως παιχνίδι κονσόλας είναι αρκετά casual με τα θετικά και αρνητικά του. Με αυτές τις παραδοχές δεν θα το βαθμολογούσα κάτω από 8.4.

Θετικά
* Υποστήριξη coop
* Σεβασμός στον original τίτλο
* Κλιμακούμενη δυσκολία χωρίς να κουράζει
* Ωραία κινησιολογία, γραφικά ήχος
Αρνητικά
* Στο coop κάποιοι γρίφοι μπορούν να λυθούν με τρόπους που δεν γίνεται στο single κάτι το οποίο κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο
* Η επαναληψιμότητα μπορεί να κουράσει κάποιους παίκτες

Βαθμολογία 8.4

 Zf5b9R{D.